Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Gyergyóalfalu: elismerés annak, aki elöl jár

Gergely Imre 2019. június 16., 20:16 utolsó módosítás: 2019. június 16., 23:04
HIRDETÉS

Balázs József festőművész kapta meg elsőként a Gyergyóalfalu önkormányzata által alapított Pro Servitum Civitatem díjat. A kitüntetést a 19. Alfalvi Falunapokon, vasárnap késő délután adták át.

Gyergyóalfalu: elismerés annak, aki elöl jár
galéria
Balázs József egyebek mellett az alfalvi keresztalja vezetésével érdemelte ki a magas rangú elismerést Fotó: Gergely Imre

Kétség sem fér hozzá: ha valaki megérdemelte a község legnagyobb elismerését, az Balázs József.

A festőművész kezdeményezésére a kommunizmus időszaka után újra elindult a gyalogos zarándoklat Gyergyóalfaluból Csíksomlyóra.

Ő az aki vezeti a keresztalját, amelynek példáját utóbb számos település követni kezdte. Számos más érdemét is fel lehetne sorolni, de ez az, ami Gyergyóalfalu nevét közismertté, a közösséget büszkévé tette, és ezzel nagy szolgálatot tett falujának.

Fotó: Gergely Imre

A Pro Servitum Civitatem díjat az kaphatja meg, aki önzetlenül odaadó módon közösségért dolgozik, nem hivatásból, hanem mert úgy érezte, neki ez kötelessége

– fogalmazta meg Gál Szabolcs polgármester.

Ezt a kitüntetést évente csak egy személy kaphatja meg mostantól, és nagyobb elismerésnek számít, mint a díszpolgári cím, amelyet az idők során nagyon sokan megkaptak – tette hozzá az elöljáró.

HIRDETÉS

A háromnapos faluünnep részeként ugyanakkor

Gyergyóalfalu vezetősége a magyarországi Hidas községgel kötött testvértelepülési megállapodást.

Hidas község fogadott be sok gyergyóalfalvi menekültet a meneküléskor, a második világháború után pedig bukovinai székelyeket telepítettek itt le. Így két szálon is kötődik Alfaluhoz, a székelységhez a Baranya megyei község. Ebből a kötődésből fakadt a kezdeményezés, hogy a két helység kössön testvértelepülési megállapodást. Ezt írták alá a vasárnapi falunapi dísztanácsülésen.

Alkalom a beszélgetésekre

Az idei falunapok forgatókönyve idén is hasonló volt a korábbi években megszokotthoz. Jó hangulatban zajlott a főzőverseny, ahol baráti társaságok, szervezetek tagjai készítettek közösen finom étkeket, és kínálták meg falusfeleiket. Ez a legfontosabb cél – mondta a polgármester –

alkalmat teremteni a találkozásokra, a poharazgatás közben feloldódott hangulatban a beszélgetésekre, amire a rohanó hétköznapokban egyre kevesebb idő jut.

A programból nem hiányozhatott a szórakoztatás, koncertek könyvturkáló, hagyományőrző csoportok fellépései és sportversenyek sem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS