HIRDETÉS

Járhatatlanok az utak Románia délkeleti részén, sok településen nincs áram

Hírösszefoglaló 2017. január 07., 16:29

Továbbra is járhatatlanok az utak, akadozik a vasúti közlekedés Románia délkeleti megyéiben szombaton, miután előző nap hóvihar sújtotta a térséget. A térség 113 településén már több mint 24 órája nincs áram.

Az ország délkeleti részét érintő előző napi harmadfokú (vörös) hóvihar-riadót szombaton elsőfokú (sárga) fagyriadó váltotta fel Románia egész területén: az előrejelzés szerint hétfőig a nappali hőmérséklet sem lesz mínusz 10-16 foknál magasabb, éjszaka pedig akár mínusz 25 fokig is hűlhet a levegő.

A hótorlaszok miatt továbbra is le van zárva több mint negyven főút a román fővárostól keletre fekvő Bărăgan-síkságon és Dobrudzsában. Szünetel a közlekedés a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán is, ahonnan 30 óra elteltével sem sikerült még kimenekíteni több mint száz, a hó fogságában rekedt utast: a Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint a hatóságok csak annyit tudtak tenni értük, hogy éjszakára összegyűjtötték őket a 88-as kilométerszelvénynél lévő töltőállomáson.

A vasúti közlekedést sem sikerült még helyreállítani Románia délkeleti részén, ahol több mint ötven járatot töröltek szombaton. A Bukarest-Konstanca vasútvonalon azonban megindult a forgalom: a hótorlaszok által elzárt kikötővárosnak egyelőre ez az egyedüli közlekedési kapcsolata a külvilággal.

A román fővárosban és az azt körülvevő Ilfov megyében, valamint Konstanca és Tulcea megyében két nappal meghosszabbították az iskolások téli vakációját, és csak szerdán kezdődik a tanítás. A Vaslui megyei prefektus is kilátásba helyezett egy hasonló intézkedést, de erről csak vasárnap döntenek az időjárás függvényében.

A meteorológiai intézet a fagyriadón kívül szombat éjszakától elsőfokú figyelmeztetést is kiadott az ország keleti részére, ahol ismét felerősödik a szél, és az óránként 70-75 kilométeres sebességű széllökések újabb hótorlaszokat emelhetnek.

A közúti infrastruktúrát kezelő hatóság leváltását kéri a miniszterelnök

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetőjének leváltását kéri a közlekedési minisztertől Sorin Grindeanu kormányfő. Szombati sajtónyilatkozatában a miniszterelnök azt mondta, felkérte Răzvan Cuc szállításügyi minisztert, küldje ki a tárca ellenőrző testületét a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasághoz, ugyanakkor hozza meg a törvényes intézkedéseket a CNAIR igazgatója, Cătălin Homor menesztése érdekében – számol be az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő szerint a vállalat rosszul irányította az elmúlt napokban a hóeltakarítási és útkarbantartási munkálatokat. A miniszterelnök megengedhetetlennek nevezte, hogy „14 órával a másodfokú riasztás visszavonása után 28 országút még mindig le van zárva, és két autópálya is járhatatlan”.

Sorin Grindeanu hozzátette, más rendellenességeket is észleltek. Példaként azt említette, hogy a csúszásgátló anyagként használt sóból túl sok van raktáron, homokból viszont nem elégséges a készlet. „Igen furcsának” nevezte ezt a miniszterelnök, és többek között ennek a helyzetnek a tisztázását várja el a szaktárca ellenőrző testületétől – tette hozzá.

Sürgősségi gyűlést hívott össze Grindeanu

Sürgősségi gyűlésre hívta szombat délutánra a miniszterelnök az energiaügyi, a gazdasági, a szállításügyi és a belügyminisztert, hogy egyeztessen velük a következő napok teendőiről. A kormányfő azt mondta, előfordulhat, hogy vörös jelzésű fagyriasztást adnak ki a meteorológusok a következő napokra, ezért tartja szükségesnek tárgyalni azoknak a minisztériumoknak a vezetőivel, amelyeknek teendőik lesznek a fagyos napokon.

Sorin Grindeanu hozzátette, az energiaügyi tárca illetékeseivel már tartott egy gyűlést szombaton. Ezen kérte az energiaszolgáltatóktól, készüljenek fel arra, hogy a következő három napon nőni fog a gáz- és áramfogyasztás. Ugyanakkor felszólította az áramszolgáltató vállalatokat, növeljék az üzemzavar-elhárítással foglalkozó egységeik számát.

Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő szombat délutáni sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, 128 település összesen 49 ezer háztartásában továbbra sincs áramszolgáltatás a pénteki havazás és szélvihar miatt, az üzemzavar-elhárító egységek azonban folyamatosan dolgoznak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS