Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Alkalmazták az új bérezési törvény előírásait a Hargita megyei kórházakban, itt nincs akkora gond, mint máshol

Molnár Rajmond 2018. április 18., 10:59 utolsó módosítás: 2018. április 18., 12:14
HIRDETÉS

Az ország más megyéihez viszonyítva a Hargita megyei kórházak alkalmazottai között csak kisebb zavart okozott az egészségügyben beígért jelentős béremelést követő első fizetések kiadása – tájékoztatott Nyulas Emma, a Sanitas szakszervezet Hargita megyei elnöke.

Különböző értékek. Hargita megyében nem jellemző a bércsökkenés a kórházi alkalmazottaknál Fotó: Veres Nándor

Miután múlt hét végén a kórházi alkalmazottak országszerte kézhez kapták az egységes bértörvény alkalmazása utáni első, márciusi fizetésüket, abszurd helyzet alakult ki az egészségügyben:

míg egyes munkavállalóknak a bére a minisztériumi ígéretnek megfelelően megkétszereződött, másoknak jelentősen csökkent.

HIRDETÉS
Mi az oka az aránytalanságnak?

Ez azzal magyarázható, hogy az orvosokra és asszisztensekre vonatkozó béremelés mellett (amelyről a 2017-ből származó 153-as számú törvény rendelkezik), az egészségügyi személyzetnek járó különböző bérpótlékok (juttatások) értékét 30 százalékra maximalizálta a szaktárca a fő hitelutalványozó szintjén, míg eddig nem volt efféle korlátozás. Erről egyébként a 2018-ból származó 153-as kormányrendelet rendelkezik – mondta Nyulas Emma. A kórházak fő hitelutalványozója az az intézmény, amely az adott kórház ügykezelését, illetve anyagi finanszírozását biztosítja. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház esetében ez a megyei tanács, viszont például a székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és maroshévízi városi kórházak esetében ez a városi önkormányzat.

A legnagyobb gond – tehát a fizetések csökkenése egyes kórházi szakterületeken – azoknál a kórházaknál volt, amelyek az Egészségügyi Minisztérium ügykezelésébe tartoznak, így a szaktárca ezen egészségügyi intézmények fő hitelutalványozója.

Ugyanis a minisztérium az összbér-kiadása 30 százalékából több tucat kórház egészségügyi személyzetének a bérpótlékát kell fedezze, így ez az alap nyilván kisebb, mint amit például egy megyei önkormányzat tud fordítani az ügykezelésébe tartozó kórházra – magyarázta a szakszervezeti elnök.

Kevés kirívó eset a megyében

Nyulas Emma kiemelte, míg a 30 százalékos korlátozás miatt más megyék kórházaiban, amelyek az egészségügyi minisztériumhoz tartoznak, több esetben is bércsökkenést tapasztalhatott az egészségügyi személyzet, a márciusi fizetések kiadását követően a Hargita megyei kórházakból eddig csak egy esetről tud, hogy valakinek kevesebb a fizetése, 300 lejjel.

Azt lehet mondani, hogy Hargita megyében keveseknek lett kisebb a fizetése az előző hónapokhoz képest. Talán egy-két kirívó eset van, amelyeknek utánanézünk

– magyarázta az egészségügyben dolgozók érdekvédelmi szervezetének Hargita megyei képviselője. Ugyanakkor hozzátette,

egyelőre nem terveznek sztrájkba lépni, mivel zajlanak a kormány tagjai és a szakszervezetek vezetői közötti egyeztetések, hogy minél inkább orvosolni lehessen a helyzetet.

Sőt a 2017-ből származő 153-as törvény szerint, jövő évtől az adminisztratív és kisegítő személyzet is fizetésemelést kap. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségének tájékoztatása szerint alkalmazták az új bérezési törvénynek megfelelő előírásokat, az összes orvos, valamint egészségügyi asszisztens alapfizetése esetében.

Egy főorvos alapfizetése így bruttó 6500 lejről akár 12 500 lejre is nőhetett, amelyhez hozzájönnek a különböző pótlékok.

Európai uniós bérek?

Mint többször is beszámoltunk, Sorina Pintea egészségügyi miniszter február végén ismertette, a 2022-re tervezett béremeléseket már idén, március elsejétől bevezetik az egészségügyben: az orvosok és asszisztensek alapfizetése a januárihoz képest 70-től 173 százalékig terjedő mértékben nő majd. Azonban a szaktárca, illetve a kormány által ígért európai uniós szintű bérek másképp néznek ki a valóságban a különböző bérpótlékok korlátozását követően.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS