HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 13., szerda

Panaszlevél az államelnöki hivatalnak a katolikus iskola alapítása kapcsán

A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium közösségének képviselői levélben fordultak Románia államelnöki hivatalához, amelyben megdöbbenésüket fejezik ki az RMDSZ kezdeményezte és a parlament mindkét háza által elfogadott tanügyi törvénymódosítással kapcsolatban.

Hajnal Csilla 2017. december 12., kedd

Az országos gyász nem érinti az óvodai ünnepségeket

Sok óvodás csoport már hetek óta készül az adventi, karácsonyi együttlétre, és néhányan a kihirdetett háromnapos országos gyász idejére, december 14–16. között tervezték az ünnepséget. A

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 11., hétfő

Egyetlen tanév alatt több mint ezer diák „lépett le” az oktatási rendszerből

Az iskolaelhagyás jelensége összefügg az adott társadalom gazdasági és szociológiai mutatóival. Az EU felmérése szerint Romániában a gyerekek 18 százaléka hagyja el az oktatási rendszert tanulmányai befejezése előtt, vagy soha be sem íratják őket iskolába.

Hajnal Csilla 2017. december 11., hétfő

Gondoltak egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitottak

Néhány marosvásárhelyi fiatal művész gondolt egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitott a városközponthoz közel. Bárki jelentkezhet náluk, aki úgy érzi, kipróbálna valamilyen hangszert, vagy a képzőművészetek terén fejlesztené magát.

Hajnal Csilla 2017. december 09., szombat

A pénztárcánkat is kíméljük, ha előre megtervezzük, hogy mi lesz az ünnepi ebéd

A magyarországi Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kell készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 07., csütörtök

A mezőgazdasági minisztérium alárendeltségébe is fognak tartozni a mezőgazdasági szakirányú iskolák

A szenátus pár napja szavazta meg, hogy ezentúl a mezőgazdasági szakirányú középiskolák a tanügyminisztériumon kívül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium alárendeltségébe is tartoznak.

Hajnal Csilla 2017. december 06., szerda

Időtálló a szolgálat, mert az a közösség tartja fenn, amely igényli is a munkájukat

Marosvásárhely központi részében egy újonnan vásárolt ingatlanba költözött a Telefonos Szeretetszolgálat, és közösségi szervezetként munkálkodnak azért, hogy krízishelyzetben lévő személyeken azonnal tudjanak segíteni.

Hajnal Csilla 2017. december 05., kedd

Amikor „unokákat” hoz a Mikulás a „nagyszülőknek”

A búzásbesenyői öregek otthona és a Maros megyei gyermekvédelmi igazgatóság közös, Egy nagyit minden hátrányos helyzetű gyereknek elnevezett programja kedden rajtolt, és hét Maros megyei nevelőszülőnél élő gyereket hozott össze az otthon lakóival.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. december 05., kedd

Félúton a katolikus iskola megalapítása

A szenátus döntő házként hétfő délután elfogadta az RMDSZ tanügyi törvényt módosító javaslatát, amely előírja, hogy ezután törvénnyel is létre lehet hozni kisebbségi oktatási intézményeket az országban.

Hajnal Csilla 2017. december 04., hétfő

Hogyan éli mindennapjait ma a marosvásárhelyi magyarság?

Marosvásárhely volt Románia egyetlen olyan városa, ahol a Ceaușescu-diktatúra megdöntése után halottakkal végződő utcai harcokba torkollt a románok és magyarok közötti konfliktus. Arra kerestük a választ, miként él egymás mellett a két etnikum.

Hajnal Csilla 2017. november 28., kedd

Nem tekintik magukat károsult félnek a Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjai és szülei

A Maros Megyei Törvényszék elkezdte kézbesíteni az idézéseket a szülőknek és nagykorú diákoknak, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében zajló tárgyalásra. Az összes diákot károsult félnek nyilvánítottak, annak ellenére, hogy a szülők nem tartják annak magukat.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. november 23., csütörtök

Gyerekcipőben jár még a duális képzés Maros megyében

Romániában lassan három éve van lehetőségük a szakiskolásoknak duális szakképzésre, ami azt jelenti, hogy a tanintézet együttműködési szerződést köt egy gazdasági szereplővel. Maros megyében csak egy ilyen tanintézet van.

Hajnal Csilla 2017. november 22., szerda

Menedékszobát nyit a Telefonos Szeretetszolgálat, várják hozzá a felajánlásokat

A vásárhelyi szemészeti klinika közvetlen szomszédságában nyitná meg a Telefonos Szeretetszolgálat azt a menedékszobának nevezett helyiséget, ahol legtöbb három napig ingyenesen szállásolnának el a kórházi beavatkozásokról kijövő vidéki betegeket és hozzátartozóikat.

Hajnal Csilla 2017. november 21., kedd

Kiállítások, rendezvények helyszíne lehet a templom – ha sikerül újjáépíteni

A Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata folytatja az adománygyűjtést Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomának az újraépítése érdekében.

Hajnal Csilla 2017. november 20., hétfő

Magyarként román egyenruhában

A rendőrakadémián tanulta meg, mit jelent a tisztelet és a fegyelem, de azt is, hogyan kell zoknit mosni, vagy mosdót takarítani. Cseh Csaba Marosvásárhelyen végzett az Unirea Főgimnázium magyar tagozatán, most másodéves az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. november 15., szerda

Félúton van a katolikus iskolával kapcsolatos törvénymódosító javaslat elfogadása – aggódik a szülői közösség

Jövő héten tűzi napirendre a törvényhozás felsőháza, a szenátus az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amely a marosvásárhelyi katolikus iskola alapításához szükséges. A parlament képviselőháza már elfogadta a javaslatot.