Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Valentin Popa tanügyminiszter: tanítók is taníthatják a román nyelvet, de ez nem lesz az ő kizárólagos feladatuk

MTI 2018. szeptember 10., 15:04
HIRDETÉS

A román oktatásügyi miniszter szerint a kisebbségi elemi iskolákban továbbra is taníthatják tanítók a román nyelvet, de a román nyelvórák megtartása a tíz nappal ezelőtti törvénymódosítás után nem lesz már az ő kizárólagos feladatuk.

Középpontban a miniszter. Tennie kellett valamit, ezt tudta... Fotó: Gecse Noémi

Valentin Popa miniszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában beszélt erről hétfőn, miután a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron Általános Iskolában megnyitotta a tanévet. A miniszter kijelentette,

az intézkedés nem érinti a tanítói normát.

A kisebbségi iskolákban a román nyelvórák megtartását eddig is a norma fölötti óradíjjal fizették, és most csupán annyi változik, hogy kivonták ezeket az órákat a tanítók feladatai közül, és a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására.

Nincsenek kizárva a tanítók, csak a prioritáslista, amely alapján ezeket az órákat kiosztják, megváltozott

– magyarázta. A miniszter hozzátette, ugyanez történt korábban az elemi oktatásban, amikor a testnevelésórákat, a vallásórákat és az idegennyelvi órákat szaktanárokra bízták. Megjegyezte, a módosítások bevezetésekor akkor sem volt meg a szükséges számú szaktanár, de idővel sikerült a tanárokat is biztosítani.

HIRDETÉS

Valentin Popa azzal indokolta a törvénymódosítást, hogy – mint fogalmazott – számtalan nagykövet, oktatási miniszter, mi több, még Navracsics Tibor oktatásért felelős európai biztos is megkereste:

tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet.

Hozzátette, korábban a Hargita megyei önkormányzat elnöke a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét.

A tárcavezető szerint a törvénymódosító kormányrendelet ugyan érvénybe lépett, a parlament elé kerül, és ott a képviselők módosíthatják ezt. Azt is hozzátette, hogy a román nyelv oktatásának a javítását a tantervek és a tankönyvek javításával is megpróbálják elérni.

Japán sztrájk az első napon

Románia számtalan magyar, német és szerb iskolájában kezdődött az oktatók japán sztrájkjával a tanév. Az oktatók és a szülők egy része fehér szalagot kötött a karjára az ellen tiltakozva, hogy a kormány mindenféle szakmai egyeztetés nélkül tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, amely immár a tanítók helyett román nyelv és irodalom szakos szaktanárokra bízza az kisebbségi elemi iskolák románnyelv-oktatását.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS