Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bolyai-tábla a marosvásárhelyi Vár sétányon

Bakó Zoltán 2010. szeptember 06., 12:51 utolsó módosítás: 2010. szeptember 06., 13:15

Mintegy kétszáznyi résztvevő jelenlétében leplezték le szombaton délután 6 órakor azt az emléktáblát, amelyet a Bolyai János egykori háza helyén álló ingatlan falára helyeztek el.

Bandi Árpád nyugalmazott, de közéleti tevékenységben fiatalosan nyughatatlan tanárember folyamatos és fáradhatatlan lótás-futása, szervezőmunkája, kilincselései nélkül két fontos Bolyai János-emlékhellyel lennénk szegényebbek Marosvásárhelyen – az eredeti Bolyai-sír kopjafájával és a németvárosi emléktáblával.

Bolyai Jánost életében csak kevesen ismerték és értékelték polgártársai közül, s a mostani táblaavatásra is csak kétszáznyira tellett a vásárhelyiekből, s köztük is több volt tán a nem vásárhelyi.

Oláh-Gál Róbert, a közismert Bolyai-kutató a ház történetét egy kissé „a helyére tette”. Akkoriban, 1845-ben, amikor apja, Farkas a domáldi családi birtokot másnak adta használatba, János kénytelen volt a városba költözni. S mert laknia is kellett valahol, hát megvásárolt a Németvárosban (mai Vár sétány) egy kis vályogból épült, szalmafedeles házacskát, amit aztán felújíttatott, s 1846-tól beköltözött ide későbbi feleségével és két gyermekével.

Az ünnepségen felszólalt Prékopa András akadémikus, a budapesti és marosvásárhelyi Bolyai Emlékkonferencia (augusztus 30. – szeptember 4.) Szervező és Program Bizottságának elnöke is, aki méltatta a világhírű, korában el nem ismert tudóst, s igencsak dícsérő hangon beszélt a marosvásárhelyiek és általában az erdélyiek idei kezdeményezéseiről.

Segítők tucatjai

Bandi Árpádnak az MTA Bolyai Emlékplakettjét adta át Prékopa András és az emléktábla Bolyai domborművét megalkotó Széchenyi Kinga művésznő azért az áldozatos munkáért, amit a Bolyai-emlékekek megóvása, megismertetése terén kifejtett. Árpi bácsi pedig a maga rendjén érdemoklevéllel hálálta meg az emléktábla és a kopjafa létrehozásában segítőket. Külön köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájában segítette. Több tucat ilyen oklevél bizonyítja, hogy amikor jeles hagyományaink ápolásáról, megőrzéséről van szó, vásárhelyiek és nem csak áldozatkészséggel, szívvel-lélekkel állnak az ügy mellé.

Emléklapot kapott Oláh-Gál Róbert Bolyai-kutató, az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a Márton család, akik hozzájárultak a tábla felhelyezéséhez, Széchenyi Kinga képzőművész, Török Levente jobbágyfalvi betűvéső, Zima Ferenc vállalkozó, aki kopjafa talapzatépítését támogatta, tanárok, diákok, vállalkozók, akik tevőlegesen járultak hozzá az emlékhelyek megjelöléséhez, önkormányzati, alapítványi, szervezeti tagok, akik az ügyintézésben segítettek és sokan mások, akik szívügyüknek tekintették, hogy a marosvásárhelyi Bolyai-kultusz méltó emlékhelyekkel gazdagodjon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS