A szakmát tanuló végzősök nem kertelnek: pénzért mennek külföldre

A szakmát tanuló végzősök nem kertelnek: pénzért mennek külföldre

Autószerelőnek sokan jelentkeznek. A fiúk körében népszerű szakma

Fotó: Gergely Imre

A fiatalok őszintén megmondják: ahogy vége az iskolának, mennek. Külföldre, pénzt keresni. Nem a szakmai oktatás színvonala, hanem az itthoni fizetések és a kíváncsiság miatt van ez. Az elvándorlást nem lehet megállítani, azt kellene megoldani, hogy később hazatérjenek és itthon kamatoztassák, amit kint tapasztaltak – véli Részeg Ildikó iskolaigazgató.

Gergely Imre

2017. április 10., 14:072017. április 10., 14:07

2017. április 10., 15:522017. április 10., 15:52

Jó szakembereket itthon is tudnak képezni, de hogy a diploma után hogyan és hol folytatják életüket, azt már aligha tudja befolyásolni az iskola – állapítja meg a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum igazgatója. Részeg Ildikó azon felvetések kapcsán mondta el meglátásait, amelyeket előbb az Arbor Vállalkozók Szövetsége vezetője, Bajkó Tibor mondott el a Gyergyói Hírlapnak a szakmai oktatás és az elvándorlás kérdéséről, és amire Benedek Zoltán, az iskola egyik alkalmazottja is kifejtette a maga véleményét.

Elmennek, ezt nyíltan elmondják

A Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában tavaly volt egy találkozó, ahol gyergyószentmiklósi vállalkozók beszéltek a diákokkal. Arra keresték a választ, hogy ki megy külföldre, ki marad itthon az iskola elvégzése után és miért.

A gyerekek nem kerteltek: mennek. A pénzért mennek.

De ha a tanárokkal beszélgetve szóba jön a kérdés, akkor is őszintén mondják: „Tanárnő, maga az egyetem után még tíz évig dolgozott, amíg egy kocsit vett. Én kimegyek Londonba, s egy év múlva kocsival jövök haza” – mondja el Részeg Ildikó az általa hallottakat. Hozzáteszi: ilyen kijelentésekre egyszerűen nincs amit válaszoljon a tanár. A fiatalok elvándorlása tehát nem titok, ez egy általános jelenség. Megakadályozni nem lehet. Oka ennek, hogy egész Európa szakemberhiánnyal küzd, a frissen végzetteket hívják, és az itthoninál lényegesen nagyobb fizetéssel várják. Ez az oka, hogy a cégek itthon is egyre erősebben érzik a szakemberhiányt, és nem lehet azt kijelenteni, hogy a szakképzés hiányosságai vezettek ide – jelenti ki az igazgató.

Igyekeznek követni a fejlődést

Az tény, hogy korábban volt egy mély hullámvölgy a szakmai oktatás eredményeinek tekintetében, de mára már lényegesen javult a helyzet. Természetesen, továbbra is léteznek a tananyagban előírt hagyományos módszerek. Ugyanúgy le kell írni a leckét, mint régebben, és ugyanúgy meg kell tanulniuk a diákoknak kéziszerszámokkal dolgozni, de ez így van a nyugati iskolákban is. Hiszen ez fontos alap a modernebb gépek használatához. De az iskola igyekszik követni a piaci igényeket – fogalmazott az igazgató. Amellett, hogy helyi önkormányzati támogatással javítottak a tanműhely állapotán, a felszereltsége is bővült. Például az asztalosműhelybe modern lapszabászgép, fúrógépek és egyéb szerszámgépek kerültek a megyei önkormányzat támogatásából. Győri testvériskolai támogatás révén Audi gépkocsimotoron és Chevrolet autón gyakorolhatnak az autószerelők, illetve a teljes műszakiztatását is megtanulhatják az járgányoknak. Persze mindig lehet fejlődni, ezt láthatták a diákok is, amikor külföldi tanulmányutakon, Portugáliában, vagy egy németországi BMW-gyárban ismerkedhettek az ottani adottságokkal.

Fotó: Gergely Imre

A mechatronika osztály létesítését többen ellenezték, de beigazolódott, ha követni akarják a technikai fejlődést, szükség van arra, hogy elektrotechnika, informatika és mechanika képzést egyszerre kapjanak a fiatalok, hiszen a mai gépek kezeléséhez erre mindenképpen szükség van.

A korszerű gyakorlógépekkel felszerelt mechatronika tanműhely egy BGA Zrt. által kiírt pályázatból valósult meg. Szintén egy újonnan kialakított szövőtanműhellyel is rendelkeznek megyei pályázati segítségből. Közelebbről pedig egy CNC gép is segíti a szakoktatást megyei és helyi önkormányzati segítséggel – sorolja az utóbbi idők fejlesztéseit az igazgató. Mindehhez pedig jól felkészült oktató-mesterek és mérnök-tanárok tudásátadása párosul.

A munka megítélése még mindig nem jó

A szakmai oktatás mindemellett még mindig nem elég vonzó a gyermekek számára, és ez főként a szülők rossz tapasztalatai miatt van így. Mivel a gyergyószentmiklósi gyárban szükség volna képzett szövőnőkre, a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában próbáltak beindítani egy ilyen profilú osztályt. Nem volt jelentkező.

Az édesanyák egykor sok rossz tapasztalatot szereztek a szövőgyárban, ezért világos, hogy nem biztatják lányaikat, hogy ezt a szakmát válasszák.

Pedig azóta sokat változott a helyzet abban az iparágban is, persze a jó irányba, összehasonlíthatatlanok a régi és a mai körülmények.

Még mindig az az általános hozzáállás a családokban, hogy „tanulj fiam, menj egyetemre, legyél orvos, ügyvéd, vidd többre, mint mi”.

A szakmunkának ma még nincs megfelelő megbecsültsége

– vázolja Részeg Ildikó.

Fotó: Gergely Imre

De van már pozitív példa is: autószerelő szakon kétszeres túljelentkezés volt a nyáron, és a megyében csak a Szakiban volt túljelentkezés az asztalos osztályba. Volt gyermek, aki 9,06-os átlaggal jött ide, és olyan osztály is van, ahol 7-esnél kisebb átlaggal két gyermek jutott be. Tehát az sem igaz, hogy csak a gyenge tanulók mennek a szakiskolába. Ez a pozitív elmozdulás főként a tavaly létrejött együttműködési szerződéskötésnek tudható be, amely az iskola, az Arbor Vállalkozók Szövetsége, a megyei tanács, a helyi tanács, valamint a tanfelügyelőség között köttetett. Ez óriási segítség, hogy változzon a köztudat a szakoktatással kapcsolatban.

A tanügyi rendszeren kellene változtatni

A négyéves szakközépiskola, és a hároméves szakmunkásképző még egy ok miatt kevésbé vonzó: a gyakorlati képzési időszakok miatt itt egy tanév 5-6 héttel is hosszabb, mint az gimnáziumokban. A szakközépiskolai osztályokban tanulók számára az elméleti tananyag pedig ugyanaz, mint az elméleti líceumokban, pedig itt szakmából is vizsgázni kell. A sikeres érettségi aránya azért is kisebb, mert a diákoknak a szakdiploma a fontosabb. Persze az is hozzátartozik a valósághoz, hogy a 2-es 3-as osztályzatú képességvizsgából nehezen lehet 6-os érettségi eredményt kihozni.

Az sem tesz jót a szakképzés megítélésének, hogy a folyamatosan csökkenő gyereklétszám miatti rendszeres osztály megszüntetéseknek mindig a szakiskola látja kárát, az elméleti osztályokat nem faragják le, azokat védik az illetékesek

– mondta az igazgató.

Fotó: Gergely Imre

Részeg Ildikó még hozzátette: a tananyagot is csökkenteni kellene, hiszen 27 éve ötnapos az oktatási hét, de majdnem ugyanannyi a tananyag, mint azelőtt. Miért kell például azt a 11-12-es matematikát a középiskolában oktatni, amit például Magyarországon csak az egyetemeken tanítanak? Rossz az, hogy jelenleg elitképzés jellegű az oktatás, és a büszkeség az, ha az ország diákjai nemzetközi tantárgyversenyeken sikeresek. Ehelyett arra kellene törekedni, hogy a többség számára biztosítsanak a későbbi életükben hasznos tudást, vagyis ne csak a zsenikre gondoljanak, hanem a jó és átlagos képességű tanulók legyenek a középpontban. Az igazgató megjegyzi: vannak olyan gyermekek, akik nem tudják az iskolában a minimális szintet sem elérni, de az életben ők is boldogulni tudnak.

BMW-k a tízéves találkozón

Az iskolai 10-20 éves találkozókon szerzett tapasztalatok is érdekesek, mondta az igazgató. Hozzátette, hogy legutóbb

egy ilyen alkalommal parkolóhelyet sem talált az iskola közelében a találkozóra érkezettek jobbnál jobb autói között.

Egyik nagyon jó tanuló diák nem ment egyetemre a szülők teljes elkeseredésére, ő 20 évesen építési vállalkozásba kezdett itthon. Az ő autója volt a legjobb, tehát a nehézségek ellenére sikeres tud lenni Romániában is. Megmutatta, így is lehet. Egy másik diákjának Németországban van vállalkozása, de itt, a szülőfalujában épített, itt alapított családot, és már itthon is elindította a saját cégét. Az ő járműve szintén nem az olcsó kategóriába tartozik. Egy másik diákja már az iskola idején munkát vállalt, és jó fizetést, megbecsülést kapott, de ahogy a ballagás lezajlott, mégis elment. Muszáj volt saját szemével meggyőződjön, mi is van kint. Azóta hazajött, dolgozik, munkáját megbecsülik. De már arra is volt példa, hogy az asztalos osztályban tanuló diák 10. osztály végén elindította a saját vállalkozását, és most, 5 év után egy jól működő cége van.

Nincs tehát jó recept arra, hogy mit csináljon a diák a középiskola után, viszont, ha kitanul egy jó szakmát, az csak a javát szolgálja.

Ha el is mennek külföldre az iskola után, remélhetőleg sokan vissza is térnek majd, miután annyit keresnek, hogy itthon megalapozzák a jövőjüket.

Mindenesetre, bár a fiatalok számára ma a jövőkép a külföldi munka, le kell szögezni, itthon is találhatnak példaképeket. Jól menő vállalkozók, tisztségviselők, önkormányzati vezetők is kerültek ki a szakközépiskolákból, akik példaképek, elismert személyiségek – fogalmazott Részeg Ildikó.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
2022. március 22., kedd

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők

Az elmúlt néhány hónapban negyven, tavaly ősz óta pedig csaknem száz százalékkal emelkedett a gabona ára. Kedden reggel kilátogattunk a székelyudvarhelyi barompiacra, hogy felmérjük a gabonapiacot.

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők
2022. március 22., kedd

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat

Hosszabbított nyitvatartással fogadják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai a levélszavazatokat április 2-áig, az erdélyi politikai szervezet ugyanis felvállalta, hogy eljuttatja a levélborítékokat a magyarországi külképviseletekre.

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat
2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM