Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezereurós támogatás, de elméletileg sokkal többet fog keresni rajta

Kosztolányi Kata 2018. március 06., 09:20
HIRDETÉS

Három udvarhelyszéki kedvezményezettje is van a MOL Románia Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű programjának. Ez már a harmadik kiírása a vállalatnak, illetve a lebonyolítást végző A Közösségért Alapítványnak.

Iskolától a vizsgáig. Támogatással az anyagi tehertől meg lehet szabadulni. Illusztráció Fotó: Pinti Attila

A társadalmi felelősségvállalás eme módja olyan hátrányos helyzetű, 17 és 25 év közötti fiataloknak biztosítja a B, C vagy D kategóriájú gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének költségeit, akiknek – mint András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője fogalmazott – „a jogosítvány hasznos lehet a munkavállalásnál, amikor az feltétel vagy előny, illetve olyanoknak is, akik már dolgoznak és munkaköri teendőik ellátását segítené”. A programra idén 75 ezer lejt irányzott elő a MOL, a támogatást nemsokára folyósítják.

A nyolcvannyolc pályázóból végül negyvenet választottak ki.

„Az elbírásnál fontos szempont volt az illető motivációs levele, amelyben kifejtette, miért van erre szüksége, és az ajánló személy vagy szervezet levele, a támogató nyilatkozata, miszerint vállalja, hogy odafigyel a beiratkozásra és az iskola elvégzésére. A felhívást igyekeztünk meghirdetni minden rendelkezésünkre álló csatornán, a sajtóban, egyesületeknél, amelyek hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak, de arra is van példa, hogy a korábbi pályázók továbbítják környezetükben” – tájékoztatott András Imre.

A támogatások folyósítása márciusban kezdődik, az orvosi vizsgálatokat fedező részlettel, majd a tanfolyam díját utalják, amint megtörtént a beiratkozás március 31-éig.

Zsebből nem futná

Udvarhelyszékről egy székelyudvarhelyi, egy bögözi és egy homoródszentpáli fiatalember részesül a támogatásban. Utóbbit sikerült is elérnünk telefonon. Gábos Attila húszéves, Székelyudvarhelyen dolgozik betonkeverő gépen, és ahhoz, hogy szállíthassa is, szükségét látta egy CE kategóriás gépjárművezetői engedély megszerzésének.

HIRDETÉS

„A Székelyhonon olvastam egy cikket januárban, úgy kerestem rá. Személyautóra már majdnem három éve megvan a jogsim, de a nagy kocsira elég sokba kerül. A Gas Tourstól kértem árajánlatot, eszerint

2100 lej maga a tandíj, és legalább ennyi még a professzionális engedély kiváltása. Az orvosi és pszichológiai vizsga még 200 lej, szóval szinte 5000 lejbe fog kijönni”

– nyilatkozta a kedvezményezett, akit a helyi tiszteletes patronál. Tervei szerint áprilisban járná ki az iskolát, és mihamarabb vizsgázna, hogy a megvalósításra kijelölt október 29-ei határidőt teljesíthesse.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS