Ezért fontos segíteni a gyerekeknek a jó könyvek kiválasztásában

Ezért fontos segíteni a gyerekeknek a jó könyvek kiválasztásában

A rendszeresen olvasó gyerek jobban teljesít a szövegalkotási és -értelmezési feladatoknál

Fotó: Haáz Vince

A szülők mesélési kedve és a család szocializációs közege nagy hatással van arra, hogy a gyermekek milyen tartalmakra lesznek vevők, vagyis vesznek-e regényt a kezükbe, vagy csak pár másodperces TikTok-videókat görgetnek. Olvasást népszerűsítő irodalmi podcast-vezetőt és magyar szakos pedagógusokat kérdeztünk arról, ők hogyan látják, mit és mennyit olvasnak a mai gyerekek.

Hajnal Csilla

2024. május 05., 19:442024. május 05., 19:44

A hátrányos helyzetű közösségekben érthető okok miatt kisebb a mesélési kedv, de az olyan középosztálybeli családokban, ahol támogató a szülői háttér, a gyerekek értelmi szintjét nagyban meghatározza az olvasás.

Az a gyerek, aki rendszeresen hall otthon meséket, jóval nagyobb eséllyel lesz később irodalomszerető és irodalomértő ember.

Ezzel pedig nem csak az iskolában való jobb boldogulását segíti elő, hanem saját belső békéjét, empátiáját is erősíti.

Rengeteg a tinédzser tartalomgyártó

Szabó Eszter irodalmi podcastet vezető és olvasást népszerűsítő rádiós újságíró nem kedveli a statisztikákat, úgy véli, egy országos adat nem ad pontos képet, főleg ha az olvasási szokásokat vizsgáljuk. Könnyebben meghatározható az, hogy az átlagos anyagi helyzettel rendelkező szülők magyar nyelvű oktatásban részesülő gyermekei átlagosan mennyit olvasnak.

Mint mondja,

van olyan író, aki azt mesélte, hogy az osztályközösségben, ahol járt, ketten olvastak csupán.

Viszont ott vannak a különböző olvasóvetélkedők, mint például a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programpontja, ami idén már a tizenegyedik kiadását éli meg, és több száz gyerek vett rajta részt eddig, mindig vannak újak és visszatérők. De például az online könyvnépszerűsítő platformok is azt mutatják, hogy van erre igény az olvasni tudó gyermekek körében, a BookTok népszerűsége egyre nagyobb méreteket ölt, a YouTube-on is rengeteg a tinédzser tartalomgyártó. Manapság elég népszerű az az elmélet, hogy mindegy, hogy mit, csak olvasson a gyerek.

Galéria

Fontos segíteni a gyereknek a könyvek kiválasztásában

Fotó: Haáz Vince

Szabó Eszter azonban úgy látja, fontos lenne egy kicsit alakítani az ízlésüket, hiszen szerencsére ma már hatalmas a választék. Természetesen, ha valaki éppen a mangára van rákattanva, nem kell kitépni a kezéből, csak esetleg érdemes keresni valamit, ami témájában hasonló, mégis színvonalasabb – tette hozzá Szabó Eszter.

A technológia által túltelített világ előli menedék

„Nemrég valaki azt mondta, hogy a fiatalok ma már a pörgősebb olvasmányokat kedvelik, mert felgyorsult a világ, főleg a TikTok miatt. Szerintem, ha így is van, én magamon azt veszem észre, hogy pontosan azért keresem a hosszabb történeteket, hogy kiszakadjak egy kicsit ebből a pörgésből.

Idézet
Szülőként, pedagógusként, de akár könyvesboltosként vagy könyvtárosként is nagy felelősség az, hogy segítsünk a gyerekeknek megtalálni azokat a könyveket, amelyek tényleg nekik szólnak, értéket közvetítenek és feltöltik őket, segítenek nekik.

Emlékszem, sok kalandregény után voltunk a lányommal, és év végére a tanítónőtől megkapták Katherine Applegate A kívánságfa című kisregényét. Az volt az első alkalom, hogy a lányom odajött hozzám, és magától csak annyit mondott, hogy »anya, ez a könyv nagyon szép volt«. Hiszem, hogy ezek a pillanatok bennük ragadnak azokra az évekre is, amikor éppen az olvasásnál sokkal érdekesebb, fontosabb dolgok történnek velük” – fejtette ki Szabó Eszter.

Aki nem szerette még meg az olvasást, az nem találkozott a neki való könyvvel

Albert-Buzási Margit magyar nyelv és irodalom szakos tanár szerint a mai gyerekek közül is sokan olvasnak, csak mást mint az előző generációk, és kevés az a gyerek, akiknek a „kötelezők” bejönnek, mert ezek az olvasmányok sok esetben a klasszikusok közül kerülnek ki, amelyek sok diák számára nehezen emészthetőek, például a nyelvezetük miatt.

Galéria

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár gyerekeknek szóló programjain minden évben több százan vesznek részt

Fotó: Haáz Vince

„Szerencsére a tantervünk egyre több szabadságot biztosít a szövegek kiválasztása terén, tankönyveink egyre több kortárs, diákközeli olvasmányt tartalmaznak.

Idézet
Vannak gyerekek, akiket szinte semmilyen eszközzel nem tudunk rávenni az olvasásra, de szerencsére sokan olvasnak. Körükben nagy népszerűségnek örvendenek az olyan szerzők könyvei, mint Nógrádi Gábor, Leiner Laura vagy Wéber Anikó.

Nálam évente kétszer kell bemutatniuk olvasmányaikat, könyvajánlót tartanak társaiknak, vagy lapbookot készítenek. Sok esetben észrevehető, hogy egymás bemutatójából inspirálódnak: ha osztálytársaiknak, barátaiknak tetszett egy-egy regény, utána ők is »megkóstolják«. Gyakran mondom nekik, hogy aki nem szerette még meg az olvasást, az nem találkozott még a neki való könyvvel, illetve ne szégyelljék félretenni azt, ami nagyon nem jön be nekik” – tanácsolja a magyartanár.

Galéria

A könyvtári tagság is meghatározza a gyerekek olvasáshoz fűződő élményeit

Fotó: Haáz Vince

Két megfontolandó tapasztalatot osztott meg velünk Albert-Buzási Margit: Lois Lowry Az emlékek őre és Jostein Gaarder A narancsos lány című regények olyan diákok körében is sikert arattak, akik soha nem olvasnak. Ennek a magyarázata az lehet, hogy önmagukra ismertek, olyan témákat dolgoznak fel, amelyekkel azonosulni tudtak. A pedagógus azt javasolja, érdemes ebből kiindulva olvasmányokat ajánlani nekik, hisz aki ráérez az olvasás ízére, felfedezi, hogy milyen sok életet megélhet ezáltal, az később akár Jókait és Mikszáthot is elolvassa.

Akik olvasnak, jobban teljesítenek a szövegalkotási és -értelmezési feladatoknál

Kovács Enikő szintén magyar nyelvet és irodalmat oktat általános iskolában, és úgy látja, hogy nem jellemző mindenkire az olvasás, főleg nem a 7–8. osztályosok körében. Az osztályok körülbelül egyharmada olvas gyakran kortárs, felkapott, kedvenc könyveket: például Vámpírnaplók, Leiner Laura-könyvek, szerelmes regények.

Idézet
A felsorolt művekből következtethetni lehet arra, hogy az olvasók nagy része lány, akik szórakozásból olvasnak. A közeledő vizsgához nincs köze, bár megfigyelhető, hogy azok a gyerekek, akik olvasnak, a szövegalkotási és -értelmezési feladatoknál jobban teljesítenek. A vizsga miatt nem izgulnak, különösebben nem is készülnek, csak olyan feladatokat végeznek, amire a tanár kötelezi őket, azt is csak azok a gyerekek, akik egy elméleti líceumot céloznak meg továbbtanulás céljával

– fejtette ki Kovács Enikő.

Főleg a kortárs regények a menők

Császár Klára magyar szakos tanár is azt tapasztalja, azok a diákok, akik többet olvasnak, jobban is értik a szöveget, jártasabbak az irodalom terén, választékosabban fogalmaznak. Diákjainak mintegy fele olvas, fele pedig utánanéz a neten. Azt tapasztalja ő is, hogy akik olvasnak, leginkább a modern, kortárs regényeket lapozzák szívesen. „Én úgy próbálom rászoktatni diákjaimat az olvasásra, hogy van egy magánkönyvtáram (kb. 300 ifjúsági regény), abból kölcsönözhetnek. Ha elolvassák és bemutatják, piros pont jár érte. Eddig bevált, vannak pozitív sikerélményeim” – osztotta meg a Székelyhonnal pozitív tapasztalatait a pedagógus.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 08., hétfő

Torlódásra kell számítani, elkezdték a nagy forgalmat kiszolgáló marosludasi híd felújítását

Másfél évig tart a Maroson átívelő egyetlen híd felújítása Marosludason, a munkálatoknak hétfőn fogtak neki. Kis István alpolgármestertől megtudtuk, egyelőre egy sávra terelték a forgalmat, jelzőlámpa irányítja a gépkocsikat.

Torlódásra kell számítani, elkezdték a nagy forgalmat kiszolgáló marosludasi híd felújítását
2024. július 08., hétfő

Kéthetes előrejelzés: sok csapadékra ne számítsunk, kánikulára viszont annál inkább

Kánikulára számíthatunk a következő két hétben, helyenként a 38 Celsius-fokot is elérő maximumokkal, jelentős esőre nincs kilátás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) július 8. és 21. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Kéthetes előrejelzés: sok csapadékra ne számítsunk, kánikulára viszont annál inkább
2024. július 08., hétfő

Idén is kifogott a román: hatvan százalék alatti a Hargita megyei érettségizők átmenési aránya

A román érettségin mentek át a legkevesebben idén is Hargita megyében, ezért jóval országos átlag alatt van a megye érettségi átmenési aránya.

Idén is kifogott a román: hatvan százalék alatti a Hargita megyei érettségizők átmenési aránya
2024. július 08., hétfő

39 diák kapott minden tantárgyból tízest – ismertette a tanügyminiszter az érettségi sarokszámait

Az érettségin részt vett diákok 76,4 százaléka vizsgázott sikeresen – jelentette ki Ligia Deca tanügyminiszter hétfőn, a vizsgasorozat eredményeinek közzétételét követően. 39 diák minden vizsgatárgyból 10-est kapott.

39 diák kapott minden tantárgyból tízest – ismertette a tanügyminiszter az érettségi sarokszámait
2024. július 08., hétfő

A Maros megyei végzősök több mint hetven százaléka átment az érettségin

Az országos átlag alatt pár százalékkal ugyan, de a Maros megyei végzősöknek több mint hetven százaléka sikeresen vizsgázott az érettségi nyáreleji fordulóján.

A Maros megyei végzősök több mint hetven százaléka átment az érettségin
2024. július 08., hétfő

A Plaza M üdvözli a Jysk és a Fressnapf üzleteit

Két nagy nemzetközi kiskereskedelmi lánc, a JYSK és a Fressnapf megérkezett a marosvásárhelyi Plaza M bevásárlóközpontba – jelentette be a budapesti székhelyű, páneurópai ingatlanbefektető vállalat, az Indotek Group.

A Plaza M üdvözli a Jysk és a Fressnapf üzleteit
2024. július 08., hétfő

A Rádió GaGa Duma Dubája a VIBE-on is nagyon népszerű volt

Négy nap leforgása alatt több ezren keresték fel a Rádió GaGa Duma Dubát Erdély legnagyobb magyar fesztiválján. Aki pedig ott volt, az nemcsak találkozhatott műsorvezetőkkel és a híres előadókkal, de értékes ajándékokat is hazavihetett.

A Rádió GaGa Duma Dubája a VIBE-on is nagyon népszerű volt
2024. július 08., hétfő

Maros megyében is szükség volt a hegyimentők segítségére

Az elmúlt nap során húsz személyt mentettek meg a Salvamont csapatai – közölte hétfőn a szolgálat Facebookon.

Maros megyében is szükség volt a hegyimentők segítségére
2024. július 08., hétfő

Kis Endre képzőművész bemutatja festménysorozatát Székelyudvarhelyen

Különleges kulturális élményre hívják az érdeklődőket a Székelyudvarhelyre, a Kossuth Lajos utcai Képtár kiállítótermébe, ahol Kis Endre képzőművész két alkalommal, július 11-én, csütörtökön és 12-én, pénteken 6 órától tart tárlatvezetést.

Kis Endre képzőművész bemutatja festménysorozatát Székelyudvarhelyen
2024. július 07., vasárnap

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai

A 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakját, Benczúr Gyulát együtt emlegetik Munkácsi Mihállyal, Paál Lászlóval. A nyíregyházai múzeum gyűjteményéhez tartozó alkotásai most először láthatók Gyergyószentmiklóson.

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!