Belföld
Külföld

Utazási kedvezmény korhatárral, sikeres vizsgákhoz kötve – megtakarítási javaslat a minisztertől

MTI 2019. július 15., 20:01 utolsó módosítás: 2019. július 15., 20:26

Korlátozni akarja a kormány az úgynevezett különleges nyugdíjakat és az egyetemisták vasúti utazási kedvezményeit. Ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter jelentette be.

Felszállás a sor végén. Ha a miniszter javaslatát elfogadják, nem árt elöl végezni a tanulmányi rangsorban. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A román média korábban megírta, hogy Teodorovici mintegy 7 milliárd lejt kell előteremtsen ahhoz, hogy év végén az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP-arányos 2,76 százalékot, amennyit a kormány vállalt. Teodorovici a bejelentett intézkedésekkel megtakarítást akar elérni.

Elmondta, hogy a speciális nyugdíjak esetében bevezetik a szolidaritási adót, ami azt jelenti, hogy tízezer lejre korlátozzák a kiemelt nyugdíjakat, így az ezen az összegen felüli juttatást az állam visszatartja szolidaritási adóként.

A bírák és ügyészek különleges nyugdíja átlagban eléri 18 180 lejt, míg a sima átlagnyugdíj 1227 lej.

Ilyen kiemelt öregségi járandóságra jogosultak még többek között a katonák, a titkosszolgálat alkalmazottai, a belügyminisztérium alkalmazottai, a diplomaták és a diplomáciai kirendeltségeken dolgozók, a törvényhozók, a parlament és a bíróságok kisegítő személyzete, valamint a pilóták.

HIRDETÉS

Emellett a kormány azt is javasolja, hogy a diákok ne utazhassanak korlátlanul ingyen a vasúton, hanem korlátozzák az utazások számát, vezessék be ismét a 26 éves korhatárt, ameddig igénybe vehető a kedvezmény, illetve

csak a vizsgáikat sikeresen letevő diákok élhessenek a kedvezménnyel.

Az egyetemi hallgatók korlátlan számú ingyenes utazását a jelenlegi kormány tette lehetővé 2017-ben, majd eltörölte a 26 éves korhatárt is arra hivatkozva, hogy ez diszkriminatív.

A miniszter közölte, hogy a végső döntést mindkét esetben a parlamentnek kell meghoznia.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS