HIRDETÉS

A legértékesebb csíkszeredai telek továbbra is üresen marad

Kovács Attila 2018. február 09., 11:18 utolsó módosítás: 2018. február 09., 11:22
HIRDETÉS

Nincs semmiféle hasznosítási elképzelés Csíkszeredában, a Temesvári sugárúton található beépítetlen közterületre, amelyet városnapok idején az alkalomszerűen kialakuló kis vidámpark foglal el. Sem építkezés, sem átalakítás nem várható ott.

Több elképzelés is volt a telek hasznosítására, de egyik sincs napirenden Fotó: Gecse Noémi

Csíkszereda legértékesebb területe – így jellemezte Füleki Zoltán alpolgármester azt a beltelket, amely a megyeszékhely központjában, a Temesvári sugárúton található. Északon a Szív utca, délen az önkormányzati tulajdonú tömbházak, nyugaton pedig a Szív utcai kazánház és a pléhgarázsok sora határolja, területe pedig mintegy 1 hektár.

Az 1989-es változásoknak is köszönhető, hogy üresen maradt, mivel akkor leállt a városközpontban a tömbházak építése.

Valóban nem túlzás a legértékesebb területnek nevezni, mivel a városközpontban, a Szabadság térhez közel található. Volt egy időszak, amikor az elhanyagolt telken felnőtt sűrű és magas gazt látva tréfás kedvű városlakók Nagy Burjányosnak nevezték el, és erre vonatkozó feliratot is elhelyeztek – a gazt nem sokkal utána lekaszálták. Jelenleg kihasználatlan,

nem hivatalosan kutyasétáltatás és futtatás céljából veszik igénybe a környéken lakók.

HIRDETÉS

Egyetlen funkciója az utóbbi években, hogy helyet ad a városnapok idejére érkező, körhintákat, csúszdákat üzemeltető vállalkozásoknak, tavaly pedig itt tartották a Falu a városban elnevezésű rendezvényt is.

2005-ben merült fel egy olyan bevásárló- és szórakoztató központ építése a megyeszékhely központjában, amely parkolóházat is tartalmazott volna. 2006-ban már két külföldi befektetővel is közvetlen tárgyalást folytatott az önkormányzat az üres telken elképzelt Csíki Center építéséről. Az ötezer négyzetméteres felületű létesítmény mellett egy négyszáz férőhelyes parkolóház épült volna, a területet negyvenkilenc évre adta szánta haszonbérbe adni a város a beruházónak.

Csíki Center azóta sincs, a nem sokkal később kezdődött gazdasági válság szétfoszlatta az elképzeléseket.

Fotó: Gecse Noémi

Füleki Zoltán kérdésünkre azt mondta, a város jelenleg nem tervezi a terület hasznosítását, átalakítását, vagy beépítését, így sem park, parkoló kialakítása, vagy éppen építkezés elkezdése, esetleg a telek koncesszióba adása nincs napirenden. Hozzátette, azt is figyelembe kell venni bármilyen elképzelésnél, hogy ott van egy kazánház is.

Több olyan megkeresést is kapott korábban a polgármesteri hivatal, amelyek területcserére vonatkoztak, azaz, a telek egy részét szerették volna megszerezni egy másikért, de ez nem valósult meg – ezért is húzódott a rendezés ügye az alpolgármester szerint. Legutóbb a városi és megyei közlekedésrendészet által a csíkszeredai közlekedési viszonyok javítása érdekében megfogalmazott javaslatok között szerepelt az, hogy a Temesvári sugárúti üres telken parkolót alakítsanak ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS