Az elmaradt lakodalmakat idén be lehet pótolni, de növelni kell a költségvetést

Az elmaradt lakodalmakat idén be lehet pótolni, de növelni kell a költségvetést

Ha nem lépnek életbe újból a korlátozások, ismét teljes szezonban lehet lakodalmakat tartani

Fotó: Gábos Albin

Bár a lazításoknak köszönhetően sok fiatal tervezi élete nagy napját, és ezáltal az esküvőszervezésben és -lebonyolításban érdekelt cégek is levegőhöz jutnak, a lapcsaládunknak nyilatkozó vállalkozók szerint továbbra is nagy a bizonytalanság. A drágítás pedig a legtöbb érintett szerint elkerülhetetlen.

Korpos Attila

2022. április 10., 18:422022. április 10., 18:42

2022. április 10., 18:432022. április 10., 18:43

Amikor bő két évvel ezelőtt a koronavírus-világjárvány begyűrűzése miatt gyakorlatilag leállt a lagziszezon, a legpesszimistábbak sem gondoltak arra, hogy 2022 tavaszáig kell várni arra, hogy a legutolsó olyan korlátozást is feloldják, amely a fiatal párok boldogító igenjének útjában állt.

Rövidebb-hosszabb időszakokra ugyan volt „feloldozás”, de nagyon sok pár nem élt azzal a lehetőséggel, hogy szigorú szabályok mellett, esetleg a rokonok, ismerősök egészségének a kockáztatásával bevállalja a nagy nap megszervezését. Miután sokan kivártak, hogy életük egyik legszebb pillanata olyan legyen, amilyennek megálmodták, vagy ahogyan a nagykönyvben meg van írva, joggal hihetik sokan azt, hogy a lazítások kihirdetése után berobbant az esküvőszervező ágazat, ám nem teljesen így történt. Bár érezhető, hogy megnőtt a fiatalok kedve a lagzizáshoz, még korántsem beszélhetünk arról, hogy visszatért a pandémia előtti hangulat. Sokaknak kedvét szegi az infláció, hiszen ma már lényegesen mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a fiataloknak és/vagy szüleiknek, mint akár tavaly ilyenkor, és amiatt is aggódhatnak, hogy a vendégek közül sokan elvesztették állásukat, csökkent a fizetésük, vagy ha nem is zsugorodott, de ma már nem ér annyit, mint korábban.

Legnagyobb ellenség: drágulások

A szentegyházi Szépasszony rendezvénysátor üzemeltetője a Székelyhon megkeresésére elmondta,

foglalások terén majdnem teljesen le van fedve már az idei szezon, ami az ő esetükben április végétől október középéig tart a sátor kialakítás miatt.

„Péntek és szombat a keresettebb napok; azt tapasztaljuk, hogy a térségben továbbra is ez a két nap a divatos” – közölte. Megjegyezte, a tavaly nem vállaltak új lakodalmakat mindaddig, amíg az egy évvel korábbi foglalásokat be nem táblázták, így elsősorban a bepótolni kívánt alkalmaknak biztosítottak lehetőséget. „Függetlenül az általános drágulástól, az általunk kínált menücsomagok 10-15 százalékkal kerültek többe évente. Idén sajnos ez már a 20 százalékot is elérte az energiahordozók drágulása miatt, de ugyanakkor az alapanyagok közül a hús, a liszt vagy az olaj is szintén többe kerül. Emiatt eddig egyelőre egy pár mondta vissza a foglalást” – közölte a tulajdonos. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a minőségből nem szerettek volna engedni, így döntöttek a menüsorok drágítása mellett. „Soha nem volt még olyan, hogy csak két hónapra érvényes menüajánlatot tudjunk küldeni a foglalóknak, most ez is megtörtént. Sajnos, van esély rá, hogy a gazdasági helyzet tovább fog romlani, ám örülünk, hogy legalább tudunk dolgozni” – fűzte hozzá megemlítve, már 2024-re is van foglalásuk.

Menüdrágulás és munkaerőhiány

„Ha a 2018-as és 2019-es éveket veszem alapul, akkor idénre 30-40 százalékos a foglalásaink aránya” – ezt Nagy Levente, a székelyudvarhelyi Park Étterem működtetője közölte. A tavalyi évhez képest ez tíz százalékos növekedést jelent, reményeik szerint pedig idén a teljes esküvői szezonban dolgozni tudnak majd az áprilistól szeptember végéig tartó időtartamban. Vannak, akik idén a tavalyi foglalásukat pótolják, mások jövőre tették át, ám összességében visszaestek a foglalások száma.

Az üzemeltető is legalább 25 százalékos drágulásra számít a rendezvények tekintetében. Elsősorban az ételekre érvényes ez, hiszen az előállításukra és elkészítésükre szükséges az energiahasználat. Italok tekintetében talán tíz százalék körül lesz a drágulás.

Az általunk megkérdezett gyergyói rendezvényterem tulajdonosa szerint nincsenek jó kilátások az idei szezonra. „Ha valami pozitív dolgot lehet említeni, akkor az a korlátozások feloldása és az, hogy végre teljes kapacitással rendezhetünk eseményeket. Ugyanakkor nagy hátrány, hogy

Idézet
a drágulás miatt kénytelenek voltunk árakat emelni mi is, ami több foglalót is elriasztott.

