Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Hajnal Csilla (R) 2018. május 22., kedd

Kis tehetségek vetélkedője Marosvásárhelyen

Az óvodások mesemondó- és népdalvetélkedőjének Maros megyei szakaszát szerdán szervezik meg Marosvásárhelyen. Ez egyben az utolsó fordulója is a vetélkedőknek, hiszen öt-hat évesekről lévén szó, nincs országos forduló.

Hajnal Csilla (R) 2018. január 13., szombat

Az orvos aki itthon maradt és a dupla szakosodást választotta

Az orvosi egyetem elvégzése után sok pályakezdő dönt az elvándorlás mellett. Az itthon maradottak körében pedig felerősödni látszik az a trend, hogy a már meglévő szak mellé elvégeznek egy társszakot is.

Hajnal Csilla (R) 2018. január 10., szerda

Ha most tervezi meg a nyaralását, és foglal repülőjegyet, akkor nagyon sok pénzt spórolhat

Bár tavaszias időnk van, mégsem ezért érdemes most a nyaralásra gondolni, hanem azért mert januárban foglalhatunk legolcsóbban repülőjegyet, külföldi szállásokat, függetlenül attól, hogy az év melyik hónapjában szeretnénk utazni.

Hajnal Csilla (R) 2018. január 05., péntek

Kevesebben házasodtak, de több gyerek született tavaly Marosvásárhelyen 2016-hoz képest

Tavaly 96 gyerekkel jegyeztek be többet a marosvásárhelyi „nagykönyvbe”, mint a 2016-os esztendőben, igaz, a házasságok száma csökkent: összesen 872 pár fogadott örök hűséget egymásnak a megyeszékhelyen.

Hajnal Csilla (R) 2018. január 04., csütörtök

Megfizethető albérletet találni? Ilyenkor nem is annyira lehetetlen

Az országban Kolozsváron a legborsosabbak az albérletek árai, még a fővárost is lekörözi ebben, de Marosvásárhelyen sem sokkal olcsóbban bérelhetünk ingatlant. Egy kétszobás lakás átlagban havonta 250 euróba kerül Marosvásárhelyen.

Hajnal Csilla (R) 2018. január 04., csütörtök

Johannis válaszára várnak a katolikus iskola ügyében nyílt levelet megfogalmazó szülők

Harminc nap áll az államelnöki hivatal rendelkezésére, hogy válaszoljon a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium szülői közösségének nyílt levelére, amelyet december 23-án küldtek el Klaus Johannis államfőnek.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 27., szerda

Az állami bölcsődék nem tudják lefedni az igényeket

Több bölcsődei helyre lenne igény, hiszen csak hároméves koruktól fogadják az óvodák hivatalosan a gyerekeket, ám a szülők már jóval előbb kénytelenek munkába állni. Az RMDSZ törvénytervezetet iktatott azért, hogy az összes bölcsőde állami finanszírozásban részesüljön.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 27., szerda

Egy családnak átlagosan 700 lejbe került idén az ünnepi asztal

A statisztikák szerint az idei az elmúlt négy év legdrágább karácsonya, hiszen a felmérések szerint csak élelmiszerre 100 lejjel többet költenek a romániai családok, mint négy évvel ezelőtt.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 22., péntek

Ahol mindenki egyenlő volt: adventi vacsorát tartott a Telefonos Szeretetszolgálat

A Telefonos Szeretetszolgálat harmadik alkalommal hívta közös adventi vacsorára Marosvásárhely szerényebb körülmények között élő családjait, a kisnyugdíjasokat, és üzletembereket, tehetősebb marosvásárhelyieket.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 19., kedd

Törvénytervezet az egészséges táplálkozásért

A környezet, a kultúra, a vallás is befolyásolja a táplálkozási szokásokat. Ezeken csak a gyermeknemzedék meggyőzésével lehet változtatni. Az RMDSZ törvénytervezetet dolgozott ki azért, hogy iskolai keretek között is tájékoztassák a gyerekeket az egészséges táplálkozásól.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 17., vasárnap

Távolról követett gyermeksorsok

Mintegy negyedmillióra tehető Romániában a külföldön dolgozó szülők által itthon hagyott gyerekek száma. Milyen hatással van a szülő távolléte a gyerekre, és hogyan ajánlott „jóvá tenni” a távollétet, amikor itthon van?

Hajnal Csilla (R) 2017. december 13., szerda

Panaszlevél az államelnöki hivatalnak a katolikus iskola alapítása kapcsán

A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium közösségének képviselői levélben fordultak Románia államelnöki hivatalához, amelyben megdöbbenésüket fejezik ki az RMDSZ kezdeményezte és a parlament mindkét háza által elfogadott tanügyi törvénymódosítással kapcsolatban.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 12., kedd

Az országos gyász nem érinti az óvodai ünnepségeket

Sok óvodás csoport már hetek óta készül az adventi, karácsonyi együttlétre, és néhányan a kihirdetett háromnapos országos gyász idejére, december 14–16. között tervezték az ünnepséget. A

Hajnal Csilla (R) 2017. december 11., hétfő

Egyetlen tanév alatt több mint ezer diák „lépett le” az oktatási rendszerből

Az iskolaelhagyás jelensége összefügg az adott társadalom gazdasági és szociológiai mutatóival. Az EU felmérése szerint Romániában a gyerekek 18 százaléka hagyja el az oktatási rendszert tanulmányai befejezése előtt, vagy soha be sem íratják őket iskolába.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 11., hétfő

Gondoltak egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitottak

Néhány marosvásárhelyi fiatal művész gondolt egy merészet, és tehetségfejlesztő központot nyitott a városközponthoz közel. Bárki jelentkezhet náluk, aki úgy érzi, kipróbálna valamilyen hangszert, vagy a képzőművészetek terén fejlesztené magát.

Hajnal Csilla (R) 2017. december 09., szombat

A pénztárcánkat is kíméljük, ha előre megtervezzük, hogy mi lesz az ünnepi ebéd

A magyarországi Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kell készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni.

Hallgassa online rádióinkat