HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. június 24., szombat

Meglepődött a nuncius, hogy nem történt előrelépés a katolikus gimnázium ügyében

A Vatikán romániai apostoli nunciusa, Miguel Maury Buendía érsek meglepődve tapasztalta, hogy semmiféle előrelépés nem történt a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében, pedig látogatása során úgy érezte, a helyi hatóságok pozitívan állnak a helyzet megoldásához.

Hajnal Csilla 2017. június 23., péntek

Házi feladatok helyett érdekes feladványokkal ösztönözni a diákokat

Romániában is kormányrendeletbe foglalták azt, hogy a diákok nem kaphatnak házi feladatokat a vakáció idejére. Ez az első olyan nyári szünidő tehát, amelyet lecke nélkül kellene megélniük az elemi iskolásoknak.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. június 22., csütörtök

Kérdőjeles, hogy hová tudnak beiratkozni a vásárhelyi nyolcadikot végzettek

Lejárt a nyolcadikosok országos szintű képességfelmérője. Az eredmények kifüggesztése után egy hét áll a tanulók rendelkezésére, hogy eldöntsék, melyik gimnáziumban folytatják tanulmányaikat. A gond az, hogy még mindig nincs Marosvásárhelynek érvényes iskolahálozata.

Hajnal Csilla 2017. június 21., szerda

Nem a katolikus gimnázium osztályait veszi át a Bolyai

Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Gimnázium aligazgatója és Székely Szilárd, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ideiglenesen kinevezett igazgatója közös sajtótájékoztatón fejtették ki: a Bolyai nem veszi át azokat az osztályokat, amelyek a katolikus iskolában indultak volna.

Hajnal Csilla 2017. június 19., hétfő

Remélhetőleg még a vakációban megkapják a katolikus iskola diákjai is az érdemösztöndíjakat

A helyi önkormányzat iskolákért felelős igazgatósága, valamint a polgármesteri hivatal pénzügyi igazgatósága is megerősítette, hogy csaknem egy hónapja átutalták minden marosvásárhelyi középiskola bankszámlájára az érdemösztöndíjakat.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla , Molnár Rajmond 2017. június 19., hétfő

„Mindenhez írtam valamit, amit tudtam”

Román nyelv és irodalom írásbelivel kezdték az országos felmérés vizsgáinak sorát a nyolcadikosok hétfőn reggel. Kilenctől tizenegy óráig bizonyíthattak.

Hajnal Csilla 2017. június 19., hétfő

Összefognak egykori iskolájukért

Gyors beavatkozáshoz szükséges felújítási engedélyt kapott a Bolyai Farkas Gimnázium az internátus épületének rendbetételére. Ezzel egyidőben létrejött egy volt bolyais diákokból álló civil csoport, amely az iskola sportpályájának öltözőit mentené meg.

Hajnal Csilla 2017. június 17., szombat

Itthon gyógyító orvosok vallomásai

Az alacsony bérezés, a kórházak felszereltségének és a szakmai képzéseknek hiánya, valamint a rezidensrendszer, a korrupció és a bizonytalanság ijeszti el Romániából a frissen végzett orvosokat. Mindezek ellenére vannak szakemberek, akik maradnak, hogy „sajátjaikat” gyógyíthassák.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. június 14., szerda

Akik bebizonyították, hogy felsőfokú szinten beszélik a német nyelvet

Nem anyanyelvük a német, mégis szinte anyanyelvi szinten beszélik azok a bolyais diákok, akiket kedden díjaztak a németországi külügyminisztérium oktatási szakemberei a Bolyai Farkas Gimnázium dísztermében.

Hajnal Csilla 2017. június 14., szerda

Katolikus gimnázium: érvénytelenített határozat

A marosvásárhelyi bíróság első fokon érvénytelenítette a tanfelügyelőség azon határozatát, amelyben arról döntött, hogy hat osztály az Unirea Főgimnáziumból átkerül a Római Katolikus Teológiai Gimnáziumba. A bíróság kedden hozta meg az erről szóló döntését.

Hajnal Csilla 2017. június 13., kedd

Több mint ezer kiskorút hagytak itthon idén szüleik külföldi munkavállalásuk ideje alatt Maros megyében

Több mint nyolcszáz Maros megyei családban döntöttek úgy idén, hogy valamelyik szülő, vagy esetenként mindkettő, külföldön vállal időszakos munkát, a gyerekeket pedig valamelyik rokonra vagy állami gondozásra bízzák.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. június 12., hétfő

Eggyel több kilencedik és előkészítő osztályt indíthat a Bolyai Vásárhelyen

A marosvásárhelyi katolikus iskola helyzetének ellehetetlenítése miatt nem indulnak cikluskezdő osztályok szeptembertől a felekezeti tanintézetben. A Bolyai-gimnázium viszont eggyel több kilencediket indít ősztől.

Hajnal Csilla 2017. május 31., szerda

Ha nincs nyitva tartott iskolaudvar, a járdára és az úttestre kényszerülnek a gyerekek

Továbbra is a tanintézetek vezetőtanácsa dönt arról, hogy nyitva maradhatnak-e órák után az iskolaudvarok. Ha pozitívan döntenek, a város saját költségvetéséből őrző-védő szolgálatot fizet ezek felügyeletéért.

Hajnal Csilla 2017. május 24., szerda

Itt jelentheti az emberkereskedelem-gyanút

A modern rabszolgaság valós veszélyeiről, az áldozatok behálózásának módszereiről beszéltek az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökség munkatársai a diákoknak.

Hajnal Csilla 2017. május 23., kedd

Kilenc díjjal a Sapientia lett a legeredményesebb határon túli egyetem

Az egyetem létjogosultságát bizonyítják azok a díjak és nemzetközi megmérettetéseken elért eredmények, amelyekről kedden sajtótájékoztatón számolt be a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának vezetősége, oktatói közössége.

HIRDETÉS
Hajnal Csilla 2017. május 22., hétfő

Fel tudja venni a versenyt a népi kultúra a televízióval?

Óvodapedagógust kérdeztünk arról, hogy a mai gyerekek életében milyen szerepet töltenek be a népi gyermekjátékok, mesék és népdalok.