Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közös értékeinkről szól a Gyümölcsút

Szász Csaba 2010. április 18., 19:03

75 kilométer, 14 település, 21 információs, 83 irányjelző-ismertető tábla, számokban így fejezhető ki a Gyümölcsút nevet viselő projekt, melynek átadására pénteken, április 16-án került sor a Székelyudvarhely melletti Felsőboldogfalva községhez tartozó Farcádon.

Fotó: Bodnár Arthur

Gyümölcsfesztivál Udvarhelyen, Almabál Rugonfalván és Siménfalván, szakmai napok, előadások több udvarhelyszéki iskolában és óvodában, íme csak néhány a Civitas Alapítvány által meghirdetett Hagyományaink gyümölcsei projekt nyertes pályázatai közül, melynek támogatója a Norvég Kormány, a Norvég Együttműködési Program a Gazdasági Növekedésért és Fenntartható Fejlesztésért Romániában keretében. A program keretein belül meghirdetett pályázati felhívás célja a minél tágabb nyilvánosságteremtés, minél több személy mozgósítása és figyelemfelkeltése a hagyományos, helyi gyümölcsökre.

Székelypálfalvától Farcádig

A 13 nyertes pályázat között találjuk a Vulticulus Földrajzi Társaság Gyümölcsút nevű projektjét, melyet pénteken avattak fel Farcád központjában. „Gyümölcsösök, kertek és ligetek, a gyümölcsúton biciklivel tekerjetek!” mottóval illetett pályázat célja egy olyan út létrehozása, amelynek alapját az ősi gyümölcsfajok kertjei, ligetei jelentik, láncszerűen felfűzve biciklis, gyalogos, esetleg lovas vagy bármilyen egyéb, természetbarát módon végigjárható, kitáblázott és kijelölt útvonalon, de amely kapcsolódik az érintett települések (Székelypálfalva, Firtosváralja, Énlaka, Firtosmartonos, Tordátfalva, Tarcsafalva, Csehétfalva, Bencéd, Kecset, Farkaslaka, Székelyszentlélek, Nyikómalomfalva, Sükő, Farcád) épített örökségeihez, kulturális adottságaihoz, természeti értékeihez. A 75 km-es út teljes hosszán 21 információs, valamint 83 irányjelző-ismertető van felállítva, ezeken kívül festett irányjelző szimbólumok, jelzések fognak segíteni a tájékozódásban azoknak, akik a gyümölcsút bebarangolását választják szabadidős tevékenységnek – árulta el a „Gyümölcsút ötletgazdája, Bándi Ferenc földrajz–turizmus szakos egyetemi hallgató.

Fotó: Bodnár Arthur

Ember- és természetközeli

„Az itteni embereknek a gyümölcstermesztés jelentette az életüket, ebből éltek, és most ezzel a serkentéssel próbáljuk rávenni, hogy ápolják, fejlesszék eme hagyományukat” – mondta Sándor József felsőboldogfalvi polgármester, aki maga is, gyerekkorától foglalkozik gyümölcstermesztéssel. „Nagy öröm, hogy ilyen partnereket is találunk, egy fantasztikus programmal próbálunk életet vinni 14 szinte eldugott faluba, olyan út ez, amely közelebb visz az itteni emberekhez” – fogalmazott Orbán Árpád, a Civitas alapítvány regionális igazgatója.

Összeköt minket

„Ahány ház, annyi szokás, ahány település, annyi sajátosság – mondta áldásában Antal Géza farcádi református lelkész. – A különbségek ellenére a hegyek közé, hegyek tetejére szorult lakosokként sok mindenben egyezünk is. Akárcsak ez az út, úgy köt össze minket az a sajátosság, hogy szeretjük és termesztjük a gyümölcsöt. De mi magunk is elindulhatunk ezen az úton, hogy megismerjük szokásainkat és erősítsük egymást az együvé tartozásban. Közös értékeinkről szól ez az út.

Partnerek, támogatók

A Gyümölcsút nevű projekt partnerei, segítői, támogatói: AGORA Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport, Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság, az érintett falvak önkormányzatai, udvarhelyi vállalkozók, vállalatok, egyesületek, valamint önkéntesek (egyetemisták, iskolások, helyi közösségek tagjai).

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS