Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Évértékelő falugyűlést tartottak Madéfalván

Kömény Kamilla | 2016.11.27. [20:39] | Utolsó módosítás: 2016.11.28. [09:37]

Minden széket elfoglaltak a madéfalvi kultúrotthonban a vasárnapi falugyűlésen, ahol a polgármester az idei esztendő tevékenységi beszámolója mellett további terveiket is ismertette a falubeliekkel.

Madefalvi falugyules gn 001_bSokakat érdekelt, hogy merre halad tovább településük

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a fórum elején kiemelte, hogy az utóbbi falugyűlésekhez képest a vasárnapin meglepően nagy volt a részvétel, amit annak tulajdonított, hogy az embereket érdekli a település jövője.

Mivel korábban összehívtak egy helyi gyűlést a tulajdonjogok tisztázásával kapcsolatban, így erre a témára csak részben tértek vissza: a földtörvényt alkalmazó bizottság két tagjának megválasztásáról döntöttek az egybegyűltek. A helyi Szentes József vállalta az általa eddig is ellátott feladatot, Szentes Gábor helyére viszont a szintén helyi Szőcs Szilvesztert állították jelöltnek – a két személyt a jelenlevők egyhangúan megszavazták.

Ezt követően a községvezető részletesen beszámolt az önkormányzat 2016-os tevékenységéről, a település bevételeiről, kiadásairól és a korábban igényelt bankhitel jelenlegi helyzetéről is. Az urbanisztikai témák kapcsán Szentes hangsúlyozta, szigorúbbá vált a törvény, ami az építkezéseket, bővítéseket illeti: az illegálisan épült ház, házrész miatt már nem csak bírság jár, hanem az érintett épületet el kell bontani. Emellett az önkormányzat mezőgazdasági, jogi és szociális szakosztályainak tevékenységeiről is beszámolt a polgármester, de beszélt a helyi sport- és kulturális életről, a kialakított diplomáciai kapcsolatokról, a helyi rendezvényekről, majd kitért az önkéntes tűzoltók tevékenységére is. Kiemelte, hiába hirdetik fél éve az önkéntes alakulat parancsnoki állását, mindeddig senki nem jelentkezett a feladatra.

Madefalvi falugyules gn 003_bSzentes Csaba

A beruházásokkal kapcsolatban Szentes Csaba elmondta, sikerült új berendezést vásárolni a napközibe, ugyanakkor játszóteret is kialakítottak a legkisebbek számára az udvaron. Folyamatban van a tömbházak körüli területet rendezése – ott azonban csak azt, amely önkormányzati tulajdonban van, nem pedig a vasúté. A 273-as számú községi útra a tavasszal rákerült a kopóréteg, emellett pedig a Szent Anna-kápolna látványterve is elkészült, jelenleg a megvalósítás is zajlik.

Továbbá bemutatta a jelenleg közbeszerzés alatt lévő két nyertes pályázatukat is: ismertette a délutáni foglalkoztató építésének és a kultúrotthon bővítésének részleteit.

Habár nagyobb infrastrukturális beruházásaikat már megvalósították, további terveik is vannak a madéfalvi községvezetésnek: januártól például hivatalosítják az utcaneveket, és újra házszámozzák a települést – erre azért van szükség, mert jelenleg egy hivatalos utcája van a községnek (amelynek a neve Strada Principală), és tisztázatlan, hogy egy portán hány család lakik. Még gyors megoldásra váró feladat a megfelelő árvízvédelem is, ezzel kapcsolatban már folytat tárgyalásokat az önkormányzat. S habár jó irányba haladnak, van még tennivaló a legeltetés megszervezésével kapcsolatban is – ismerte el Szentes Csaba. Hozzátette, januártól a polgármesteri hivatal ügyfélfogadói rendszerén is változtatnak, a hivatalt is költöztetnék a jelenlegi épület szűkössége miatt. Mint kiderült, a polgármesteri hivatal körüli közintézmények átalakításával egy kereskedelmi-adminisztrációs központot szeretnének kialakítani

Elképzeléseik közt szerepel az egészségügyi és állatorvosi rendelők korszerűsítése, egy történelmi kulturális központ létrehozása az emlékmű környékén, valamint egy központi tér kialakítása a kultúrotthon és a templom között. Sőt a helyi menedékház környékén egy szabadidős központ kialakítása is szerepel a megvalósítás előtt álló ötletek között, ahol visszaállítanák a valamikori vízifűrészeket, illetve sportpályákat, kempinget, kalandparkot építenének. Ez utóbbiak esetében Szentes hangsúlyozta, egyelőre elképzelésekről, tervekről van szó, amelyek megvalósításáért az igényeket felmérve, helyi értékekre alapozva tesznek.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
5.
Made 2016
2016.12.04., vasárnap [14:07]
A rendőrségre kell jelenteni
4.
Made 2016
2016.12.04., vasárnap [14:03]
Ezek a tervek már ismerősek...halva születtek,mint Bogat utca asztfaltozása,vagy legalább javítása
3.
jklmnopr
2016.11.29., kedd [09:24]
A madéfalvi fatolvajokkal is ideje lenne már kezdeni valamit, pigricke, tetű, csekaláb s társai már lassan oda kellene kerűljenek, ahol ingyen van ruha, étel és meleg. S a felvásárlók is kapjanak egy kicsi kedvezményt a törvény embereitől, mert nagyon megérdemlik...
2.
oszto
2016.11.29., kedd [08:48]
OSSZAK A SEMMIT!
1.
olthidi
2016.11.28., hétfő [19:02]
Miert nen szol a falu, nem kell javitani semmit!
Hozzászólások5