Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Kosztolányi Kata 2018. augusztus 31., péntek

Egy nap alatt meg lehet mászni négy csúcsot is

Tizenhatodszor rendezi meg szombaton a Hargita Teljesítménytúrát az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) székelyudvarhelyi osztálya. Ezúttal is három távon – 45, 25 és 10 kilométer – zajlik a verseny, mely mindenik esetben a Kalibás-kői menedékháztól indul, és ott is ér véget.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 29., szerda

Zárórakor indul be az igazi élet az udvarhelyi könyvtárban

Ismét lesz Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi könyvtárban: augusztus 31-én, pénteken este hét órakor nemhogy bezár az intézmény, hanem tárt kapukkal és számtalan ingyenes programmal várja a betérőket.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 29., szerda

Harminchat diák kap ösztöndíjat

A következő tanévben 24 középiskolást és 12 egyetemistát támogat a Dr. Verestóy Attila Alapítvány, melynek a szociális, oktatási és egészségügyi gondok enyhítése, a vállalható jövőkép alakítása és egy, a szülőföldjéhez ragaszkodó fiatal generáció kinevelése a célja.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 28., kedd

Óriáskorona Udvarhelyen

A Szent Korona nagyított másolata tekinthető meg a székelyudvarhelyi református kollégium előudvarán. A modell az idei Szent István-napi ünnepségre készült, Elekes Gyula képzőművész ötlete nyomán. Látványelem és pedagógiai eszköz, amit máshol is szívesen megnéznének.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 28., kedd

Felemás tapasztalatok a duális képzésről

Hargita megyében először Székelyudvarhelyen indult tavaly duális képzés – két szakközépiskola is indított egy-egy osztályt kísérletképpen, hogy vonzóbbá tegyék a szakmatanulást. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mik az első év tapasztalatai.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. augusztus 26., vasárnap

A lényeg, hogy a vállalkozás támogatása minél több családot érintsen

Tizenkilenc udvarhelyszéki, köztük hat székelyudvarhelyi vállalkozásnak ítéltek meg magyar kormánytámogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A pályázatot tavasszal írták ki a külhoni magyar családok éve programsorozat keretében. 

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 25., szombat

A szokásosnál egy hónappal hamarabb lehetne szüretelni a szőlőt

Az extrém időjárás miatt a szokásosnál hamarabb beérett a szőlő. Burus Endre székelykeresztúri borász, az In vino veritas borvetélkedő aranyérmese szerint már lehetne szüretelni is, sőt ha így haladunk, a korai és kései fajták megkülönböztetése okafogyottá válik.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 24., péntek

„Mind közül a legjobb terepen” döntőznek a Széki Vágta lovasai

Utolsó szakaszához érkezett a 2018-as Széki Vágta, a döntőbe azonban nem bejutottak a versenyzők, hanem meghívásos alapon szervezik, mert a négy előfutam közül hármat – a bögözit kivéve – elmosott az eső.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 22., szerda

Elsajátítható a Pető-módszer alternatív gyógymód

Ismét kihelyezett képzést indít Illyefalván a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, de ezúttal akkreditálta is a szakot a hitelesítésért felelős magyar állami szerv. A négyéves nappali főiskolai képzés Erdélyben tavaly óta létezik.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 19., vasárnap

Gyárfás Jenő emlékezete immár Székelyudvarhelyen is megmarad

A második Munkácsynak vagy sepsiszentgyörgyi remetének is nevezett Gyárfás Jenő festőművész emlékkiállítása nyílt meg szombaton a Haáz Rezső Múzeumban. A székelyudvarhelyi intézmény első ízben fogadott be tárlatot a Székely Nemzeti Múzeumból.

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 06., hétfő

Játszótere lett Városfalvának

Elkészült a városfalvi játszótér, már át is adták vasárnap, a falunapok alkalmával – értesített Kozma Judit, a Városfalva Egyesület működtetője.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. augusztus 03., péntek

Az adatvarázsló

Lezárult az első Székelydata adatvizualizációs pályázat, melyet a Transindex egyik specifikus blogja írt ki abból a célból, hogy felmérje, a big data korában milyen kezekben van az objektív adatkezelés jövője, amelyből a társadalmi-politikai-gazdasági problémák körvonalazódnak.

Kosztolányi Kata 2018. július 31., kedd

Még két hétig látogatható a székelyudvarhelyi Lego-kiállítás

Még két hétig látogatható a Lego-kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban. Eddig mintegy 3570 regisztrált látogató tért be a tárlatra.

Kosztolányi Kata 2018. július 30., hétfő

Kezdődik a Petőfi-hét és a kistérségi napok Székelykeresztúron

Petőfi Sándor halálának emléknapján, július 31-én kezdődik meg Székelykeresztúron a Petőfi-hét kulturális rendezvénysorozat, amely a kistérségi városnapokat is magában foglalja.Az eseménydömpingben a kultúrának, gasztronómiának, sportnak is jut hely.

Kosztolányi Kata 2018. július 27., péntek

Gálaesttel zárul a székelyudvarhelyi musicalkurzus

Ez a mottó kísérte a székelyudvarhelyi Valeo Art Egyesület musicalkurzusát, melynek ötödik alkalommal is a Tomcsa Sándor Színház adott helyet. Az egyesület vállalt célja a szakmai képzések szervezésén túl a kezdő előadók felkarolása. 

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. július 26., csütörtök

Pontra tették a bölcsődét Keresztúron

Rendre újulnak meg Székelykeresztúron a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézmények épületei, legutóbb a városi bölcsődében fejeződtek be a tavasszal elkezdett belső átalakítások. A munkálatok a konyhát, a kiszolgálórészleget és a személyzeti térfelet érintették.