Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tömegközlekedés korszerűsítésére tettek javaslatokat Csíkszereda forgalmi tanulmányában

Barabás Hajnal 2018. május 25., 00:32 utolsó módosítás: 2018. május 25., 08:19
HIRDETÉS

Tizenhét új, sűrített földgázzal működő városi autóbusz vásárlását, a tömegközlekedés útvonalainak módosítását, valamint sűrűbb járatokat javasolnak a Csíkszeredát érintő forgalmi tanulmányban, amelyet csütörtökön fogadott el a helyi képviselő-testület.

A jelenlegiek régóta szolgálnak, új buszok beszerzésére pályáznának Fotó: Pinti Attila

A csütörtökön elfogadott forgalmi tanulmány kapcsán Dósa Eszter, a csíkszeredai polgármesteri hivatal Európai Integrációs és Projektmenedzsment Irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta, a bukaresti Certrans Level Kft. által elkészített dokumentumra elsősorban azért volt szükség, hogy alapul szolgáljon az európai uniós pályázataikhoz.

HIRDETÉS

A forgalmi tanulmányban legfőképpen a csíkszeredai tömegközlekedés korszerűsítésére tettek javaslatokat, többek között

a szolgáltatást működtető Csíki Trans Kft. autóbuszparkjának bővítését javasolták 17 sűrített földgázzal működő autóbusszal.

A jelenlegi kilenc jármű ugyanis legalább tíz éve, illetve annál is több ideje van használatban. Emellett

helyenként a járatok útvonalán is változtatnának,

akárcsak a járatsűrűségen is, például csúcsidőben 20 percenként, azon kívül 40 percenként közlekednének az autóbuszok. A tanulmányba befoglalt elképzelések megvalósításának értékét 1,6 millió euróra becsülték. Azonban, mint Dósa Esztertől megtudtuk, a jelenleg kidolgozás alatt lévő részletesebb tanulmányban (románul: studiu de oportunitate), amelyet szintén mellékletként kell leadni az Európai Unió által finanszírozott pályázatokhoz, várhatóan a fentinél már nagyobb összeg fog szerepelni, közel hét millió euró.

A költségemelést az indokolja, többek között, hogy

legalább öt év jótállási időt szeretnének kérni az új autóbuszokra,

emellett a beruházás értéke kellene még tartalmazza a földgáztöltő állomás kiépítésének költségét, illetve a digitális okosrendszer kialakításának árát is. Ennek az tanulmánynak nemsokára lejár a nevezési határideje, a szakirodák véleményezését követően az önkormányzati képviselő-testület júniusi ülésén dönthet róla. Ha ezt a tanulmányt is elfogadják, akkor elindíthatják a pályázási folyamatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS