Bukarestből is látszik, hogy élhetőek a székelyföldi megyeszékhelyek

Bukarestből is látszik, hogy élhetőek a székelyföldi megyeszékhelyek

Infografika: Csáki Ferencz

Kiemelkedően jól szerepeltek a székelyföldi városok a City Index 2024-es felmérésben, amely országosan 41 megyeszékhelyet rangsorolt három fő szempont szerint: életminőség, jólét, pezsgés. A negyvenes listán Marosvásárhely a nyolcadik, Csíkszereda a 13., Sepsiszentgyörgy pedig a 23. helyen szerepel.

Barabás Hajnal

Simon Virág

2024. július 05., 07:582024. július 05., 07:58

2024. július 05., 08:342024. július 05., 08:34

Közzétették a City Index 2024 felmérés eredményeit, amely a romániai megyeszékhelyeket rangsorolja teljesítményük alapján. Ehhez három fő szempont szerint osztályozták a 41 várost: életminőség, jólét, és pezsgés. A kutatásba többek között hivatalos statisztikai adatokat, szakértői véleményeket, lakosok és turisták minőségi értékeléseit, a különböző közigazgatási intézmények, civil szerveztek értékeléseit használták fel a 2022-2023-as évre vonatkozóan.

Külön érdemes egy mondat erejéig kiemelni, hogy

a vizsgált 41 megyeszékhely közül a top ötbe – a fővárost leszámítva – csak erdélyi nagyvárosok kerültek be;

Moldovából Jászvásár a legélhetőbb város a maga hatodik helyével. A történelmi Havasalföld legerősebb városa Târgoviște, Dobrudzsa legélhetőbb települése pedig Konstanca.

Az első tíz között Marosvásárhely

A megyeszékhelynek minősülő városok teljesítményindexe szerint Marosvásárhely az előkelő nyolcadik helyet foglalja el a legjobb városok rangsorában. Különösen figyelemreméltó ez a hely, hiszen csak Kolozsvár, Bukarest, Nagyszeben, Brassó, Temesvár, Jászvásár és Nagyvárad előzi meg, és Nagyszeben kivételével ezek mind jóval nagyobb települések, mint a marosszéki megyeszékhely.

A jó eredményekhez elsősorban azok a nagy cégek járulnak hozzá, amelyek Maros megyében működnek,

például az országos gázszolgálató vállalat, vagy a vegyipari kombinát, valamint több nemzetközi gyógyszergyár.

Galéria

Marosvásárhely felsőoktatási képzésekben kiválóan teljesít

Fotó: Haáz Vince

A felmérés azt is megemlíti, hogy az orvosi egyetem és az egészségügyi szolgáltatások terén is kiemelkedő helyen áll Marosvásárhely. Mi több,

az ország legnagyobb állatkertje is itt van, és ha kikapcsolódásra vágynak a helybéliek, felkereshetik a Somostetőt és a Víkendtelepet is.

A City Index szerint a város sportélete is élénk, jó eredményeket érnek el és öregbítik a város hírnevét az itt működő csapatok és egyéni sportolók – ezzel azonban már érdemes némileg vitatkozni, ugyanis Marosvásárhelyen a jelentős tömeget megmozgató profi szintű sportélet talán a legnagyobb válságát éli át. Elég ha csak a szebb évtizedeket megélt labdarúgásra gondolunk.

Ami az életminőséget illeti, Marosvásárhely országos szinten a 13. helyet foglalja el,

ami a negyvenegy település közül igencsak jónak mondható, továbbá az ország hatodik legpezsgőbb városának kiáltották ki, a jólét-rangsorban pedig a 14. helyen áll.

A marosvásárhelyi városháza egy rövid Facebook-bejegyzést is közzétett erről a rangsorolásról, megjegyezve: Marosvásárhely egyre vonzóbb minden korosztály számára, és jó hír, hogy a statisztikai adatok, a lakosság és a turisták visszajelzései alapján készített felmérés szerint az ország egyik legszebb városa.

Galéria

Csíkszeredában kötelező program a hoki- és a focicsapat meccseire kilátogatni

Fotó: Pinti Attila

Számos nagyvárost utasított maga mögé Csíkszereda

Csíkszereda a 13. helyen áll a listán, az egyik legkisebbnek számító megyeszékhely az országban, alig 34 ezernyi lakossal. Amint a dokumentumban fogalmaztak, az elmúlt évtizedben

nagy változásokon esett át a város, és gazdag civil-és kulturális élet pezseg benne,

amely a lista felső mezőnyébe juttatta a hargitai megyeszékhelyet.

A pontozások alapján ugyanis az 51 mutató közül első helyen végzett a város, ami a műemlékek számát és a természetvédelmi területek közelségét jelenti, és ugyancsak első helyen végzett a rangsorban a civil életet vizsgálva. Továbbá a második helyen áll a közberuházásokat tekintve.

