HIRDETÉS

Filmfesztiválra készülnek Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2017. szeptember 12., 22:46 utolsó módosítás: 2017. szeptember 19., 16:10
HIRDETÉS

Először szervez Filmszereda – székelyföldi mozgóképfesztivált a csíkszeredai önkormányzat szeptember 21-30. között a Csíki Moziban és az épület előtti téren. Tíz nap alatt 26 filmet vetítenek, a rendezvény fesztivál jellegét többek között koncertek és közönségtalálkozók adják majd.

A Csíki Mozi lesz az első Filmszereda - székelyföldi mozgóképfesztivál helyszíne Fotó: Gecse Noémi

„Van mozink, s mégsincs mozink” – ezzel az ellentmondással indította Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere az első Filmszereda – székelyföldi mozgókép fesztivál ismertetését kedden a csíkszeredai városházán tartott sajtótájékoztatón. Arra utalt, hogy

a város több éve megvásárolta és – több millió lejből – felújíttatta a régi Transzszilvánia mozi épületét, amely még nem működik kifejezetten moziként, azonban számos más kulturális rendezvénynek ad otthont.

HIRDETÉS

A mozgóképfesztiválnak a polgármester az ötletgazdája, főszervezője pedig a csíkszeredai önkormányzat, társszervezője a Csíki Játékszín. Szakmai partnerei Csiszér András és Mihály László.

Komoly, igényes, minőségi filmfesztivált szervezünk, és azt szeretnénk, hogy a közönség is elfogadja, magáénak érezze

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette, több lesz ez a rendezvény, mint egyszerű mozizás, hiszen nemcsak filmvetítések lesznek a fesztivál tíz napja alatt, hanem kiegészítő programokat is szerveznek, egységes fesztiválkeretbe foglalva.

Koncertek, kiegészítő programok is fogják színesíteni a fesztivál programját Fotó: Gecse Noémi

Napi három film

Prigye Kinga, a csíkszeredai városháza munkatársa, a fesztivál szervezője elmondta,

úgy tervezték, hogy napi három filmet vetítenek.

Ezenkívül naponta 15 órától gyermekeknek szánt rajzfilmeket is vetítenek (például a Legendárium mesefilmjeit), ezek megtekintéséhez 7 lejt kell fizetni, a csoportoknak kedvezményesen fejenként 5 lej lesz a jegy ára. A többi filmet 16.45, 18.30, 21.15, valamint 21.45 órától lehet majd megtekinteni, ezekre a belépő ára 15 lej, kedvezményesen pedig a 60 év fölötti időseknek, a 26 év alatti diákoknak és a fogyatékkal élőknek 10 lej, kivéve a főfilm 18.30-as vetítése, amelynek megtekintése egységesen 20 lejbe kerül.

A jegyeket a Csíki Játékszínben lehet majd megvásárolni, vagy online a bilete.ro internetes oldalról. A kedvezményes belépőket azonban csak a Csíki Játékszínben lehet kiváltani.

Az utóbbi évek filmjeit vetítik

Csiszér András néhány filmcímet sorolt fel, mint elmondta a fesztivál programjába 25-26, többnyire új, 2015–2017-ben készült magyar és román filmet válogattak be, de látható lesz néhány, a korábbi évek jelentősebb filmjeiből is. A filmek vetítési jogát a Filmtett Egyesülettől és a Voodoo Films filmforgalmazótól vásárolták meg. Többek között látható lesz Madarász Isti Hurok című filmje, Kern András Gondolj rám című alkotása, Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, Anca Miruna Lazarescu Utazás apánkkal című filmje, Gárdos Péter Hajnali láz című filmje, valamint Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című alkotása.

Fotó: Gecse Noémi

Koncertek is lesznek

Mihály László a Filmszereda fesztiváljellegéről beszélt, kiemelve, hogy a fesztiváltéren,

a Csíki Mozi előtti téren kiegészítő programokat is tartanak majd, többek között székelyföldi zenekarok fognak koncertezni, és közönségtalálkozók is lesznek majd, emellett játszóházat is biztosítanak a gyermekeknek.

A mozgóképfesztivál első napját a Csíki Kamarazenekar filmzenékből összeállított hangversenye nyitja, amelyet követően a Brazilok című magyar vígjátékot lehet megtekinteni. A tíznapos rendezvény végén a közönség által megszavazott legjobb három filmet díjazni fogják.

Román igen, magyar nem?

Mivel a magyar anyanyelvűek élményszerű mozizását is rendkívül fontosnak tartjuk, lapunk utólag rákérdezett: feliratozva lesznek-e a filmek? A szervezők erre a következőképpen válaszoltak: a magyar filmek többségéhez lesz román felirat, a román filmekhez azonban nem lesz magyar felirat, mert a román filmforgalmazóknak nem éri meg, így szervezők nem tudtak szerezni. A szervezők kifizethetnék a román filmek forgalmazóinak a magyar feliratok licencdíját, de ez nyilván jelentős mértékben növelné a fesztivál kiadásait.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS