HIRDETÉS

Zólya László: „A vezetékes víz használatával elkerülhető a fertőzésveszély”

Létai Tibor 2010. augusztus 18., 16:24 utolsó módosítás: 2010. augusztus 18., 19:12

A Regionális Víz- és Csatornaszolgáltató vállalat csíkszeredai telephelyén tartott szerdán sajtótájékoztatót Zólya László, a Harvíz Rt. vezérigazgatója újabb helységek átvételéről, az EU-s projekt helyzetéről, valamint az esővíz és a háztartási víz keveredésének problémájáról.

Fotó: Kristó Róbert

Zólya László (fotó) a sajtó képviselőinek elmondta: a Harvíznek Szentegyházán és Balánbányán is sikerült augusztus elejétől átvennie a szolgáltatást, ezzel 1400 fogyasztót nyertek, ami nagyon kevés Szentegyháza több mint hatezres lélekszámát figyelembe véve. A vízszolgáltató vezetője rámutatott: a felcsíki övezetben is gondok vannak a rendszerre való rácsatlakozással, az ott lakók nem tolakodnak. A Harvíznek, mint szakcégnek és a helyi önkormányzatoknak meg kell értetniük a csatlakozás fontosságát, pláne, ha figyelembe vesszük az elmúlt időszak áradásait és a vizek szennyezettségét (számos vizsgálat kimutatta, a régióban található kutak fertőzöttségét, ami betegséghez vezethet), így egészségügyi szempontból is nélkülözhetetlen a víz- és csatornahálózatra való csatlakozás – fogalmazott Zólya. Hozzátette: a megfelelő számú csatlakozás érdekében reklámkampányt kell indítani.

Alacsony a csatlakozási kedv Csíkszeredában a Somlyó és Kájoni János utcákban is, ahol a Harvíz felkéri a lakókat, hogy mielőbb kapcsolódjanak a rendszerhez, mert aszfaltozás után nem lesz engedélyezett a burkolat feltörése. Igaz, igyekeznek a leágazásokat mindenütt a telekhatárig behúzni, hogy utólag is legyen lehetőség a rendszerhez kapcsolódni – fűzte hozzá az igazgató.

Zólya vezérigazgató beszámolt a vállalat kintlevőségeiről. Elmondta: a tartozások a cég felé május óta emelkednek, augusztus elején az összeg 300 ezer lej volt. A falvak mindössze hatezer lejjel tartoznak, a többi adósság a megyeszékhelyen gyűlt fel, melyből 50 ezer lej 120 napnál régebbi. Az utóbbi adósok számíthatnak arra, hogy elzárják a vízszolgáltatást számukra.

Nagy problémát jelent az esővíz és a háztartási víz keveredése, főleg az elmúlt rendkívül esős időszakban volt ez jellemző. Számos helyen ugyanis az esővizet a szennyvízcsatornákba vezették, és a hálózatok nem bírják elvezetni a hatalmas mennyiségű esővizet. A Harvíz által javasolt megoldás az, hogy a két rendszert teljesen szét kell választani, ki kell építeni az esővízelvezető rendszert, mindezt a polgármesteri hivatalokkal közösen. Ez a probléma egy-két év alatt megoldható, de számítani kell az esővízdíj bevezetésére – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Zólya László reményét fejezte ki, hogy a víz- és csatornarendszer bővítésére és modernizálására kiírt uniós pályázat jövő év elejétől beindulhat, és a finanszírozási szerződést még idén aláírhatják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
16 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS