Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tavasz Farkaslakán

Simó Márton 2013. április 14., 13:11 utolsó módosítás: 2013. április 14., 17:12

Ha későre is, de a Nyikó mentén is megmutatkoznak a tavasz előjelei. A farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egylet (TAME) több hete készülődött arra, hogy megtisztítsa Tamási Ágnes házának kertjét. A kalákában szervezett munkálkodásra szombaton került sor.

Fotó: Farkas Antal

Elég fura volt az időjárás szombaton, a reggeli órákban úgy látszott, hogy beköszöntött végre a tavasz, hétágra sütött a nap, a déli órákban aztán futózápor szaladt végig a Gordon alatt, de hamarosan újra kiderült, hogy aztán öt óra tájt ismét essen. Olyan eső lett, s a szél is annyira fújt, hogy a kaláka résztvevői a közös étkezésen – amelyet az Ábel Bölcsője nevű panzió udvarán szerveztek a munkálatok végén – mindannyian a kemence környékére kényszerültek visszahúzódni, bár a vízszintesen érkező esőcseppek még ott is utolérték a lelkes társaságot. Egyébként legalább húszan dolgoztak – a létszám változott, hiszen voltak olyanok is, akiket az időjárás elriasztott, illetve olyanok is, akik nem tudtak részt venni a munkában, amikor szerettek volna, mert éppen zuhogott –, s végül a három-négy órás aktív munka elég volt arra, hogy kitakarítsák a kertet, megmetsszék a fákat, és megvizsgálták a tavaly ősszel ültetett csemetéket is, hogy kibírták-e a telet. Több olyan gyümölcsfa is van, amelyek árnyékában maga az író is szeretett pihenni, amikor Farkaslakán időzött, megvan, terem még az a vackorfa, amelynek gyümölcsét különlegesen szerette.

Úgy tűnik – mondta Hadnagy Jolán a TAME ügyvezetője –, hogy egy kivételével a csemeték mind megéltek. Az egyesületnek egyébként van egy nyertes LEADER-projektje, amelyet tavaly készítettek. Az elképzelés szerint új csűrt szeretnének építeni, amely „kultúrpajta” néven funkcionálna a jövőben, ifjúsági táboroknak, szakmai találkozóknak, kézműves-foglalkozásoknak szolgálhat helyszínül, ha elkészül, s a maga komfortosított helyiségeivel a helyi faluturizmusban is komoly tényezővé válhat, ha elkészül, és majd a Tamási Áron Alkotóház nevet fogja viselni. Hadnagy Géza büszkén mutogatta azt a „pálinkamárkát”, amelyet mostanában fejlesztettek ki, abból a gyümölcsből főzték, amelyet az egyesület által gondozott bennvaló, Tamási Ágnes kertjéből szedtek.

A tavaszi kaláka arra is szolgált, hogy kapcsolatot építsenek a Székelygyümölcs Egyesülettel, amelynek tagjai közül többen is jelen voltak a meghirdetett kalákán, megállapodást írtak alá, amelyben többek között az olvasható, hogy a TAME „társszervezetté nyilvánítja a Székelygyümölcs Egyesületet és a kölcsönös megismerésen és segítésen túl, a Székelygyümölcs Egyesület ezennel védnökséget vállal az Ágnes néni gyümölcsöskertje fölött.” A megállapodást a TAME képviselője és a Székelygyümölcs Egyesület elnöke, Már István írta alá.  

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS