HIRDETÉS

Búcsú a görbepataki kápolnánál

Dobos László 2017. július 10., 18:42 utolsó módosítás: 2017. július 10., 18:55
HIRDETÉS

Tíz évvel ezelőtt, 2007. július 11-én ítéletidő haladt át Gyimesfelsőlok görbepataki részén, az erős szél és a mogyoró nagyságú jég hatalmas pusztítást okozott. Szent Benedek napján történt mindez, és helyiek elhatározták, hogy kiengesztelik a „haragos szentet”: előbb keresztet, majd kápolnát építettek, ahol azóta minden évben fogadalmi búcsús szentmisét tartanak.

Archív felvétel Fotó: Kristó Róbert

Tankó Béla helyi lakos visszaemlékezése szerint, tíz évvel ezelőtt 9–10 percig tartott az eső, ez idő alatt 15 centiméternyi jégtakaró lepte el a falurészt, odaveszett a termés. Pár héttel később árvíz zúdult Görbepataka lakóira. Tankó Béla kezdeményezésére előbb 2008-ban egy nagy fakeresztet állítottak, később kápolnát építettek Görbepatakán.

Szent Benedek, a bencés rend alapítója, Európa védőszentje lett a kápolna patrónusa.

HIRDETÉS

Magyarországi építész tervezte meg ingyen a kápolnát, a pilisszántói Őrfi József. Kedden van Szent Benedek napja. Vass Nimród gyimesfelsőloki plébánostól megtudtuk, hogy a görbepataki kápolnánál a búcsús szentmise délelőtt 11.00 órakor kezdődik, az ünnepi szónok Bodó György gyimesközéploki plébános lesz.

Ugyanakkor megemlítem, hogy vasárnap, július 16-án déli fél 1-től, szintén Gyimesfelsőlokon, a komjáti templomban tartjuk a Kármelhegyi Boldogasszony búcsút, amelynek szónoka Hernádi László, nagykőrösi plébános lesz. Mindenkit szeretettel várunk

– mondta Vass.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS