Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ennek higgyen, ne a kártyára nyomtatott lejárati dátumnak

Széchely István 2019. november 07., 09:17

Az elektronikus egészségügyi kártyák többségének a rájuk nyomtatott dátum szerint már lejárt az érvényessége, pánikra azonban semmi ok, a plasztiklapokon feltüntetett határidő ellenére azok 2021-ig érvényesek maradnak. Cseréjük is automatikusan történik majd.

Ennek higgyen, ne a kártyára nyomtatott lejárati dátumnak
galéria
Mára már szinte az összes öt éve kinyomtatott kártyának lejárt az érvényességi ideje. Továbbra is használhatók maradnak Fotó: Erdély Bálint Előd

Az egészségbiztosítással rendelkező Hargita megyeiek egy része a közelmúltban szembesülhetett azzal – amennyiben valamilyen ingyenes egészségügyi szolgáltatásra volt szüksége –, hogy elektronikus egészségügyi kártyájának érvényessége szeptember végén lejárt.

Mivel az e-kártyák öt évvel ezelőtti bevezetésekor a Hargita megyei biztosítottak többségének márciusban, illetve szeptemberben nyomtatták ki az öt évre érvényes plasztik azonosítót, Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi kártyák érvényességét meghosszabbította a kormány, így

az öt éve kinyomtatott azonosítók 2021-ig érvényesek maradnak.

A lejárati idő miatt aggodalmaskodva legtöbben márciusban vették fel a kapcsolatot a megyei egészségbiztosítási pénztárral telefonon, elektronikus levélben vagy akár személyesen is, de szeptember vége óta is voltak olyanok, akik ez ügyben keresték fel az intézményt. Sokan voltak ugyanakkor, akik az érvényesség meghosszabbításáról szóló információkat már azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál – háziorvosi rendelőben, gyógyszertárban, szakorvosnál – megkapták, amelyeknek a szolgáltatásait igénybe vették – tájékoztatott Duda Tihamér.

HIRDETÉS

„Nem kell semmit tenni, nem kell bejönni az egészségbiztosítási pénztárhoz, a kártyák érvényesek, 2021-ig lehet használni azokat az egészségügyi szolgáltatóknál” – fogalmazott az intézmény vezérigazgatója. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy

a kártyák a rájuk nyomtatott lejárati dátumtól számítva pontosan két évig lesznek még érvényesek,

azaz akinek idén márciusban járt volna le a kártyája, az 2021 márciusáig, akinek szeptemberben, az 2021 szeptemberéig használhatja még a plasztik azonosítót.

A majdani csere automatikusan történik majd, ajánlott levélként kézbesítik két év múlva az új kártyákat a postások.

A megyeközpontba mindössze azoknak kell elutazniuk és felkeresniük az egészségbiztosítót, akik elveszítik kártyájukat vagy tönkremegy az azonosító, esetleg házasság miatt nevet változtatnak. Ilyenkor új kártyát kell igényelni, és ki kell fizetni az előállítási árát – 15 lejt –, amit csak a megyeközpontokban lehet megtenni.

Újabb kártyák érkeztek

Duda Tihamér elmondta azt is, hogy épp a napokban érkezik meg a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz több mint 16 ezer személy egészségügyi kártyája, ők azonban nem az előbbi kategóriákba tartoznak, hanem a közelmúltban váltak biztosítottakká vagy nemrég töltötték be 18. életévüket. A kártyákat e hónap végéig kézbesítik a postások a címzetteknek. Amennyiben nem találják otthon őket, értesítést hagynak a postaládában, hogy átvehetik a küldeményt a postán, kétszeri sikertelen próbálkozás után pedig visszaküldik az ajánlott levelet a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz.

Az intézményhez az elektronikus egészségügyi kártyák bevezetése óta mintegy 220 ezer plasztik azonosító érkezett, a sikertelen postai kézbesítést követően több mint kétezret nem vettek még át a címzettek a pénztár csíkszeredai székhelyén – derül ki az egészségbiztosítási pénztár által rendelkezésünkre bocsátott adatokból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS