HIRDETÉS

Csíkban találkoznak az erdélyi prímások

R. Kiss Edit 2017. november 14., 12:00 utolsó módosítás: 2017. november 14., 12:01
HIRDETÉS

Szerdától péntekig zajlik Csíkszeredában az Erdélyi Prímások Találkozója. A szervezők szerint most már nemcsak adatközlő zenészek muzsikálnak a rendezvényen, hanem együtt húzza az „öregekkel” a közben kinevelődött új népzenész-generáció is.

Szakmai rendezvény, gálaműsorokkal a nagyközönség számára Fotó: Sándor Csilla

A kezdetekkor sok adatközlő zenész volt, akkor még nem nagyon volt utánpótlás, most már kevesebb az idős és több – noha még korántsem elegendő – a fiatal népzenész – emelte ki a prímástalálkozó elmúlt húsz évéről András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenetanszékével együtt a héten, szerdán, csütörtökön és pénteken szervezik meg Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban a XX. Erdélyi Prímások Találkozóját.

Bízom benne, hogy a húsz év nem telt el hiába, hanem tettünk valami lényegeset a zenével énekelt anyanyelvért

– tette hozzá az igazgató. Úgy véli, a rendezvény legfontosabb eleme, hogy a tapasztalt zenészekkel együtt muzsikálnak a fiatalok, akik így

HIRDETÉS

nem rögzített hanganyagról, hanem élőben tanulhatnak

tőlük. A prímástalálkozónak a három nap alatt közel hetven fellépője, közreműködője lesz – osztották meg a hétfői sajtótájékoztatón András Mihály, továbbá a zeneművészeti egyetem népzenetanszékének képviseletében András Orsolya és az együttes részéről Gábor Rozál szervezők.

Mesterkurzus és kiállítás

Szerdán délelőtt és délután mesterkurzusokat tartanak az adatközlő zenészek, a bárki számára nyitott képzéseken hegedű-, brácsa-, bőgő-, gardon- és furulyaoktatás lesz. 10 és 12 óra között Tímár Viktor, Tímár János, Tankó Dezső gyimesi zenészek, 14 és 18 óra között pedig a magyarpalatkai Codoba Florin és zenekara, a vajdaszentiványi Horváth Elek és zenekara lesznek a műhelymunka vendégei, mesterei. A kurzusokon előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, a részvételi szándékot a 0749–819488-es telefonszámon vagy az office@hargitatanc.ro címen kell jelezni.

Szerda este hét órától Kodály Zoltán, a népzenekutató címmel kiállítást nyit meg a rendezvény keretében Richter Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenetanszékének vezetője, az együttes alagsorában a találkozó végéig látható tárlaton pedig egy vetítés keretében Pávai István népzenekutató kalauzolja végig az érdeklődőket. Ezt követően Folkkocsma megnevezéssel táncház kezdődik.

Fotó: Sándor Csilla

Stúdiómunka és gálaműsor

Csütörtökön délelőtt stúdióban rögzítik a hét meghívott hagyományőrző zenekar zenéjét, este hét órától pedig kezdetét veszi a zenekarok gálaműsora. Az est házigazdája Pávai István, irányításával sorra lépnek színpadra az abásfalvi, vajdaszentiványi, hidegségi, szászcsávási, szenterzsébeti, magyarlapádi és magyarpalatkai zenekarok. A műsort táncház követi.

A fiatalok fellépése

Pénteken este hét órától Mestereink öröksége címmel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenetanszékének hallgatói lépnek színpadra. Műsoruk programját Árendás Péter egyetemi adjunktus állította össze oly módon, hogy az előző napi gálaműsoron hallott dallamok származási helyeinek szomszédságából csendüljön fel ezúttal a zene. Például a csütörtökön hallott gyimesi vagy csávási dallamokat pénteken felcsíki, ádámosi muzsika követi, így mutatva be a népzene sokszínűségét, az est programját pedig Kodály-gyűjtések foglalják keretbe – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. Az előadásban közreműködik a Hargita együttes tánckara, a napot pedig ezúttal is táncház zárja.

A november 16-i és 17-i gálaműsorokra a felnőtt jegy 15 lejbe, a diák és nyugdíjas jegy 10 lejbe kerül. Jegyek elővételben a csíkszeredai Városi Művelődési Ház jegypénztárában vásárolhatók, a prímástalálkozó szervezői azt ajánlják, az érdeklődők ne hagyják utolsó percre a jegyvásárlást. 

Igyekeznek ellátni feladataikat

A változások nyomán nyolc személyt veszítenek el, huszonhatan maradnak, nagy a kár, de igyekeznek továbbra is eleget tenni feladatuknak – mondta András Mihály, az együttes igazgatója a csíkszeredai önkormányzati kulturális intézményeknél elrendelt átszervezés kapcsán. Hozzátette, nem beszéltek eddig ezekről az intézkedésekről, hisz tőlük független, gazdasági okokkal magyarázott változásokról van szó, remélik ugyanakkor, hogy felül tudnak emelkedni a gondokon, találnak új finanszírozási forrásokat is. Ugyanakkor az intézményfenntartó önkormányzattal továbbra is jó viszonyt kívánnak fenntartani – közölte. Ismertette továbbá, idei tevékenységi beszámolójuk elérhető az együttes honlapján és Facebook-oldalán.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS