Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Újraavató istentisztelettel és falutalálkozóval ünnepeltek Tarcsafalván

Molnár Melinda 2018. szeptember 03., 17:11
HIRDETÉS

Útkeresés és sok munka után Tarcsafalva népe felkarolta régi lelki otthonát, és belakja minden szegletét. Püspöki istentisztelettel szentelték meg az ünnepet vasárnap a helyhez kötődők, a Magyar Unitárius Egyház (MUE) elöljárói, lelkészek és a nagyszámú vendég.

Fotó: Veres Nándor

Tarcsafalva középkori templomát, amelynek gyámköveit Orbán Balázs még látta, 1898-ban, a jelenlegi templom építésének idején bontották le. Az 1906-tól használt új épület tornya csak félig készült el, később vissza is bontották, és helyette az 1734-ben épített haranglábat használták. Az istenháza nyugati sarka alig ötven évvel befejezése után süllyedni kezdett.

HIRDETÉS

A beavatkozások tovább súlyosbították a helyzetet, a falszövetben egyre nagyobb repedések keletkeztek. 2005 táján életveszélyessé vált – felhagyták.

2007-ben pályázatot írtak egy új templom építésére, lebontásra ítélve a használhatatlant.

Fotó: Veres Nándor

Lelki hazatalálás

2017-ben a gyülekezet a használaton kívüli templom feljavítása mellett döntött. Mikó Ferenc helyi lelkésztől megtudtuk, időközben változtak az állagmegőrző technológiák, így meg tudják menteni az imádság hajlékát.

Rengeteg közmunkával, pályázati támogatásokkal, valamint a magyar kormánytól kapott céltámogatással a vallásszabadság 450. évében újraáldathatták a templomot.

Pénteken éjszakai istentiszteleten mutatták be a külső világítást. Másnap falutalálkozóra sereglettek össze a rokonok, barátok. Vasárnap a Bálint Benczédi Ferenc püspök szószéki szolgálatával tartott istentiszteletre szűknek bizonyult a hófehér templom. 

A helyi lelkész a 174 tagú közösség nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik együttműködtek az újjáépítésben.

Fotó: Veres Nándor

Hálajelek

A kántori szolgálatot Sorbán Enikő látta el. Köszöntőbeszédet mondott Kovács István, a MUE közügyi igazgatója, Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke és Sógor Csaba Európa-parlamenti képviselő. Karda Csaba, az egyházközség pénztárosa legnagyobb vágyuk megvalósulásáért Isten után a lelkész házaspárnak mondott hálát.

Az esemény emléktábláját a püspök és a közügyi igazgató leplezte le, az udvaron állíttatott kopjafát az alkotó, Balázs Antal és id. Szombatfalvi József ny. lelkész leplezte le.

A tarcsafalvi elszármazott, Haáz Sándor karnagy tanítványa, Elekes Orsolya népdalt énekelt.

Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS