Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Búcsúkat ülnek Nagyboldogasszony ünnepén

Molnár Melinda, Kömény Kamilla 2018. augusztus 14., 09:14 utolsó módosítás: 2018. augusztus 14., 10:36
HIRDETÉS

Augusztus 15-e Mária mennybevitele, magyar nyelvterületen Nagyboldogasszony, Nagyasszony napja, egyben Magyarországnak Mária oltalmába ajánlásának emléknapja. Nagyboldogasszony napja alkalmából Csíkkarcfalván, Csíkszentgyörgyön, Kontumácon, Kászonújfaluban, Oroszhegyen, Sikaszóban és Felsőboldogfalván is tartanak búcsús szentmisét.

Alig szentelték fel, máris búcsú helyszíne lesz az új sikaszói templom Fotó: Barabás Ákos

A csíkszentgyörgyi Pósa-hegyi kápolnánál szerdán déli 12 órától tartanak ünnepi szentmisét, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban vehetnek részt a hívek a búcsún. Nagyboldogasszony ünnepén Csíkkarcfalván is búcsúünnepet tartanak:

Csíkkarcfalva és Jenőfalva közös templomában fél egykor kezdődik a szentmise, amelynek Csintalan László csíkdelnei plébános lesz a szónoka.

A kászonújfalvi kápolna búcsúünnepén a szentmise szintén fél egytől kezdődik, amelyen Kovács István csíkszentgyörgyi segédlelkész mond szentbeszédet.

Triduum Kontumácon

Az ezeréves gyimesi határ melletti, kontumáci Nagyboldogasszony-templomban déli 12 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amely a gyimesbükki plébánián tartott gyermektábor záróünnepsége is lesz egyben.

Kontumácon a hagyományokhoz híven augusztus 5-14. között Nagyboldogasszony-kilencedet tartanak – esténként nagyon szép archaikus imákat és Mária-énekeket lehet hallani

–, emellett immár tizedik éve, hogy az ünnep előtt háromnapos szentségimádáson vehetnek részt a hívek a kontumáci anyatemplomban.

Mária mennybevétele

A legrégibb magyar ünnepen Udvarhelyszék három templomában ülnek búcsút. Oroszhegyen a templom patrónusának napján két szentmisét tartanak: reggel kilenc és délután fél egykor. Utóbbinak a szónoka az idén ezüstmisés Kovács Gergely, pápai káplán, Isten szolgája, Márton Áron püspök boldoggá avatási ügyének posztulátora, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője Rómában.

Először tartanak búcsút a védőszent ünnepén Zeteváralja leányegyházközségének, Sikaszónak az új templomában.

A délben tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Kutas Attila paksi plébános, szónoka pedig Tubák László ny. plébános lesz.

Felsőboldogfalván szerdán délután egy órakor az ünnepi szentmisén Benedek Sándor székelyszentléleki plébános mondja a homiliát.

Ünneptörténet

Legrégebbi elnevezése elalvás, vagy elpihenés: az Istenanya elszenderülésének, halálának a napja. I. Gelasius pápa (492–96) szertartáskönyve felemeltetésként említi. Az eseménynek már a középkorban jelentős kultusza volt. A krónikás hagyomány Szent Gellért püspök érdemeként tudja, hogy a Boldogasszony nevet kapta. Az Árpád-korban Szűz Mária lett a magyarok legfőbb oltalma, koronázó templomok, főpapi székesegyházak, monostorok, búcsújáró helyek és kisebb templomok is patronátusa alatt állnak. A magyarok Nagyasszonya a keresztény államiság kezdetétől népének védelmezője, oltalmazója, Magyarország Patrónája.

HIRDETÉS

Forrás: saját téma
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS