HIRDETÉS

A határidő végéhez közeledve hosszú sorokat eredményez a tízszázalékos adókedvezmény

Barabás Hajnal 2018. március 13., 11:57
HIRDETÉS

Közel hárommillió lejnyi adót és illetéket, valamint bírságot fizettek be az év elejétől a csíkszeredaiak a város pénztárába, a betervezett összeg hozzávetőleg 38 százalékát. Tekintettel arra, hogy a tízszázalékos adókedvezményt március végéig élvezhetik az adófizetők, ezért a határidő közeledtével még többen keresik fel a polgármesteri hivatalt, hogy eleget tegyenek kötelességüknek.

Tolongás a csíkszeredai városháza pénztáránál. Március vége az első féléves adók kifizetési határideje, kedvezményt is csak eddig adnak Fotó: Gecse Noémi

Egyre hosszabb sorok alakulnak ki a csíkszeredai városháza pénztáránál, ahogy közeledik a féléves adó kifizetési határideje, azaz március vége. Szintén eddig az időpontig lehet élni a tízszázalékos adókedvezménnyel, amelyet a polgármesteri hivatal biztosít azoknak, akik a teljes éves adójukat törlesztik, ezért is keresik fel egyre többen a városháza pénztárát.

HIRDETÉS

Rodica Ţiriac, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala adó- és illetékosztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta,

általában minden hónap 10-e után keresik fel a pénztárat az adófizetők, mert többen ebben az időszakban kapnak fizetést, nyugdíjt.

A márciusi határidő miatt arra számítanak, hogy a következő napokban megugrik a törlesztési kedv. Arról már korábban beszámoltunk, hogy az önkormányzat ebben az évben csak a gépjárműadót növelte, az autó motorjának hengerűrtartalmától függően átlagban 16,66 százalékkal, a többi adónem többnyire a tavalyi szinteken maradt, a területadó módosult annyiban, hogy a város belterületén a mezőgazdasági területek első 400 négyzetméterének adója csökkent.

A pénztár hétfőn és kedden 8-13 óra között, valamint 14-17 óra között tart nyitva, szerdán és pénteken pedig 8-13 óra között áll az adófizetők rendelkezésére.

Ugyanakkor lehetőség van online adófizetésre is a ghiseul.ro oldalon keresztül.

Csíkszereda költségvetésébe erre az évre 7,1 millió lejt terveztek be a helyi adókból és különböző bírságokból. Eddig az összeg a 38 százaléka folyt be. A polgármesteri hivatal adóosztálya által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint adónemekre lebontva mostanig épületadót 1,2 millió lejt, területadót 483 ezer lejt, gépjárműadót 745 lejt fizettek be a városlakók. Különböző bírságokból pedig 269 ezer lejt gyűlt be a megyeszékhely kasszájába.

Hiába lehet már online is fizetni, sokan még mindig személyesen törlesztik a helyi adót Csíkszeredában Fotó: Gecse Noémi

Van, ahol még kivárnak

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a víz-és szennyvízhálózat kiépítésével némileg módosult idén az épületadó mértéke a községben, tekintve, hogy közművesített épületek kategóriába kellett sorolják a lakóházakat az adótörvénykönyv előírásai szerint. Ezt leszámítva az önkormányzat idén nem emelte a helyi adók és illetékek mértékét. Egyébként a csíkszentdomokosiak év elejétől mostanig a betervezett összeg 27 százalékát fizették be. A polgármester úgy véli, ez az arány a hónap végéig emelkedni fog. Hozzátette, mivel ebben az időszakban kezdik leadni a területalapú támogatásra a kérelmeket, sokan ezzel egy időben fizetik ki adójukat, egyszerre intézik el a két ügyet a polgármesteri hivatalban. Rákérdeztünk arra is, hogy vannak-e hosszú ideje tartozó községlakók, amire a polgármester azt válaszolta, akadnak páran, akiktől igyekeztek végrehajtással behajtani a pénzt. „Összességében azért nem állunk rosszul, tavaly közel 90 százalékát sikerült begyűjteni a tervezett összegnek” – mondta Karda.

Csíkszentmártonban is akadnak, akik hosszú ideje nem törlesztették adótartozásukat. Gergely András polgármestertől megtudtuk, ilyen esetekben közmunkává próbálják alakítani a tartozás mértékét, sokszor csak ilyen formában tudják behajtani. Hozzátette, az idei évre betervezett 300 ezer lejes adóbevétel 41 százalékát fizették be a helyiek mostanig.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS