Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Éjszakai virrasztás a kegytemplomban: megérkezés, hálaadás, erőgyűjtés

Molnár Melinda 2019. június 08., 08:14

Évszázadok óta a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat legfontosabb helyszíne a kegytemplom és a benne az érkezőre mosolygó Istenanya, a Csudákkal jeleskedő segítő Mária. A fizikai és lelki értelemben messziről érkezettek ősi énekekben, imádságokban, a csendes áhítatban vigaszt lelnek, életcsomagjaikat a Szűzanya lábához helyezve erőt kapnak. Az éjszakai virrasztás találkozás és megújulás.

Fotó: Barabás Ákos

Manapság a pünkösdi zarándoklat liturgikus programját a péntek esti szentmise, és az egész éjszakán át tartó virrasztás nyitja. Régen a búcsúsok a legritkábban vettek igénybe közlekedési eszközt. Többnapi járóföldről is legfeljebb a fájós lábú öregeket, a gyermekeket, az elemózsiát és a falvak között a háromágú, nehéz körmeneti és búcsús zászlókat tették szekérre.

Fotó: Barabás Ákos

Amikor tiltott volt a búcsújárás, pünkösdkor lehetetlen volt vonatjegyet váltani Csíkszeredába, a legközelebbi állomáson leszállva,

feltűnés nélkül, gyalogszerrel, réteken, erdőségeken át, kertek alatt beszivárogva tettük meg az utat kegytemplomig.

Egyfajta otthon- és menedékérzés volt már messziről meglátni a két tornyot, találkozni falusfelekkel, egymásra lelni a régen látottakkal, aztán dicsőítve magasztalni az Istengyermek édesanyját, aki minden időben hazavárja gyermekeit.

A székelyek és csángók már zsenge korban megérezték a búcsújárásnak „a családban lenni varázsát”

– így örökítődött a déd- és nagyszülőktől nemzedékeken át a kegyhelyen virrasztva hálát adni és erőt gyűjteni fogadalma.

Fotó: Barabás Ákos

A rendszerint pénteken érkező csángók a padokban vagy padlón éjszakáztak – nincs ez másképp ma sem. A Moldvában élőknek a pünkösdi zarándoklat most is szinte az évi egyetlen alkalma anyanyelvű templomi és liturgikus imádságra.

{A}

A Szűzanya köszöntésének egyik módja az éjszakai virrasztás. Rítus és lelki igény is egyben kivárni a sort, hogy feltekinthessenek a félezer éves kegyszoborra, és csángó szóhasználattal „érintőzni”, azaz óvatosan a lábához érinteni a magukkal hozott tárgyakat, zsebkendőket, fényképeket, amelyeket aztán gyógyító erejű szentelményként tartanak otthonaikban, avagy hordanak maguknál.

Fotó: Barabás Ákos

A szervezett búcsújárás érezteti hatását az éjszakai virrasztáson is. Folyamatosan tele volt imádkozókkal, a terheket letevőkkel a zarándokok istenháza. Kora hajnaltól érkeztek a keresztalják a kegytemplomhoz, megkerülték az oltárt, aztán a hívek imába merültek, hogy erőt kérjenek Istentől a Jézus-hágójához és a szent helyről a mindennapokba való visszaúthoz.

Fotó: Barabás Ákos

Június 8-án, szombaton reggel hét és nyolc, valamint délután hét órakor kezdődnek szentmisék a kegytemplomban. A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon fél tizenegykor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe a Hármashalom oltárhoz, ahol az ünnepi búcsús szentmise délután fél egykor kezdődik. Szónoka Pál József Csaba temesvári megyés püspök lesz.
<span class=• Fotó: Barabás Ákos">
Fotó: Barabás Ákos
<span class=• Fotó: Barabás Ákos">
Fotó: Barabás Ákos
<span class=• Fotó: Barabás Ákos">
Fotó: Barabás Ákos
<span class=• Fotó: Barabás Ákos">
Fotó: Barabás Ákos
<span class=• Fotó: Barabás Ákos">
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS