Külföld
Belföld

A román lakosság 31 százaléka gondolja úgy, hogy jó viszonyt kellene ápolni Magyarországgal

Székelyhon 2018. november 28., 19:15 utolsó módosítás: 2018. november 28., 22:15
HIRDETÉS

A romániai lakosság csaknem 60 százaléka ért egyet azzal, hogy Romániának egyesülnie kellene a Moldovai Köztársasággal, 27 százalék pedig ellenzi ezt – derül ki egy közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint ugyanakkor a hazai lakosság 31 százaléka gondolja úgy, hogy Romániának a szomszédos országok közül Magyarországgal kell a legjobb viszonyt fenntartania.

Trikolórt formázó firka Csíkszeredában. Nem épp baráti gesztus. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az Avantgarde közvélemény-kutató intézet által készített felmérés során többek között arra a kérdésre kellett válaszolniuk a megkérdezetteknek, hogy: „Egyetért-e vagy inkább ellenzi, hogy Románia egyesüljön a Moldovai Köztársasággal”. A válaszadók 59 százaléka mondta azt, hogy egyetért, 27 százalék ellenezné ezt, 14 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre – ismerteti az Agerpres.

A megkérdezettek 85 százaléka vallotta azt, hogy büszke a románságára, 8 százalék nem büszke erre, 7 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Arra a kérdésre, hogy melyik országot tartják Románia legerősebb szomszédjának, a megkérdezettek 49 százaléka Magyarországot nevezte meg, 19 százalék Ukrajnát, 14 százalék a Moldovai Köztársaságot, 11 százalék Szerbiát, 4 százalék Bulgáriát, 3 százalék pedig más országot jelölte meg.

Az Avantgarde-felmérésben részt vevők 31 százaléka véli úgy, hogy a szomszédos országok közül Romániának Magyarországgal kellene fenntartania a legjobb viszonyt,

28 százalék a Moldovai Köztársaságot jelölte meg, Ukrajna és Bulgária egyaránt 12 százalékot, Szerbia 5 százalékot kapott, a megkérdezettek 5 százaléka szerint Romániának mindenkivel jó viszonyt kell fenntartania, 3 százalék szerint pedig senkivel.

A közvélemény-kutatás november 15-e és 17-e között készült, 807 személy megkérdezésével. A hibahatár 3,2 százalék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS