HIRDETÉS

A Bolyaiak emlékére állítanak kopjafát Magyarsülyében

Bakó Zoltán 2016. június 23., 11:49

A Fehér megyei Magyarforróhoz tartozó Magyarsülye faluban vasárnap 12 órai kezdettel avatják Pávai István kopjafáját, aki Bolyai János matematikus és Pávai Vajna Ferenc híres geológus üknagyapja volt.

A kopjafát az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság országos elnöksége Köllő Gábor jelenlétében avatják. Ugyanitt avatják fel Pávai Vajna Miklós kopjafáját, aki Bolyai Farkas matematikus és Pávai Vajna Elek geológus nagyapja volt. Ezt a kopjafát Bandi Árpád és gyulakutai tanítványai állítják. Az eseményre, erre a szórvány településre várják Kolozsvárról Magyarország nagykövetét – mondta el Bandi Árpád matematikus, Bolyai-kutató. Az ünnepi műsort Kilyén Ilka színművész vezeti, amelynek keretében fellép Ritziu Ilka Krisztina, a Művészeti Gimnázium fuvolásai és Varga Éva gyulakutai furulyásai. Az ünnepség után Barabás Endre református lelkész megáldja a templom mellett felállított kopjafákat. Ezt követi a koszorúzás. A rendezvényre minden Bolyai-tisztelőt várnak. Marosvásárhelyről viszonylag könnyen megközelíthető a település Dicsőszentmárton felöl, innen 14 kilométert kell autózni, Ádámos, majd Magyarherepe érintésével érkezhetünk Magyarsülyére.

A kopjafaállítás időzítésével kapcsolatban Bandi Árpád elmondta: „Kerestem egy erre alkalmas időpontot és ez 2016-ra esett. Ugyanis Pávai István pontosan 320 évvel ezelőtt, 1696-ban ajándékozott egy aranyozott ezüst kelyhet a sülyei református egyháznak, amelyet ma is használnak. Pávai V. Miklós 220 éve, 1796-ban  levelet írt Farkas unokájának a szomszédos Magyarherepéről. Következésképpen ezt az évet tartottam alkalmasnak az emlékhely létrehozására.” Bandi Árpád elmondta – nagy öröm volt látni a maroknyi sülyei magyar ember arcán azt a boldogságot, hogy valaki nem felejtette el őket. Nagy gonddal igyekeztek közreműködni az emlékhelyen ültetendő fenyők és kopjafák telepítésénél.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS