Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Autópályaügyek jelen állás szerint

Gáspár Botond 2018. január 11., 17:16
HIRDETÉS

Helyszíni szemlét tartottak a héten a szakemberek a Szászsebes–Torda közötti autópálya készülő szakaszain, és súlyos kivitelezési gondokat állapítottak meg. Javításokat rendeltek el, így leghamarabb márciusban adhatják át a forgalomnak a 12,5 kilométeres részt.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Az Erdély közepén, a Fehér megyei Szászsebes és a Kolozs megyei Torda között épülő 70 kilométer hosszú A10-es sztráda fogja összekötni az észak-erdélyi (A1-es) és a dél-erdélyi (A3-as) autópályákat, érinti Gyulafehérvárt, Tövist és Nagyenyedet is. Ez lesz az a „bekötő”, amelyen

Marosvásárhelyről például Nagyszebenbe, Dévára, Aradra vagy Szegedre el lehet jutni az autópálya elhagyása nélkül.

A sztráda Marosdécse és Nagyenyed közötti 12,45 kilométeres, a szerződéskötés szempontjából 3-asnak nevezett szakaszánál a héten ismét ellenőrizték a munkálatokat a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szakemberei, és minőségbeli, biztonsági hibákat jeleztek.

A CNAIR szóvivője, Alin Şerbănescu elmondta, három csapat tartózkodott a helyszínen: az egyik a struktúrát, a másik a közúti biztonságot, a harmadik pedig az útfelületet vizsgálta meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tavaly novemberben észlelt hiányosságok közül több továbbra is fennáll. Ilyen a bitumentöbblet, valamint érdességi és tapadásbeli gondok. „Az építőnek meg kell értenie, hogy Romániában sem végezhetnek rossz minőségű munkát, nem kérünk egyebet, mint ugyanazt a minőséget, mint a nyugati országokban” – mondta a helyszínen Alin Șerbănescu, így márciusra halasztották a munkálatok átvételét az építőtől.

A Szászsebes–Torda sztráda 70 kilométeres hosszát négy kivitelezési szakaszra bontották: a Szászsebes és Gyulafehérvár közötti 17 kilométeres (elkészült 39,5 százalékban), a Gyulafehérvár és Nagyenyed közötti 24,25 kilométeres (elkészült 44 százalékban), a Nagyenyedtől Marosdécséig terjedő 12,45 kilométeres és a Marosdécsétől Tordáig tartó 16,3 kilométeres (elkészült 94%-ban) részre. A négyes szakasznál februárban esedékes a helyszíni szemle, és a tervek szerint a teljes autópályát még idén átadják a forgalomnak; erre 2016 végén kellett volna sor kerüljön. A sztráda összköltségét 560 millió euróra becsülték, ennek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a román állam fedezi.

Finanszírozható a Marosvásárhely–Aranyosgyéres szakasz

A közlekedési minisztérium tavaly november 30-án jóváhagyta az észak-erdélyi (A1-es) sztráda Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti, 52 kilométeres szakaszának finanszírozását, amely része a 2014–2020-as regionális operatív programnak. A tervek szerint a mintegy 395 millió eurós beruházás (1,8 milliárd lej) nagy részét az európai kohéziós alapokból fedezik.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS