HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. június 11., hétfő

Megszerezte az akkreditációt az Orbán Alapítvány az udvarhelyi rehabilitációs központjára

Hivatalosan is elismerte az országos akkreditáló szerv a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány tevékenységeit, ezáltal a Bethlenfalvi úti rehabilitációs központ működését is – jelentette be sajtóközleményben az érintett.

Kosztolányi Kata 2018. június 05., kedd

Díjat alapítanak az interkulturális párbeszédért

Kettős könyvbemutatót tartottak Etéden. Az eseményt a település egykori lakója, a Gyalu bácsinak becézett Gelu Păteanu születésének 93. évfordulójára időzítették, rá emlékeztek román Toldi-fordításának megkésett kiadásával és a róla íródott könyvvel.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 30., szerda

Egyéni budapesti kiállításra kapott felkérést az udvarhelyi szobrászművész

Budapesten nyílik kiállítása Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművésznek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott Kárpát-haza Galéria eseménysorozat keretében.

Kosztolányi Kata 2018. május 28., hétfő

Gitárnapok Székelyudvarhelyen

Gitárvirtuózok és ingyenes koncertek – hétfőn kezdődött és péntekig tart Székelyudvarhelyen a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárnapok, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb klasszikusgitár-fesztiváljának társrendezvénye.

Kosztolányi Kata 2018. május 28., hétfő

Kastély Rali: hetven meseautó hét országból

Székelyudvarhelyen is áthaladt a hétvégén a Classic Castle Rally, azaz Kastély Rali nevet viselő veteránautó verseny, amelyen hetven járgány vett részt hét országból. Az eseményen kiderült, a részvevők veterán autók iránti rajongása igazi szerelem.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 26., szombat

Törölközőnapi csődületet tartottak Székelyudvarhelyen

A május 25-i törölközőnapon flashmobot tartottak a székelyudvarhelyi Márton Áron téren. A résztvevők törülközővel a kezükben eme használati cikk sokrétű funkcióját demonstrálták, a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyam egyik részletét mutogatva el.

Kosztolányi Kata 2018. május 24., csütörtök

Törölközőnap és filmvetítések – felpörög a könyvtár és környéke Székelyudvarhelyen

Forgalmas hetek várnak a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtárára. Lesz törülközőnap nyereményekkel és két filmfesztivál ingyenes vetítésekkel.

Kosztolányi Kata 2018. május 23., szerda

Térségünkben egyáltalán nem gyakori a kettes típusú cukorbetegség a gyerekeknél

Székelyudvarhelyen és környékén még nem létező jelenség a gyerekek körében a kettes típusú cukorbetegség, a gyakorlatban nem lehet beszámolni arról, hogy itt ez probléma lenne, még – közölte Lőrinczi Csaba, a székelyudvarhelyi városi kórház orvosigazgatója.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 22., kedd

KineDok: mozipótló filmklub Székelyudvarhelyen is

Idén is helyt ad a székelyudvarhelyi könyvtár a nemzetközi KineDok Filmklubnak: év végéig havonta levetítenek egy-egy kreatív dokumentumfilmet az alagsorban működő látvány- és hangzóanyag részlegen.

Kosztolányi Kata 2018. május 22., kedd

A székely himnusz dicsérete

Napra pontosan kedden 96 éve, hogy először elhangzott a székely himnusz. Elsősorban a Magyarországra telepedett erdélyiek körében lett népszerű, Romániában a múlt rendszerben tiltották, büntették éneklését. Napjainkra kihagyhatatlan tartozéka egyházi és világi ünnepeinknek.

Kosztolányi Kata 2018. május 16., szerda

Udvarhelyen is megtartják a nemzetközi törülközőnapot

Törülközőtulajdonosoknak hirdetett nem mindennapi esszépályázatot a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány. Hétfő délig három témában várják a legtöbb ötezer karakteres műveket az élet értelméről, a törülköző hasznosságáról vagy a legvagányabb stoppos élményről.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 14., hétfő

Mítoszromboló kiállítás az erényövről

Volt is, nem is megnyitója a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum legújabb kiállításának: titokzatos módon, csupán egy Facebook-bejegyzésben tették közzé az eseményt, amiként Az erényöv titkos története kívánta. A tárlat tizenhat éven felülieknek ajánlott.

Kosztolányi Kata 2018. május 11., péntek

Frissíteni kellene a Szejke-fesztivált, de idén erre még nem futja

Ahogy ötvenegy évre visszamenőleg töretlenül, idén is megtartják a hagyományos Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált május 12–13-án. Ez az ország legrégibb kisebbségi seregszemléje, mégis egyre több nehézségbe ütközik a megszervezése.

Kosztolányi Kata 2018. május 10., csütörtök

Két ok, amiért előrehozták az őszi Erdélyi Táncháztalálkozót

Javában zajlanak az őszi Erdélyi Táncháztalálkozó előkészületei: a nagyszabású rendezvény egyben a negyvenedik évfordulója lesz annak, hogy 1978 szeptemberében Székelyudvarhelyen gyűltek össze először a mozgalom hívei.

Kosztolányi Kata 2018. május 08., kedd

Anger Zsolt rendezi a Főfőnököt Székelyudvarhelyen – csütörtökön lehet megnézni

Utolsó előtti bemutatóját tartja ebben az évadban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház csütörtök este hét órától. A Főfőnököt – Lars von Trier, dán filmrendező első és egyetlen vígjátékát – Anger Zsolt magyarországi színész-rendező állította színpadra.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. május 08., kedd

Elhunyt Szabó János szobrászművész

Életének 66. évében, betegség következtében elhunyt Szabó János szobrász, a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanára. A képzőművészt hétfőn érte a halál, temetése csütörtökön délután kettőtől lesz a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben.