HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. október 16., hétfő

Az emberkereskedelemmel kapcsolatos esetek többsége szexuális jellegű

A modern kori rabszolgaságnak is nevezett emberkereskedelemnek egyre több áldozata van Romániában is. 2007 óta október 18-a az emberkereskedelem elleni küzdelem európai világnapja. Az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökség marosvásárhelyi kirendeltsége ebből az alkalomból Maros megyében is több figyelemfelkeltő és megelőző akciót szervez október 16&am

Hajnal Csilla 2017. október 16., hétfő

Saját maguk és társaik elfogadására, értékeire próbálta felhívni a tanulók figyelmét

Az elemi osztályokban a bántalmazásról és a csúfolódásról, a középiskolában pedig az egészséges énképről, az önbizalomról és egymás elfogadásának fontosságáról tartott foglalkozásokat Katona Noémi, a John Maxwell Team tagja.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. október 13., péntek

Egy ötlet, hogy ezentúl időben elkészüljenek a tankönyvek

Az oktatási minisztérium olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átvenné a tankönyvek kiadását jövőtől. A tankönyv-előállítás államosításának tervét a tanügyminiszter is megerősítette. Vélemények következnek.

Hajnal Csilla 2017. október 10., kedd

Mesterségek vásárával a krónikus szakemberhiány ellen

Ötödik alkalommal nyitják meg szerdán 11 órától a marosvásárhelyi várban a Művészetek és mesterségek vásárát, amelynek határozott célja fellendíteni a szakiskolai képzést, felkelteni a szülők és gyerekek érdeklődését a szakiskolai képzés iránt, illetve közelebb hozni a piacot az oktatáshoz.

Hajnal Csilla 2017. október 08., vasárnap

Közösségépítő tevékenységeknek is megfelel a Telefonos Szeretetszolgálat marosvásárhelyi központja

Nem kaptak rá uniós támogatást, sem külföldi segélyeket, hanem helyi kisnyugdíjasok, diákok és néhány magánvállalkozó segítségével sikerült megvásárolnia a Telefonos Szeretetszolgálatnak azt a tágas, világos marosvásárhelyi lakást, amely pár hónapja a szervezet székhelyévé vált.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. október 08., vasárnap

Itt épülhet meg az elsők között egy új óvoda a magyar kormány támogatásával

Ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét pénteken Erdőszentgyörgyön annak a református óvodának, amely az elsők között épülhet meg Erdélyben a magyar kormány támogatásával. Összesen négy csoport fog itt működni, lesz köztük bölcsőde is.

Hajnal Csilla 2017. október 06., péntek

Február végéig meg kell alapítani a katolikus gimnáziumot

Február végéig kellene megalapítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumot ahhoz, hogy a jövő tanévtől önálló intézményként működhessen. Elméletileg elég lenne a hátralevő idő, de még egy törvénymódosításra is szükség van.

Hajnal Csilla 2017. október 01., vasárnap

A hét elején minden vásárhelyi tanintézetben beüzemelik a fűtésrendszert a hidegre való tekintettel

Bár az elmúlt években kicsit később kellett elkezdeni fűteni az iskolák tantermeit, idén hamarabb indul a fűtésszezon a hidegebb napokra való tekintettel. A hét elejére minden marosvásárhelyi oktatási intézményben beindul a fűtés.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. szeptember 29., péntek

Ha elegen összegyűlnek, norvég nyelvtanfolyam is indul a Gyermekek Palotájában

Mint mindig az elmúlt hatvan évben, idén ősszel is megnyitja kapuit a Gyermekek Palotája Marosvásárhelyen. Pénteken 17 óráig még lehet iratkozni az itt induló díjmentes foglalkozásokra, körökre, amelyek október 2-án, hétfőn kezdődnek.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 27., szerda

Másra is lehetett volna költeni a pénzt – vélik a testnevelés-tankönyv kapcsán

Ettől a tanévtől testnevelésből is van tankönyvük az ötödikeseknek, ám egy olyan kiadványról beszélünk, amely több sebből is vérzik – vélik a szaktanárok. Amellett, hogy csak románul jelent meg, számos elavult információt is tartalmaz.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 21., csütörtök

Huszonegy logopédus és ötvennégy pszichológus látja el egész Maros megyét

Hiába kért még állásokat a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrásközpont az oktatási minisztériumtól, nem hirdethettek meg több iskolai tanácsadó, logopédus és iskolai mediátor posztot – jóllehet a gyakorlat azt mutatja, szükség van rájuk.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. szeptember 21., csütörtök

Legalább az iskolatáska nem nehéz

Nem olyan nehéz a magyar kisiskolások, de még az ötödikesek iskolatáskája sem, ugyanis tankönyveik szinte egyáltalán nincsenek, az eddig használt munkafüzeteket pedig minisztériumi felülvizsgálat miatt nem használhatják.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 19., kedd

Döntenek az újrahasznosítható hulladékgyűjtésre alkalmas tárolók kihelyezéséről Marosvásárhelyen

Megoldást jelenthet Marosvásárhely szelektív hulladékgyűjtési problémájára az a határozattervezet, amelyről a tanács a legközelebbi ülésén dönt majd. Amennyiben megszavazzák, a város 14 különböző részén helyeznek el szelektív szemétgyűjtőket.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 18., hétfő

Marosvásárhelyi iskolaügy: megvizsgálják a bérleti szerződést

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal hétfőn délben még nem kapta meg a hivatalos értesítést az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szombati döntésével kapcsolatban, amely szerint a Státus Alapítvány érvénytelennek tekinti az önkormányzattal kötött szerződést.

Hajnal Csilla 2017. szeptember 15., péntek

A középkori várban ételek és italok, a Ligetben rockkoncertek várják a marosvásárhelyieket

Az utcai étkezés egyre népszerűbb szokásába kóstolhatnak bele a hétvégén a marosvásárhelyiek a City Food Karaván elnevezésű kétnapos rendezvény során.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. szeptember 14., csütörtök

A katolikus egyház nem tekinti megoldottnak a felekezeti iskola helyzetét

Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke elmondta, az alapítvány közgyűlése szombaton határoz arról, hogy felfüggeszti-e a szerződést Marosvásárhely önkormányzatával.