HIRDETÉS

Ezért tennék kötelezővé az óvodai oktatást

Hajnal Csilla 2017. november 14., 15:07
HIRDETÉS

Hatalmas hátránnyal indul az a gyermek, aki nem rendelkezik az óvodai szocializációval, és az RMDSZ programjában többek között az is szerepel, hogy váljék kötelezővé az óvodai oktatás Romániában – nyilatkozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ oktatásügyekért felelős Maros megyei szenátora. A jelenlegi törvények szerint a szülő csak az előkészítő osztálytól köteles gyerekét az oktatási rendszerbe íratni.

Több tudással és helyzetfelismeréssel rendelkezik az előkészítő osztályban az a gyermek, akit óvodába íratnak szülei Fotó: Barabás Ákos

Az óvónők képviselői Maros megye valamennyi térségében azt szeretnék elérni, hogy legyen kötelező az óvoda Romániában, ezt korábban lapunknak is kifejtette Haller Katalin, a megye magyar óvodai csoportjaiért felelős szaktanfelügyelője. Úgy véli, így több családot lehetne rávenni arra, hogy gyerekét óvodába küldje, és ne csak beírassa év elején, hogy megkaphassa a támogatásokat.

„Az óvónők hiába mondják sok szülőnek, hogy nem érdemes kihagyni az óvodát a gyermek fejlődési-nevelési folyamatából, és milyen fontos a kicsi szocializációja szempontjából, mivel az óvoda az iskola előszobájának tekinthető. Sok – főként szerényebb körülmények között élő – családban nem tekintik fontosnak ezt” – fogalmazott korábban Haller Katalin.

HIRDETÉS

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor Maros megyei körútján, amelynek során feltérképezik a megye oktatási helyzetét, mindenhol találkozott az óvónők képviselőinek kérésével, miszerint

egyre fontosabb lenne kötelezővé tenni az óvodai oktatást

– fogalmazott lapunknak a szenátor, aki maga is úgy gondolja, hogy ha egy társadalom szocializálja a gyerekeket, azaz egy rendszerben képezi őket, akkor ezt már óvodás kortól meg kell tenni.

Fotó: Barabás Ákos

„Az RMDSZ programjában szerepel, hogy váljék kötelezővé az óvodai oktatás. Pedagógiai szempontból is úgy egészséges, ha egy rendszer részét képezi ez a szint is, már óvodás kortól a rendszer részei a gyerekek. Vidéken, de nem csak, hatalmas társadalmi különbségek vannak családok és családok, illetve közösségek és közösségek között.

Az a gyerek, aki nem rendelkezik az óvodai szocializációval, hátránnyal kezdi a nulladikot,

kevesebb helyzetfelismeréssel, tudással rendelkezik, s ha még családilag is hátrányos helyzetből indul, akkor nagyon nehéz, vagy külön munkával lehet csak ezt a szakadékot áthidalni” – fejtette ki a politikus.

Ehhez még az is hozzátartozik, hogy az óvoda kötelezővé tételével, azaz ha ettől függnének a társadalmi juttatások, támogatások, csökkenteni lehetne az óvodai csoportok drasztikus megszűnését. A társadalmi mutatók szerint ugyanis

az elmúlt hat évben Maros megyében ezerhétszáz óvodáskorú magyar gyerekkel van kevesebb,

így értelemszerűen számos vidéki óvodás csoport felszámolódott.

A szenátor szerint nem elég az, hogy az előkészítő osztály kötelező, a gyerekek szocializációja a bölcsődétől kezdődik. Ott is kellene módosítani, hiszen sok szülő dilemmája, hogy a 2–3 éves gyerekével mit tegyen. Jelenleg Romániában alapítványokon keresztül lehetséges esetleg tipegő csoportokat indítani, de külön kell ezeket szabályozni.

Az óvodába csak a hároméves gyerekek közé elvegyülve lehet felvenni az ennél kisebbeket, nem lehet hivatalosan külön csoportjuk

– magyarázta Novák Csaba Zoltán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS