Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Diszkriminatív béremelés?

Széchely István 2018. március 12., 08:38
HIRDETÉS

Nem lesz háziorvos-utánpótlás, a vonzóbb bérek miatt asszisztenseik kórházi állást keresnek, és rendelők zárhatnak be, ha bevezetik az egészségügyi rendszerben a márciustól tervezett béremelést, és azt valamilyen formában nem terjesztik ki a háziorvosi rendelőkben dolgozó orvosokra, illetve asszisztensekre is – hívja fel a figyelmet Soós-Szabó Klára, a Háziorvosok Hargita Megyei Szövetségének vezetője.

Rendelők bezárását eredményezheti, hogy a háziorvosokat és asszisztenseiket „kifelejtették” a béremelésből. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Oda jutottunk, hogy a rendelőnek átutalt teljes havi költségvetés sok esetben a kórházakban dolgozó orvoskollégák fizetésalapját sem éri el. És ebből a pénzből kell a rendelőt fenntartani, fizetéseket adni. El lehet képzelni, milyen óriási negatív diszkrimináció ez” – fogalmazott Soós-Szabó Klára a kórházakban dolgozó orvosok és asszisztensek esetében márciustól tervezett fizetésemeléssel kapcsolatban, amely miatt bérszakadék alakulhat ki az egészségügyi rendszerben.

A 2022-re tervezett, fokozatosan történő béremelések előrehozott bevezetését Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelentette be februárban, kifejtve, hogy az intézkedés értelmében az orvosok és asszisztensek alapfizetése a januárihoz képest 70-től 173 százalékig terjedő mértékben nő majd. A béremelést február utolsó napján Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is megerősítette, bejelentve, hogy

március elsejétől minden orvos és asszisztens fizetése a 2022-re előirányzott szintre nő, így egy eddig 4000 lejt keresett főorvosnak 15 ezer lejre emelkedik a bére.

„Nagy bajok lesznek”

A béremelés az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló orvosi rendelőkben dolgozókra, így a háziorvosokra és asszisztenseikre nem vonatkozik. „Nagy bajok lesznek, mert nagyon sok rendelő kénytelen lesz bezárni, az alkalmazottakat sem fogjuk tudni megtartani, és

az ágazatba nem fognak jönni, már nincs utánpótlás.

A családorvosok átlagéletkora megközelíti a hatvan évet, néhány éven belül háromnegyedük nyugdíjba tud menni – ilyen körülmények közt nem is akar majd dolgozni –, és akkor mit fognak csinálni?” – tette fel a kérdést a háziorvosi szövetség megyei vezetője. Soós-Szabó Klára a béregyenlőtlenségekkel kapcsolatban példákat is felhozott.

Egy utolsóéves rezidens orvos havi fizetése annyi, mint sok háziorvosi rendelő havi finanszírozása.

A megyei egészségbiztosítási pénztárnál egy sofőr 2000 lejt keres, miközben a háziorvosoknak a fenntartási költségek kiegyenlítése után 2000–3000 lejük marad saját fizetésükre, asszisztensük pedig ennél is kevesebbet keres – sorolta a gyakorlati példákat. Kérdésünkre azt is hozzáfűzte, hogy a kedvezőbb bérezés miatt

már elkezdődött a háziorvosi rendelőkben dolgozó asszisztensek elvándorlása a kórházakba,

Csíkszeredában már van olyan asszisztens, aki felmondott a háziorvosnál, mert meghirdettek egy megüresedett állást a kórházban.

A finanszírozásnövelés csak látszólagos

Soós-Szabó Klára elmondta, hogy bár a rendelők éves finanszírozását szabályozó, áprilistól életbe lépő új keretszerződés mintegy 17 százalékkal nagyobb pénzkeretet biztosít számukra, ez a pénz gyakorlatilag eltűnik, mert a tavalyi minimálbér-emelés miatt nőttek az árak, ráadásul az adókat is megemelték az egyéni vállalkozók (PFA-k) esetében, márpedig a háziorvosok többsége ebben a vállalkozási formában működteti rendelőjét.

HIRDETÉS

Az érdekvédelmi tömörülés megyei vezetője szerint az egészségügyi alapellátási rendszerben tapasztalható elégedetlenséget csak az általuk nyújtott szolgáltatások finanszírozásának növelésével oldhatná fel az egészségügyi minisztérium, hogy ne alakuljon ki még nagyobb bérszakadék a kórházakban, illetve a háziorvosi rendelőkben dolgozó orvosok és asszisztensek között.

Még nincs új bérrács

A két miniszteri bejelentés ellenére egyelőre a kórházakban sem tudnak semmi biztosat a márciustól tervezett béremelésről. Mint azt Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója érdeklődésünkre elmondta, nem számolták még ki az új bérrács szerinti béreket, ugyanis az intézkedés bevezetéséről egyelőre semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. A törvény alkalmazási normái még nem jelentek meg, igaz, a márciusi béreket csak áprilisban kapják meg az alkalmazottak – közölte Lukács Antal. Hozzáfűzte, mivel a kórházi szolgáltatások ára nem változott, a márciusban véget érő költségvetési év pénzkerete nem ad lehetőséget a béremelésekre, így szerinte a minisztériumnak külső forrásból kell biztosítania a többletköltségek finanszírozását, de még

valószínűbb, hogy csak áprilistól, az új keretszerződések életbe lépésétől vezetik be a béremelést.

A székelyudvarhelyi kórházban idén még csak az év elején kellett újraszámolni a fizetéseket, a társadalombiztosítási járulékok alkalmazottakra történő átruházása után elrendelt 25 százalékos béremelések, továbbá az ebédjegyek értékének fizetésekbe történő beágyazása miatt – tájékoztatott a kórházigazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS