Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Csíksomlyó a pápalátogatást követő napon

Székelyhon 2019. június 02., 20:06
HIRDETÉS

Berendezéseikkel elvonuló belügyi alakulatok, lebontott óriáskivetítők és hangtechnika, szigorúan őrzött, de közelről is megtekinthető liturgikus bútorzat fogadott vasárnap délután az egy nappal korábbi pápai szentmise helyszínén. Utánajártunk annak is, hogy marad-e a búcsúra az oltár előtti pódium födém, illetve hogy hová vitték a pápától ajándékba kapott aranyrózsát.

Fotó: Pinti Attila

Egymás után vonuló belügyminisztériumi teherautók hagyták el a csíksomlyói Hármashalom oltár melletti területet vasárnap, amikor a szombati pápai mise helyszínére látogattunk. A nyeregben éppen az egy nappal korábbi történelmi eseményen használt óriáskivetítők és hangtechnika összepakolásán, elszállításán dolgozott több munkás. Már csak a kordonok, néhány sátor, konténer, az oltár előtti padok, illetve

az őrző-védő szolgálat által felügyelt liturgikus bútorzat

egy része emlékeztetett arra, hogy egy nappal korábban több mint százezer ember követte a szentatya minden mozzanatát.

Fotó: Pinti Attila

Zökkenőmentesen, fennakadások nélkül ért véget a történelmi esemény, Ferenc pápa csíksomlyói látogatása – tudtuk meg vasárnap Bodó Márta sajtófelelőstől. Mint mondta, minden a tervek szerint alakult, azóta pedig az utómunkálatokat is elvégezték.

A csíksomlyói kegyszobrot biztonságban visszaszállították a kegytemplomba,

illetve a Ferenc pápától ajándékba kapott aranyrózsát is Csíksomlyóra vitték. Utóbbi azonban egyelőre nem tekinthető meg a kegytemplomban, mivel még nem dőlt el, hogy pontosan hová fogják helyezni.

Fotó: Pinti Attila

Kérdésünkre arra is kitért, hogy a Hármashalom oltár előtti pódium födémét egyelőre nem távolítják el, hiszen a közelgő csíksomlyói pünkösdi búcsún is szükség lehet rá.

HIRDETÉS

Annyi azonban biztos, hogy sokkal tovább nem marad befödve az oltár előtti rész, mivel legtöbb három hónapig maradhat így, ennyi időre szól az építkezési engedély, ezt követően le kell majd bontani.

Fotó: Pinti Attila

Pál Tamástól, az Eco-Csík Kft. igazgatójától megtudtuk, hogy a nagyszabású esemény méretéhez és a tömeghez képest meglepően kevés hulladékot gyűjtöttek össze a pápalátogatás után. Mint fogalmazott, hulladékgazdálkodás szempontjából

nagyon tiszta zarándoklatot láthattunk,

amelyen mindössze tizenöt köbméter szemét gyűlt össze.

Fotó: Pinti Attila

Sokakat kellett kihűléses tünetekkel ellátni

Súlyos sérüléseket senki nem szenvedett a csíksomlyói pápalátogatáson, a nyeregben jelen lévő egészségügyi egységeknek azonban bőven akadt dolguk. Ferenc pápa érkezése előtt már 67 személyt kellett ellátniuk a helyszínen, ebből 36 gyermek volt, akiket a szélsőséges időjárás okozta panaszaik miatt kisbusszal egy közeli mobil mentőponthoz szállítottak további kivizsgálásra. A látogatás végéig aztán összesen háromszáznál is több személyt láttak el Csíksomlyón a mentőalakulatok.

Legtöbben, 262-en kihűléses tünetek miatt szorultak segítségre, őket a helyszínen kialakított mentőpontoknál látták el. További 28 személyt kórházba kellett vinni, 38 embert pedig különböző traumákkal láttak el a helyszínen. A sérültek között több külföldi állampolgár volt Magyarországról, Ukrajnából, Mexikóból és Lengyelországból.

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS