A medve nem játék, különösen lakott területen – vadászok a beavatkozási törvényről

A medve nem játék, különösen lakott területen – vadászok a beavatkozási törvényről

A medvék elleni beavatkozás kockázatos lakott területen. Vannak vadásztársaságok, amelyek nem kívánják vállalni a rizikót

Fotó: Beliczay László

Vannak még kifogásai a vadásztársaságok képviselőinek a településeken portyázó medvék eltávolítását szabályozó, szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet egyes részleteivel kapcsolatban. Abban viszont teljes az egyetértés köztük, hogy tenni kell valamit a garázdálkodó medvék ellen, illetve abban is, hogy a krízishelyzetben történő beavatkozást szabályozó előírás mellett prevenciós stratégiára is szükség van.

Széchely István

2021. július 26., 08:502021. július 26., 08:50

2021. július 26., 10:212021. július 26., 10:21

A szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében azonnal eltávolítható lesz minden olyan medve, amely a településeken belül veszélyezteti a lakosságot. Erről

az önkormányzatokban megalakuló azonnali sürgősségi beavatkozást végrehajtó bizottságok vezetői, azaz a polgármester vagy esetenként az alpolgármester dönt a szakmai vélemények alapján.

korábban írtuk

Elfogadta a kormány az azonnali beavatkozás lehetőségét az emberéletet veszélyeztető medvék esetében
Elfogadta a kormány az azonnali beavatkozás lehetőségét az emberéletet veszélyeztető medvék esetében

Elfogadta az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi rendeletet csütörtökön a kormány – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A szabályozás háromféle intézkedést tesz lehetővé: a medve elűzését, elaltatását és áthelyezését, illetve végleges elaltatását vagy kilövését.

Ez egy nagyon jó szabályozás, vége történt egy előrelépés és lehet tenni valamit

– értékelte az új rendelkezést a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója, Mărmureanu-Bíró Leonard, aki szerint most már

végre a vadásztársaságoknak is lehetőségük lesz megmutatni, hogy tudnak cselekedni a közösség védelme érdekében.

Ő annak is örül, hogy az új rendelet világosan szabályozza a településen való fegyverviselés lehetőségét, ugyanis a fegyverviselési, illetve a vadászati törvény vonatkozó előírásai egymásnak ellentmondóak, és előfordult, hogy az ügyészség kellett megállapítsa, melyik jogszabály kell alkalmazni.

Ha tűz van, a tűzoltó sem várja meg, hogy megállapítsák, milyen jóváhagyás alapján mehet be az égő házba, kimenteni az embereket vagy kihozni a veszélyt jelentő gázpalackot

– idézte fel a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által említett példát. „Amikor baj van, intézkedni kell, nem várni, hogy Bukarestből megjön-e az engedély” – fogalmazott.

Fotó: Beliczay László

A trófea az erdőőrségé

A vadásztársaságokat érő kritikák miatt Mărmureanu-Bíró Leonard már az elején hangsúlyozta, hogy az esetleges beavatkozásokból

semmi haszna nem származik a vadásztársaságoknak, a településeken kilövésre ítélt medvéket csak a vadásztársaság szakszemélyzetének valamelyik tagja lőheti meg, és a nagyvad trófeája sem marad náluk, hanem az erdőőrség tulajdonába kerül.

A beavatkozás egy veszélyes munka, és az ország vadásztársaságaival történt egyeztetésen már kiderült, hogy van olyan társaság, amelynél nem kívánják elvállalni ezt a megbízást, mert félnek a belterületen történő kilövés jelentette rizikótól – mondta el Mărmureanu-Bíró Leonard, arra is kitérve, hogy ők vállalják a feladatot és szükség esetén tudják is teljesíteni azt.

Az igazgató szerint az is jó döntés, hogy baj esetén helyben rendelkezhetnek a szükséges beavatkozásról, igaz, ezzel „a döglött macskát” is átdobták a polgármesterek, alpolgármesterek hatáskörébe.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy a vadásztársaságok krízishelyzetben biztosított munkájáért járó költségek – a kiszállás, esetleges altatás, kilövés, illetve elszállítás – finanszírozási módjáról hatvan napon belül kell kiadjon rendeletet a környezetvédelmi tárca.

Fotó: Gecse Noémi

„Ez egy veszélyes játék”

Igaz ugyan, hogy a szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében ki kell fizessék a vadásztársaságok munkáját, de

még nem tudni, hogy miként és milyen díjszabásokkal finanszíroznák ezt, és ez az egyik probléma

– mondta megkeresésünkre Benke József, a Zeteleka és Társai Vadásztársaság vezetője. „Csak a szakemberek tudják, hogy ez egy veszélyes játék, ehhez életbiztosítást kell kötni.

Ez nem vadászat, nem lehet csak úgy lövöldözni a város között

– fogalmazott a fővadász a beavatkozás vadászra és lakosságra jelentett veszélyeit ecsetelve, hangsúlyozva, hogy

ezt a munkát meg kell fizetni.

Nem tudják azt sem még pontosan, hogy szükséghelyzetben éjszaka milyen körülmények között lőhetnek majd ki egy agresszív medvét belterületen, ő ugyanakkor

azt is életszerűtlennek tartja, hogy a polgármesterek éjszaka szaladgáljanak a településükön portyázó medvék után.

Az ő javaslata szerint ismétlődő medvegarázdálkodás esetén kiadhatta volna a beavatkozási rendeletet a polgármester, így nem kellene minden alkalommal a helyszínen legyen.

Hibás döntésnek tartja ugyanakkor azt is, hogy nem hagyta jóvá a szaktárca a gumilövedékes töltény használatát a problémás medvék elriasztására.

Nem látja annak a lehetőségét sem, hogy miként vehetné át az erdőőrség a vadásztársaságok feladatát a beavatkozási bizottságban, ha utóbbiak nem kötnek szerződést az adott polgármesteri hivatallal, ugyanis – mint mondta – az erdőőröknek fegyvere sincs, ráadásul Hargita megyében egy ilyen szakember van.

Mindezek ellenére a sürgősségi beavatkozást lehetővé tevő rendelkezést szükségesnek tartja, de szerinte

ez csak egy tűzoltás-jellegű megoldás, mielőbb el kell fogadja a szaktárca a medveállomány szabályozását lehetővé tevő prevenciós stratégiát is.

A szaktárca által megrendelt tanulmányban viszont az szerepel, hogy majd csak 2022-ben határozzák meg a prevenciós medvekvótát, „így ez az év is elment” – mondta Benke József.

Fotó: Pinti Attila

Az áttelepítés nem megoldás

„Az soha nem volt megoldás, hogy a medvét valahol befogjuk, megszüntetjük például a problémát Tusnádfürdőn, de átvisszük Balánbányára vagy az ország más területeire.

Az a medve, amelyik bement a lakott területre kukázni, az máshol is azt fogja csinálni

– kifogásolta az új rendelkezés áttelepítésre vonatkozó részét Rafain Zoltán, a Szent Anna Sporthorgász- és Vadászegyesület elnöke, megjegyezve, neki a lelkiismerete sem engedné, hogy egy ilyen problémától áttelepítés által szabaduljon meg. Szerinte a településekre bejáró medvéket kilövéssel kellene eltávolítani, mint ahogyan az állomány túlnépesedését is csak így lehet megállítani.

A szelekciót minden vadállomány esetében el kellene végezni, különben egy idő után elkorcsosul az állomány, és ez a medvére kiváltképp érvényes, mert nincs természetes ellensége

 – mondta. Ő azt is kifogásolja, hogy a vonatkozó törvények lassan mindent védenek már, csak az embert nem.

Ha az új kormányrendelet érvényben lenne már egy éve, az általuk kezelt területeken – főként Tusnádfürdőn, Nagytusnádon, Csíkverebesen – már legalább 50–60 alkalommal lett volna szükség sürgősségi beavatkozásra

– válaszolta kérdésünkre Rafain Zoltán, hangsúlyozva, hogy ez csak a lakott területen történt medveportyázásokra vonatkozik, a külterületeken történt problémák ebbe nem tartoznak bele. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a 112-es sürgősségi segélyhívószámra az ilyen eseteknek még a felét sem jelentik be, „mert az emberek már megunták, hogy éveken keresztül nem történt semmi”.

A vadásztársaság elnöke a problémák megoldásával kapcsolatban reméli, hogy hamarosan elkészül a prevenciós stratégia is. Bízik abban is, hogy az új rendelet érvényben marad és

nem fogják elérni a felfüggesztését a zöld szervezetek, amelyeknek a tagjait szívesen meghívná egy hét táborozásra a székelyföldi medvék közé, hogy tapasztalat alapján alkothassanak vélemény a túlzott medvejelenlétről.

2 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 93. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 93. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál

Az aszfaltozás, illetve kisebb földmunkálatok maradtak hátra a Tibód határában leszakadt út kijavításából, amelyet hamarosan el is kezd a kivitelező. A tervek szerint nyáron befejeződik az építkezés.

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál
2022. március 23., szerda

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert

Kétmillió eurót fektettek a háromszéki szociális ellátórendszer fejlesztésébe a SERA Románia Alapítvány támogatásával, tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa.

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert
2022. március 23., szerda

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt

Szerdán tizenhat alkalommal riasztották Maros megyében a tűzoltókat tarlóégetés következtében szétterjedő lángok miatt. A vészhelyzeti felügyelőség riasztást is küldött a lakosságnak telefonos applikáción keresztül.

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt
2022. március 23., szerda

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének

A fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésére és fejlesztésére fekteti a hangsúlyt az a programsorozat, amely március végén indul szakemberek, elsősorban pszichológusok bevonásával.

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének
2022. március 23., szerda

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni

A napokban jutnak el több mint 3300 székelyföldi alkalmazotthoz azok a tankolókártyák, amelyek kedvezményt biztosítanak üzemanyag-vásárláskor a MOL-csoport töltőállomásainál. Az Arbor által kezdeményezett megállapodás mások számára is elérhető.

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

Már nincsenek korlátozások, ám a koronavírus továbbra is fertőz, hívta fel a figyelmet a szerdai online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Nincs korlátozás, de még van fertőzés
Nincs korlátozás, de még van fertőzés
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

2022. március 23., szerda

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről

Meghosszabbított munkaprogrammal várja a gyergyószentmiklósi demokráciaközpont a magyarországi országgyűlési választásokon való résztvevők levélszavazatait, amelyeket eljuttatnak a csíkszeredai főkonzulátusra.

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM