HIRDETÉS

Van jövő, ha ismerjük a múltat

Gáspár Botond 2012. január 19., 16:53 utolsó módosítás: 2012. január 19., 17:02

Rendhagyó Történelemóra címmel indítottak interaktív előadássorozatot Marosvásárhelyen. Az első előadást január 19-én, csütörtökön kora délután tartották Eredet és honfoglalás címmel, a továbbiakban pedig a magyarság történelmének főbb mérföldköveit érintik, „másképp, mint az iskolában, a tantervben”.

Fotó: Boda L. Gergely

Kicsinek bizonyult a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály-terme január 19-én kora délután, az EMNT Maros megyei szervezete és a Rákóczi Szövetség új előadássorozatának, a Rendhagyó Történelemórának megnyitó rendezvényén. A magyarság eredete, múltja iránt érdeklődő magyar középiskolás diákok közül többen a folyosóra szorultak.

Az EMNT részéről Kocsis Lóránt elmondta, szerinte a mai fiatalok körében erős az elnemzettelenedés, a nemzeti gyökerektől és identitástól való elszakadás. „Az a nemzet, amely nem ismeri a múltját, bizonytalan a jelene és nincs jövője. Az előadássorozatot azért indítottuk, hogy elődeink hibáit megismerjük, és tanuljunk ezekből, hogy ne a profitorientált társadalom masszája legyenek a fiatalok, akikből felszíni értékek mentén azt gyúrnak, amit akarnak, hanem megálmodni és megteremteni saját jövőnket. A tengerészek szerint nincs kedvező széljárás, ha nem tudod, merre mész. De honnan tudjuk, merre megyünk, ha nem tudjuk, honnan jöttünk? Az előadássorozat interaktív, érthetőbb és élvezhetőbb formában ismerteti meg történelmünket” – fogalmazott Kocsis Lóránt.

A szervező elmondta, összesen 13 előadást terveznek, havonta egyet, amelyekben a magyarság történelmének főbb mérföldköveit érintik, „másképp, mint az iskolában, másképp, mint a hivatalos tantervben”, ezenkívül nyári táborokat és kirándulásokat is szerveznek.

Az első előadást a marosvásárhelyi pedagógiai középiskola történelemtanára, Kolozsvári Szilárd (fotó) tartotta Eredet és honfoglalás témában, a Kerecsensólyom Egyesület pedig fegyverszemléltetőt és -bemutatót tartott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS