HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. augusztus 16., szerda

Bevezetik a gyerekeket az állatorvosi rendelő kulisszatitkaiba

Egy marosvásárhelyi állatorvosi rendelőben gyerekfoglalkozás keretében mutatják be augusztus 25-én a legnépszerűbb házi kedvenceket a kicsiknek, akik bepillanthatnak a rendelő kulisszatitkaiba is.

Hajnal Csilla 2017. augusztus 16., szerda

Segíthet a differenciált oktatás, de nem biztos, hogy mindenhol megoldja a problémát

Nemcsak Hargita és Kovászna megye magyar diákjai küzdenek a román nyelvtanulással, hanem Maros megye magyarlakta vidékein is: az iskola falain kívül nincs lehetőségük gyakorolni a nyelvet, és ez hátrányukra válik. Egy magyarlakta település román szakos tanárával beszélgettünk.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. augusztus 13., vasárnap

Remélhetőleg befejeződnek a tanintézetek felújítási munkálatai iskolakezdésig

Marosvásárhely összes iskolájának felújítására jut pénz a város költségvetéséből. Tény, hogy idén nagyobb összeget különítettek el a tanintézetek rendbetételére, mint a korábbi években, és mindenhol végeznek kisebb-nagyobb munkálatokat.

Hajnal Csilla 2017. július 30., vasárnap

Vannak települések, ahol megduplázódott a romák száma az elmúlt negyed évszázad alatt

A roma népesség képezi Európa legnagyobb kisebbségét, ráadásul a legsebezhetőbbet is, őket éri a legtöbb diszkrimináció. A hazai statisztikák szerint Maros megyében él a legtöbb roma, számos településen a számuk megduplázódott az elmúlt 25 évben.

Hajnal Csilla 2017. július 27., csütörtök

A diákokkal is felveszi a kapcsolatot a DNA

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium volt diákjait arról értesítette az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, hogy tanintézetük az elmúlt két évben illegálisan működött, és tájékoztatja őket jogaikról.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. július 25., kedd

Szeptember 11-én kezdődik az iskola

Noha a diákok még javában élvezik a vakációt, alig másfél hónap múlva ismét becsengetnek a tanintézetekben. Szeptember 11-én, hétfőn kezdődik a 2017–2018-as tanév, amely 167 tanítási napot, azaz 35 hetet foglal magában.

Hajnal Csilla 2017. július 24., hétfő

Majdnem ezer középiskolai hely maradt betöltetlen egyetlen megyében

Összesen 448 betöltetlen gimnáziumi és mintegy 500 szakiskolai hely maradt Maros megyében a felvételi után. A legtöbb a Ion Vlasiu és a Constantin Brâncuși szakközépiskolák magyar tagozatán.

Hajnal Csilla 2017. július 18., kedd

Nyolcvan magyar pedagógus egy állásra

Nyolcvan pedagógus jelentkezett egyetlen magyar tanítói állásra Maros megyében. A magyar óvónőknek sem volt könnyebb, ők hetvenen vizsgáztak múlt szerdán, és akárcsak a tanítók, ők is egy meghirdetett helyre.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. július 17., hétfő

Nagy volt a versengés Marosvásárhely magyar gimnáziumi osztályaiért

A nyolcadik osztályt végzett diákok az elmúlt napokban iratkozhattak be azokba a tanintézetekbe, amelyekbe a képességvizsga eredményük és a tanulmányi átlaguk alapján felvételt nyertek.

Hajnal Csilla 2017. július 16., vasárnap

Amíg tart a vakáció, megújulnak az iskolák

Néhány marosvásárhelyi tanintézetben már elkezdődtek a felújítási munkálatok, a többiben ezután fognak neki. A megyeközpontban összesen 8 millió lejt fordítanak erre a célra.

Hajnal Csilla 2017. július 14., péntek

Nem csak szórványban épülhetnek új óvodák a magyar ajkú kicsik számára

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési programot indított, ebből 2,9 milliárd forintot az Erdélyi Református Egyházkerület fektethet óvodafejlesztésbe, illetve építésbe. Olyan tömbmagyar települések is kaphatnak új óvodát, mint például Backamadaras.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. július 13., csütörtök

Botrány az érvénytelen bélyegző miatt

Az elmúlt napokban egyetlen Maros megyei középiskola sem tudott kibocsátani érettségi diplomákat, mert a bélyegzőjükön az oktatási minisztérium korábbi elnevezése szerepel – így a pecsétjükkel ellátott diplomák nem érvényesek.

Hajnal Csilla 2017. július 11., kedd

Negyven támogatót keresnek negyven rászoruló gyerek táboroztatásához

Kilenc évvel ezelőtt négy gyerekkel kezdte a Telefonos Szeretetszolgálat a gyerektáborok szervezését, igaz, akkor csak félnapos kiránduláson vehettek részt a kicsik. Azóta ötnaposra bővült a program, és idén már negyven rászoruló gyereknek biztosítanának ingyenes táboroztatást.

Hajnal Csilla 2017. július 11., kedd

Óvott, és tízes lett az átlaga

Az óvások után 1,5 százalékkal nőtt az érettségi átmenési aránya országos szinten, a vizsgázók 72,9 százaléka vette sikeresen az akadályt, ami jóval több, mint az elmúlt években.

Hajnal Csilla 2017. július 11., kedd

Kezdődik a beiratkozás és a felvételi vizsga a marosvásárhelyi egyetemeken

Július nem csak a felhőtlen vakációzás hónapja, ilyenkor zajlanak az egyetemi felvételik nyári fordulói is. Összesítettük Marosvásárhely felsőoktatási tanintézeteinek felvételi menetét, iratkozási és vizsganaptárait, illetve a meghirdetett szakok és helyek számát.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. július 10., hétfő

Nem csillapodnak a kedélyek Koronkán

A koronkai általános iskola szülői közösségének tagjai a replika jogán fogalmazták meg álláspontjukat Răzvan Popa helyi PNL-tanácsos sajtóközleményével kapcsolatosan. A szülők elfogadhatatlannak tartják, hogy hamis és megalapozatlan vádaskodással rossz hírnevét keltsék az iskolának.