„A város látványosan fejlődésben van” – vonták le a következtetést a City Indexben, hozzátéve, hogy ehhez az önkormányzati beruházások sokban hozzájárultak. Ezek közül néhány példát is megemlítettek: a duális képzést elősegítő kampuszépítési terveket a taplocai iskolaközpontnál, valamint a Hargita megyei önkormányzat befektetéseit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál, amely az egészségügyi szolgáltatások minőségét javította.

A város vonzerejéhez sorolták továbbá a csíksomlyói Mária kegytemplomot, amely Közép-és Kelet Európa egyik legfontosabb zarándokhelye,

a gyógyvizű Zsögödfürdőt, valamint a Mikó-várat, amelyben a Csíki Székely Múzeum működik. Szintén pontozták azt is, hogy a hegyvidéki várost természetvédelmi területek veszik körül, és számos műemlékkel rendelkezik.

Nem utolsó sorban kiemelték, hogy Csíkszereda legnagyobb erősségét a többi megyeszékhelyhez képest a pezsgő civil-és kulturális élete adja, azt is megtudtuk, hogy ebben a városban van az egy lakosra jutó legtöbb bejegyzett civil szervezet.

Szakember: helytálló a felmérés

Csák László csíkszeredai városfejlesztési szakértő, aki számos városfejlesztési stratégia összeállításában részt vett, megkeresésünkre a témával kapcsolatban kifejtette: helytállónak találja a felmérésben megállapított tényeket, valósak a megemlített beruházások és a felsorolt lehetőségek.

Ugyanakkor a rangsorolásban a jóléti mutató szerint gyengébben teljesít a város, amelyet Csák László azzal magyarázott, hogy valóban

gazdaságilag van még hová fejlődnie Csíkszeredának, hiszen alacsonyak a fizetések, és az innovációs képesség is visszafogott.

„Egy ilyen kisvárosban, ahol nagy vállalkozások nem lesznek, az innovációra is jó hangsúlyt fektetni. Az egyetem jó kiindulópont lehet, amely körül innovációs cégek, kutatási felületek jöhetnek létre, új technológiák, új termékek fejlesztése lehet egy jó irány” – fejtette ki a szakértő. Hozzátette, erre európai uniós forrásokat lehet lehívni közvetlenül Brüsszelből.

Galéria

A fiatalok számára nyújtanak egyre több programot a székelyföldi városok

Fotó: Pinti Attila

Csíkszereda pontokat szerzett viszont azzal, hogy az egykori, lerobbant állapotú városközpontot, a közterületeit felújította (a Majláth Gusztáv Károly teret, a Szabadság teret), promenádot alakított ki, a koncepcióhoz Tövissi Zsolt csíkszeredai építész járult hozzá sokban. Csák László szerint

nagyot „dobna” a városon, ha a Mikó-vár mögötti területet, a Hősök utcát, a műjégpálya körüli területeket összekötnék, sétányokat, zöldövezeteket alakítva ki.

Ez az elképzelés egyébként része volt a korábbi városfejlesztési stratégiának. „Ehhez nem is kellene nagy költségvetés, mindössze le kellene szerelni a kerítéseket, korszerűsíteni a közvilágítást, padokat kihelyezni, és máris növekedhetne a minőségi, használható közterületek aránya” – jegyezte meg Csák László.

A város pezsgő kulturális életével kapcsolatban – amelyet a felmérésben nagyra értékeltek – Csák László elmondta, valóban látványos a kulturális városfejlesztés a sok fesztivállal, kulturális eseményekkel.

Idézet
„Egészen más most tizen-huszonévesnek lenni Csíkszeredában, mint 5-10 évvel ezelőtt”

– jegyezte meg. Hozzáfűzte, a városban a sport is sokszínűbb, sokkal több a lehetőség, a kultúra is erős, optimista ez az irány.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Viszont a fiatalokat célzó fejlesztési tervek mellett figyelni kellene a dolgozó rétegre, akik be vannak ragadva a viszonylag alacsony hozzáadott értékű, alacsonyan fizetett állásokba. Holott

minél több a szabadon elkölthető jövedelem, annál jobb a városnak,

hiszen azt helyben is elkölthetjük, mert egyre több a lehetőség erre.

„Szerintem könnyen tartósan a legjobb városok között tud maradni Csíkszereda, hogyha ezt a problémát is megoldják” – mutatott rá Csák László.

Csíkszereda a City Index 2024 rangsorolása alapján olyan nagyvárosokat utasított maga mögé az összesített pontszámban, mint Arad, Déva, Nagybánya és Szatmárnémeti. A székelyföldi megyeszékhelyek közül Sepsiszentgyörgyöt is, amely a 23. helyezést érte el.

Néhány gondolat a használt módszertanról

A City Index 2024 a fentebb említett három fő kategóriában (életminőség, jólét, és pezsgés) elemezte a 41 romániai megyeszékhelyet. A három szempontot pedig 13 terület szerint osztályozták 51 mutató segítségével. Az életminőség szempontja alatt vizsgálták a vonzerővel bíró helyeket, a városi tömegközlekedés minőségét, az oktatást, a zöldövezeteket és az egészségügyi szolgáltatásokat. A jólét szempontjánál figyelembe vették a gazdaságot, a közberuházásokat, a technológiai és innovációs készséget, a társadalmi mutatókat, mint például a munkanélküliségi ráta, fizetések mértéke, a bűncselekmények száma stb. A pezsgés kategóriában elemezték a kulturális- és sportéletet, a szórakoztatást, a civil életet és a turizmust.

Marosvásárhely az életminőség szerint a 13., a jólét szerint a 14., a pezsgés szerint a 6. a megyeszékhelyek között a rangsorban.
Csíkszereda az életminőség szerint a 25., a jólét szerint a 19., a pezsgés szerint a 11. a megyeszékhelyek között a rangsorban.
Sepsiszentgyörgy az életminőség szerint a 26., a jólét szerint a 25., a pezsgés szerint a 15. a megyeszékhelyek között a rangsorban.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Eltűnt kiskorút keres a Maros megyei rendőrség

Kerelői otthonából távozott vasárnap az a 12 éves lány, aki mindezidáig nem tért haza, és akinek eltűnését július 3-án, szerdán jelentették hozzátartozói a nyárádtői rendőrségen.

Eltűnt kiskorút keres a Maros megyei rendőrség
Eltűnt kiskorút keres a Maros megyei rendőrség
2024. július 04., csütörtök

Eltűnt kiskorút keres a Maros megyei rendőrség

2024. július 04., csütörtök

Őzet marcangolt szét a medve az állatkertben

A kerítésen beszökött medve marcangolt szét egy őzet csütörtökre virradóra a marosvásárhelyi állatkertben. Az állatkert értesítette az illetékes hatóságokat, akik csapdát állítottak fel.

Őzet marcangolt szét a medve az állatkertben
Őzet marcangolt szét a medve az állatkertben
2024. július 04., csütörtök

Őzet marcangolt szét a medve az állatkertben

2024. július 04., csütörtök

Jelentős bírságot szabtak ki a rendőrök illegális tűzifa-birtoklás miatt

Jelentős összegű bírságot szabtak ki a hatóságiak egy csíkszentkirályi, fakitermeléssel foglalkozó cégre szerdán, mivel az nem tudta igazolni, honnan került a birtokába közel 150 köbméternyi tűzifa.

Jelentős bírságot szabtak ki a rendőrök illegális tűzifa-birtoklás miatt
2024. július 04., csütörtök

Megállapodtak az őszi választások időpontjáról a koalíciós pártok

A koalíció vezetői a csütörtöki tanácskozásukon megállapodtak arról, hogy az államelnök-választás első fordulóját november 24-én, a második fordulóját december 8-án, míg a parlamenti választásokat december 1-jén tartják.

Megállapodtak az őszi választások időpontjáról a koalíciós pártok
2024. július 04., csütörtök

Sörösládák borították az úttestet Szépvízen

Sörösládák borultak az úttestre a 12A jelzésű országút Maroshévízen áthaladó szakaszán, csütörtökön reggel. Személyi sérülés nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett.

Sörösládák borították az úttestet Szépvízen
2024. július 04., csütörtök

„Egy 30 éve működő vállalkozás önmagában sikernek számít”

30 év vállalkozói lét, megannyi nehézség, változás, siker, tapasztalat és tanulság. A hőszigetelt üvegeket és nyílászárókat gyártó és forgalmazó Wappal Kft. tulajdonosát, Nagy-Galaczi Andrást, valamint lányát, Lukács Borókát kérdeztük az elmúlt évekről.

„Egy 30 éve működő vállalkozás önmagában sikernek számít”
2024. július 04., csütörtök

A szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők

A szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak csütörtökön érettségizők.

A szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők
2024. július 04., csütörtök

Csak a szerencsén múlhatott az élete egy eltévedt gombászónak

Enyhébb medvetámadásnak eshetett áldozatul egy gombászó férfi Kőrispatak környékén, a hegyimentők több órás keresés után találtak rá.

Csak a szerencsén múlhatott az élete egy eltévedt gombászónak
2024. július 04., csütörtök

Augusztusban közlik ki a nyugdíj-újraszámolás eredményét

Augusztus 15-31. között kézbesíti a posta a nyugdíjasoknak az újraszámolt nyugdíjukról szóló határozatot – írja az Agerpres az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) szerda esti tájékoztatása alapján.

Augusztusban közlik ki a nyugdíj-újraszámolás eredményét
2024. július 04., csütörtök

Megjelölték a székelyföldi magyar diákok román érettségi dolgozatait, ennek megfelelően lehet javítani is

Nagy felfordulást hozott magával az idei érettségi első napja, több megyében elmulasztották jelzéssel ellátni a magyar tagozatos tanulók román nyelv és irodalom dolgozatait. Hargita, Kovászna és Maros megyében azonban éltek a megjelölés lehetőségével.

Megjelölték a székelyföldi magyar diákok román érettségi dolgozatait, ennek megfelelően lehet javítani is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!