Akinek nincs lehetősége emelni a költségvetést, az idén nem fogja megtartani a nagy alkalmat” – számolt be. Mint hozzátette, ő még a munkaerőhiánnyal is küzd, így jó esetben is csak beugrós személyekkel tudja lefedni az év első felében sorra kerülő rendezvényeket.

Dráguló alapanyagok

A csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyőnél reményeik szerint telt házas lakodalmi szezon lehet az idei. „Rengeteg eseményünk van idénre, ezek között olyan rendezvények is vannak, amelyiket két éve folyamatosan újradátumozunk, már többedik alkalommal. Olyan is van, hogy időközben megszületett a kisbaba, így az esküvő a keresztelővel egyben lesz megtartva” – nyilatkozta lapunknak Tódor Etelka szállodaigazgató. Mint mondta, nagyrészt a pénteki és szombati napok vannak lefoglalva, esetenként azonban még vasárnaponként is rendezvényük lesz. Hozzátette, ugyan van még szabad időpontjuk idénre, de már csak nagyon kevés. Drágulás szempontjából elmondta, nyári időszakban a szálloda esetében az energiaárak növekedése valószínűleg nem okoz majd túlzott kiadásokat, ellenben az alapanyagok árainak növekedése miatt legalább 10-15 százalékot emelniük kellett a korábban megegyezett árakon.

Idézet
Nem történtek lemondások ennek következtében, hiszen az esküvői ajándékpénz valamelyest lefedi ezeket a többleteket. A bankettek, találkozók sokkal inkább ár-érzékenyek, hiszen ott nincs megtérülés

– összegezte az igazgató.

Kifizetett előlegek súlya

Egyfajta bizonytalanság még mindig jellemzi a házasodni vágyókat és a piaci szereplőket egyaránt, de már látszik a fény az alagút végén, szépen vannak foglalások, így él a remény, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Szabó Tekla, a maroshévízi székhelyű Urmánczy Events tulajdonosa kérdésünkre arról számolt be, hogy a szolgáltatók szempontjából nagyon nehéz volt ez a két év, sokan léptek új pályára, vagy időleges pályaelhagyók lettek. Viszont a rövidebb-hosszabb lazítások idején – és mint kiderült, nem csak – igyekeztek a fiatal párokhoz hasonlóan minden lehetőséget megfogni.

Idézet
Azt lehet mondani, hogy bár korlátozva voltak, azért a pandémia idején is voltak esküvők. Ez főleg 2021 nyarára érvényes, de 2020 szeptembere is jó volt ilyen szempontból.

A pároknak a létszámkorlátozásokon kívül a fő gondot a pandémia előtt megkötött szerződések és a már kifizetett előlegek jelentették. Ezek mind komoly megkötésekkel jártak. Ilyen szempontból az újonnan és gyorsan megszervezett esküvők voltak a sikeresebbek. Azok a fiatalok, akik a teljes bizonytalanságra fittyet hányva, reménykedve a nyári lazításokban, vállalták az esetleges elmaradt esküvő kockázatát” – idézte fel a vállalkozó.

Hozzátette: „nem lehet elhallgatni azt sem, hogy 2021-ben már sok vendéglő nem tartotta be a korlátozásokat, például nem kértek koronavírus-igazolást, fű alatt voltak bőven rendezvények”. Ugyanakkor sokan még a megengedett keretek között szervezet esküvőtől is ódzkodtak, hogy nehogy ők okozzák valamelyik családtagjuk betegségét. A vállalkozó mérlege szerint megrendelések szempontjából 2021 nyara közepes volt, de

a 2022-es esztendő már a pandémia előtti forgalmat hozhatja.

„A megrendelések számának megugrása és a közeli háború viszont az árak drágulását eredményezte” – jegyezte meg Szabó Tekla. Mint mondta, a pillanatnyi állás szerint az idei nagyon zsúfolt év lesz, hiszen be kell pótolni az elmaradt esküvőket. „De ezek közül sokat már nem tartanak meg, hiszen a pandémia két éve alatt egy pár életében sok minden történhetett. Jó esetben már a keresztelő is megvolt” – jegyezte meg egyúttal.

A fiatal pároknak azt üzeni, még bőven van idő megszervezni az esküvőt, a tavalyi év tapasztalataiból elmondható, hogy a szervezésre egy hónap is elég, de ehhez rugalmasnak és kreatívnak kell lenni. „A beltéri rendezvényhelyszínek foglaltak, főleg a nagyvárosokban. Alternatív helyszínekben lehet gondolkodni. Ilyen megoldás lehet a például a kültéri sátras esküvő. Ebben tudunk mi segíteni. A pandémia megváltoztatta az esküvői ipart, sokan felfedezték a kis családias, lazább hangulatú esküvők szépségét és nem utolsó sorban a kültéri esküvők varázsát” – összegzett Szabó Tekla.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg az önkormányzat Mikulása Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM