Könnyfakasztás erőszakkal

Könnyfakasztás erőszakkal

Fotó: Tatár Lehel

Aligha volt valaki, aki napközben megjósolta volna, hogy Bukarestben augusztus 10-én éjjel oszlatás lesz. Ám sötétedés után, szinte egyik pillanatról a másikra háborús színtérré változott az a tér, ahol alig tíz perccel korábban még gyerekek, idősek, nők békésen tüntettek. A Nethuszár helyszíni riportja a szétvert bukaresti tüntetésről a Székelyhonnak.

Vitus Örs

2018. augusztus 12., 14:052018. augusztus 12., 14:05

2018. augusztus 12., 16:272018. augusztus 12., 16:27

Amikor déli 12 órakor kimentem az Egyetem térre, még alig pár tucatnyi, diaszpórából és Nagyváradról érkezett tüntető skandált, a csendőrök pedig kicsit unottan távolról figyelték őket. Minden úgy indult, mint egy olyan tüntetés, amilyen lassan normálissá válik a romániai hétköznapokban.

Pedig az aggasztó előjelek – így utólag visszatekintve – már megvoltak: a csendőrség sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy amennyiben a tömeg agresszívan akar vagy fog viselkedni, a rohamcsapatok fel fognak lépni, és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek majd. Ez azonban nem tűnt többnek annál, mint amit amúgy is nyilatkozni szoktak egy-egy tüntetést megelőzően, habár az a hír, hogy a csendőrség kiadta a 4-es fokozatú vörös kód jelzést – ami azt jelenti, hogy a szabadságon lévő és a közelben lakó, szolgálatban nem lévő állománytagokat is behívják szolgálatra – figyelmeztető jel lehetett volna.

Galéria

Fotó: Tatár Lehel

Ahogy azt az öreg nénit is félvállról vettem, akivel akkor találkoztam, amikor az Egyetem térről (Piața Universității) haladtam a Győzelem tér (Piața Victoriei) felé. Mivel tüntetőnek nézett,

megállított és figyelmezett, hogy a mellékutcákban iszonyatosan sok a rendfenntartó, és este itt vérontás lesz.

Tudtam, hogy az idősebb bukarestiekben még mindig elevenen él a bányászjárások emléke, így aztán nem tulajdonítottam ennek sem nagyobb jelentőséget, biztos voltam benne, hogy a 21. században a csendőrség kezelni tud majd egy pár tucatnyi focihuligánt, és nem fog egy békésen tüntető, közel százezres tömeget erőszakkal feloszlatni.

Délután négy órakor a Győzelem téren még alig kétezren voltak, egy emelvényről szónokoltak különböző, a diaszpórából hazaérkezett emberek a többieknek, a kormány lemondásának és az új választások kiírásának követelésében ki is merült a politikai óhajuk megnyilvánulása. Több tucat tüntetővel beszélgettem, közös vonásként pedig feltűnt, hogy

igazság szerint senki sem tudja, hogy minek kéne történnie, abban viszont biztosak, hogy a jelenlegi kormány nem maradhat a helyén, mivel tagjai közül többen érintettek büntetőeljárásokban, illetve elmarasztaló ítéletek születtek ellenük.

korábban írtuk

Összecsapás, több száz sérült, bűnügyi kivizsgálás Bukarestben
Összecsapás, több száz sérült, bűnügyi kivizsgálás Bukarestben

Első körben könnygázt vetettek be a csendőrök, majd miután a rendbontások fokozódtak, a törvény által előírt három figyelmeztető fényjelzést követően elkezdődött a tér kiürítése a pénteki bukaresti tüntetésen. Az államfő azt kérte, haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet.

Az igazságügyi reform néven elhíresült intézkedéscsomag ellen szólaltak fel a legtöbben, illetve a beszélgetés során mindegyik tüntető kifejezte óhaját, hogy szeretné, ha végre Románia is úgy nézne ki, mint a fejlett nyugati országok. Vagy legalább elindulna azon az úton, amelyik autópálya-építéseket, modern és jól működő egészségügyet, adekvát oktatást jelent, azonban – és ez szintén közös vonása azoknak a gondolatoknak, amelyeket tudomásomra hoztak – a jelenlegi ellenzékben sem bíznak, hogy ezeket a követeléseiket teljesíteni tudná.

Összességében a politikai osztályban való keserű csalódás és mély kiábrándulás jellemezte őket.

A nagyváradi származású, Milánóban élő Florin elmondta, ő nem is feltétlenül a kormány lemondásában látja a helyzet megoldását, hanem abban, hogy a kormány vonja vissza azokat a rendeleteit, amellyel a büntetőügyeseket próbálja mentegetni, illetve tegyen le erről a szándékáról, és adjon nagyobb teret a PSD-n belül is azoknak, akik szakértők, és ne a Dragneához való hűség legyen a fő szempont, amikor minisztereket neveznek ki. Kérdésemre, hogy tudna-e példát mondani olyan PSD-s politikusokra, akiket elfogadna, vagy akikkel legalább megbékélne, Sorin Grindeanut említette...

Este hét órára viszont már dugig telt a Győzelem tér, a környező mellékutak is tömve voltak tüntetőkkel, de minden békésnek tűnt. Skandáltak, egymással beszélgettek, majd ismét skandáltak, és

semmi jele nem volt annak, hogy itt a tömeg bármiféle agressziót akarna elkövetni.

A hangulat akkor kezdett el igazán fokozódni, amikor besötétedett. Noha már délután öt felé is akadtak rendbontók a tüntetők között, az ember az gondolhatta, hogy a rendfenntartó erők tudják kezelni a helyzetet, illetve az a pár tucat focihuligán külsejű alak majd feloldódik a több tízezres tömegben.

Galéria

Fotó: Tatár Lehel

Nem így lett: sötétedés beálltával egyre bátrabbak lettek a huligánok, egyre többször provokálták a csendőröket, a tömeg és a sorfal közötti fémkordont pedig apránként lebontották. A karhatalmi erők – némi könnygázzal való lefújáson kívül – pedig nem tettek semmit, holott

már ekkor ki lehetett volna emelni a hangosabb provokátorokat, balhézókat.

Így aztán a tömeg és a csendőrök között már nem volt fémkordon, a huligánok egyre közelebb merészkedtek hozzájuk, néha kicsit ütögették a pajzsukat, az emelvényről a szónok pedig hol nyugalomra szólított fel, hol azt magyarázta, hogy a rendfenntartóknak nem szabad útját állnia annak a tömegnek, amelyik a kormány épületébe akar itt és most bemenni. Ilyenkor pedig

a tömeg hangos pfujolásba kezdett, szidta a csendőröket, megindultak előre, majd jött a könnygáz, amivel a rohamcsapatok nem spóroltak, így aztán ki is ürült a tér, hogy pár perccel később ismét visszafoglalják azt a tüntetők.

Ezt a történetet még eljátszották kétszer vagy háromszor, amíg beindult a nagy és véglegesnek szánt oszlatás. A Győzelem tér és a Lascăr Catargiu sarkán álltam, amikor a tér felé tartó három, rendfenntartókat szállító mikrobuszt körbevette a tömeg. Bár először úgy látszott, a konvoj enged a tömeg nyomásának és visszavonul, valójában a hátunk mögül nagy sebességgel megérkező mintegy harminc főnyi rohamcsendőr felszorította a tömeget a járdára, így nyitva utat a mikrobuszoknak. Ekkor azonban

kitört a csata: többen dobálni kezdték őket, az első mikrobusz útjába feküdtek páran, akiket egy csendőr gumibotozással állított fel, majdhogynem szó szerint értve feldobta őket a járdára

– ezzel csak még jobban felpaprikázva a hangulatot. Időközben a Győzelem teret elkezdték kiüríteni, lovasroham indult a Kiseleff sugárút felé, vízágyú, iszonyatos mennyiségű könnygáz és petárdák –

háborús színtérré változott az a tér, ahol alig tíz perccel korábban még gyerekek, idősek, nők békésen tüntettek.

A Győzelem tér kiürült, a környező mellékutak torkolatánál álltak fel a rendfenntartók, ezeken a helyeken kisebb csaták kialakultak még, de a tömeg nagy része ekkor már vagy hazaindult, vagy annyira szétszóródott, hogy esély sem maradt az újrarendeződésre. Mindenki arcán ott ült a döbbenet: miért? Hogyan történhetett ez meg?

Galéria

Fotó: Tatár Lehel

A kérdés jogos: személy szerint ott álltam a tömeg elején – még a nagy oszlatás előtt –, a sorfaltól alig egy méterre, és láttam: a focihuligán külsejű személy, aki a csendőrökkel próbált szórakozni, egyedül volt, körülötte egy jó két-három méteres kör szabadon. A békés tüntetők nem keveredtek velük, így aztán semmi erőfeszítésbe nem tellett volna, hogy kiemeljék a hangadókat, ehelyett néha fújtak egy adag könnygázt, amiből nemcsak a balhézó, hanem a békés tömeg is kapott, illetve petárdákkal próbáltak ijesztgetni – kit is? A balhézó huligán ettől nem ijed meg, az nyilvánvaló, a békés tüntetőt pedig minek?

Azt hiszem, nyugodtan megállapíthatjuk: semmi sem indokolta azt, hogy a csendőrség ilyen mértékben alkalmazzon erőszakot, illetve minden feltétel adott volt, hogy a hangadókat kiemeljék, ezzel továbbra is békés mederben tartsák a tüntetést. Ki merem jelenteni,

semmi jelét nem adta annak a tömeg, hogy bármiféle erőszakos akcióba szeretne kezdeni.

Alighanem nem bocsátkozunk felelőtlen jóslatokba, amikor a péntek esti bukaresti erőszakos oszlatást politikai vízválasztónak nevezzük: ehhez az eseményhez ugyanis minden politikai erőnek viszonyulnia kell, és a viszonyulása jelentős mértékben határozza meg azt, hogy a következő választásokon kikre számíthat majd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 10., vasárnap

Átvette a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc

Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus.

Átvette a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc
2023. december 10., vasárnap

Két 15 éves lány együtt követett el öngyilkosságot

Borzalmas tragédia történt a Hunyad megyei Lupényben szombaton. Két 15 éves lány együtt lett öngyilkos, egy 25 méter magas toronyról vetették magukat a mélybe.

Két 15 éves lány együtt követett el öngyilkosságot
2023. december 09., szombat

Potápi Árpád: a magyar média nélkül elképzelhetetlen a nemzetpolitika

A magyar média nélkül elképzelhetetlen a nemzetpolitika – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton Visegrádon.

Potápi Árpád: a magyar média nélkül elképzelhetetlen a nemzetpolitika
2023. december 09., szombat

Kevesen akarnak háziorvosok és sebészek lenni

Betöltetlen maradt több háziorvos- és sebész rezidens hely, az orvosi egyetemet végzettek jó része nem kívánta ilyen téren folytatni tanulmányait, elkezdeni a munkát. Vass Levente egészségügyi szakpolitikus szerint érdemes ezeken a területeket választani.

Kevesen akarnak háziorvosok és sebészek lenni
2023. december 09., szombat

„Gyorsan változó világban kell megtalálnia helyét a médiának”

Napjainkban egy gyorsan változó világban kell megtalálnia helyét a médiának és az újságírásnak, ami hihetetlen felelősség és feladat – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón pénteken, Visegrádon.

„Gyorsan változó világban kell megtalálnia helyét a médiának”
2023. december 09., szombat

Erdély második megszállása

Románia 1918. május 8-án, a központi hatalmaktól elszenvedett vereségét elismerve aláírta ugyan a bukaresti békét, de gyakorlatilag már szeptember második felében megszegte azt.

Erdély második megszállása
Erdély második megszállása
2023. december 09., szombat

Erdély második megszállása

2023. december 08., péntek

Beperelte a Sanitas a kormányt, de tovább gyűjtik az aláírásokat

Az elmaradt béremelésekre, valamint a bérpótlékokra vonatkozó törvény be nem tartása miatt beperelte a kormányt a Sanitas szakszervezet, de tovább gyűjtik a szakszervezeti tagoktól a támogató aláírásokat.

Beperelte a Sanitas a kormányt, de tovább gyűjtik az aláírásokat
2023. december 08., péntek

A magyarokat érintő közigazgatási kihívásokról és politikai szélsőségekről nyilatkozott Antal Árpád

Van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni – jelentette ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint bár a román közigazgatási rendszer ezer sebből vérzik, annak átszervezését a magyar kisebbségre való tekintettel kell végrehajtani.

A magyarokat érintő közigazgatási kihívásokról és politikai szélsőségekről nyilatkozott Antal Árpád
2023. december 08., péntek

Új támogatási rendszer veszi át a szociális segély és családi pótlék helyét jövőtől

Jövő év január elsejétől lép hatályba a beilleszkedési támogatásnak nevezett új támogatási rendszer, amely a szociális segélyként ismert garantált minimál jövedelem és a családi pótlék helyét veszi át.

Új támogatási rendszer veszi át a szociális segély és családi pótlék helyét jövőtől
2023. december 07., csütörtök

Olcsóbb lehet a vízszámla számos kistelepülésen egy új törvénytervezet szerint

Az átlagbérek és a vásárlóerő településenkénti változását szem előtt tartva, méltányosabb módszerrel számítják ki a vezetékes víz díját a jövőben egy újonnan elfogadott törvényjavaslat szerint.

Olcsóbb lehet a vízszámla számos kistelepülésen egy új törvénytervezet szerint
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM