Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

A román nemzet ünnepe: marad csak a románoké

Iszlai Katalin 2018. december 01., 12:39 utolsó módosítás: 2018. november 29., 13:13
HIRDETÉS

Tiszteletben tartják a román nemzet ünnepét, ám a kölcsönös tisztelet jegyében elvárják a többségtől, hogy elfogadja és megértse: december elsején a magyarok nem tudnak ünnepelni – tájékoztattak a megkérdezett erdélyi magyar önkormányzati vezetők, akik közül többen nem vesznek részt a december elsejei ünnepi rendezvényeken. 

Katonai felvonulás az egyik ünnepségen. A magyar választott vezetők idén nem fognak tolongani a centenáriumi ünnepségeken. Archív Fotó: Pinti Attila

Az erdélyi magyar önkormányzati tisztségviselők többsége nem kíván részt venni a december elsejei centenáriumi ünnepségen, aki pedig mégis elmegy, az nem fog felszólalni. Érthető módon sokan inkább a pihenőszabadságot választják, mások pedig hivatalos ügyben külföldre látogatnak.

„Olyan törvény nincs, amelyik meghatározza, hogy én reggel hánykor keljek, hova menjek, hol érezzem jól magam, mit álmodhatok, mikor nevethetek, mikor sírhatok” – emelte ki megkeresésünkre Antal Árpád. Számos más erdélyi magyar önkormányzati vezetőhöz hasonlóan Sepsiszentgyörgy polgármesterétől is azt kérdeztük, részt vesz-e az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó gyulafehérvári nagygyűlés 100. évfordulóján tartandó centenáriumi ünnepségeken. A háromszéki elöljáró elmondta, vannak írott és íratlan szabályok, ám olyan jogszabály nem létezik, amely arra kötelezi az elöljárókat, hogy részt vegyenek egy rendezvényen.

Várom december 2-át, az adventet, és hogy legyünk túl december elsején. Úgy érzem, a románok is ezt várják, őket is felkészületlenül érte, hogy száz éve megvan ez az ország

– fejtette ki Antal. A polgármester különben már évek óta hangoztatja: csak abban az esetben vesz részt a december 1-jei rendezvényeken, ha ott felszólalhat. Erre idén Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus is reagált, mondván, „sértés” lenne, ha a választott tisztségviselők távol maradnának a centenáriumi ünnepségről, de visszautasítja az olyan elöljárók részvételét, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel, felszólalásaikkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és annak szimbólumát.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ezt sértőnek és diszkriminatívnak minősítette, bocsánatkérésre szólítva fel a kormány területi képviselőjét. Rámutatott, a prefektus meghívta ugyan a rendezvényre, hiszen a szervezőbizottságnak is tagja, de úgy képzeli, hogy „beállnak az éljenzők közé, és szájkosarat viselnek, nehogy elrontsák az ünnepüket”.

A háromszéki közgyűlés elnöke szerint elment volna a rendezvényre, de választott tisztségviselőként elvárja, hogy elmondhassa a véleményét.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester sem hajlandó részt venni olyan rendezvényen, amelyen nem szabad mondania semmit. Hozzátette, szerdától szabadságra távozott, a héten nem tartózkodik az udvarterek városában.

„Az RMDSZ vezetői, politikusai tiszteletben tartják a román nemzet ünnepét, a kölcsönös tisztelet jegyében azonban mi is elvárjuk a többségtől, hogy elfogadja és megértse: december elsején nem tudunk ünnepelni” – szögezte le érdeklődésünkre Horváth Anna, a szövetség önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke. Hozzátette, a szövetség választott tisztségviselői az elmúlt évekhez hasonlóan a helyi sajátosságoknak megfelelően döntenek a december elsejei ünnepségeken való részvételről. „Másfél esztendeje hangsúlyozzuk, és az év elején elindított, a centenáriumi évre időzített, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában programsorozatunkkal is arra világítunk rá, hogy

annál, ami szétválaszt, fontosabb, ami összeköt.

Az elmúlt évszázad folyamán bizonyítottuk azt is, hogy értékteremtő közösség vagyunk, amely a bennünket szétválasztó múltat nem akarja egymás között szétosztani, kiporciózni, hanem közösen kívánja tervezni a következő száz évet, a jövőt” – fogalmazta meg az RMDSZ álláspontját Horváth Anna.

A szándékos távolmaradás mellett olyan magyar tisztségviselők is vannak, akiknek hivatali utazásaik éppen a december elsejei ünnepségek idejére esnek, így ezért nem tudnak jelen lenni ezeken. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere munkaügyben Siófokra utazott, már megkeresésünkkor ott tartózkodott. Elmondása szerint hétfőig marad, hiszen 25. éves évfordulójukat ünneplik a magyarországi testvérvárosukkal, látogatása alkalmával pedig újból aláírják az együttműködési megállapodást. Kérdésünkre arra is kitért, hogy

az önkormányzat adminisztratív szempontból segíti a gyergyói december elsejei ünnepséget, ám a polgármester korábban sem vett részt a hasonló rendezvényeken.

Ugyancsak Magyarországon lesz a centenáriumi ünnepségek napján Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is. Az elöljáró érdeklődésünkre kifejtette: egy meghívásnak eleget téve ő fogja meggyújtani az első gyertyát az óbudai városháza előtt elhelyezett adventi koszorún. A hivatali út miatt így értelemszerűen ő sem lesz jelen a csíkszeredai centenáriumi rendezvényen, amelyen rendszerint egyházi szertartással, koszorúzással és díszfelvonulással ünnepelnek a belügy- és a védelmi minisztérium alakulatai.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere még nem döntötte el, hogy ellátogat-e a december elsejei ünnepségre. Mint érdeklődésünkre kifejette, a mai tanácsülésen dől el, hogy milyen teendői lesznek a következő napokban, hová szólítja a kötelesség, és ezek alapján dönt majd. Zárásként hozzátette, az önkormányzat rendezvényszervezési osztálya összeállította az ünnepség programját, a város felkészül a centenáriumra. Ifj. Márk Endre, Szászrégen alpolgármestere sem döntötte még el, hogy részt vesz-e a centenáriumi ceremónián. Mint kérdésünkre mondta, az elmúlt években mindig eleget tett a meghívásnak, sőt fel is szólalt. Most azonban a román többségű Maros megyei város alpolgármestere nyomatékosítani kívánta:

amennyiben idén is ott lesz az eseményen, nem kíván mikrofonhoz lépni.

„Nem szeretném zavarni a vizeket” – indokolta döntését. Amúgy az alpolgármester szerencsés helyzetben van, mert felettese, Maria Precup az utóbbi időben sokat változott, és megértőbbnek bizonyul az etnikailag kényes kérdésekben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS