Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Újjáépíttették és be is rendezték az atyhai templomot, szombaton pedig felszentelik

Molnár Melinda 2019. július 18., 09:10

Atyha több mint kétszáz éves temploma három évvel ezelőtt, 2016. szeptember 18-án egy villámcsapást követően a tűzvész enyészetévé vált. A magyar nemzet összefogása lelket öntött az alig kétszáz főt számláló helyi közösségbe, a határtalan együttérzés pedig felemelte romjaiból az atyhai templomot. Felszentelését szombaton tartják.

Fotó: Beliczay László

Új székely kapu fogadja a helyi illetve magyar állami segítséggel és rengeteg jóakaratú ember adományából újjáépíttetett templomba érkezőt. Mintegy jelképe annak a nyitott szívű adakozásnak, amelynek az óriási lelki és anyagi megrázkódtatás nyomán tanúja és kedvezményezettje volt a kétszáz fős egyházközség és lelkiatyja, Adorján Imre plébános.

A látvány önmagáért beszél

A hegynyeregben 700–750 méter magasan fekvő Atyha római katolikus temploma 1797–1799 között épült.

A három évvel ezelőtti tűzkár nyomán formájában nem, de külsejében is megújult, belső tere azonban minden ízében új.

A plébános felidézte azt a másfél órás tüzet, amelynek nyomán megsemmisült az atyhai szent hajlék. Már akkor reményre adott okot, hogy a tűzvész nem követelt emberáldozatot, épen maradt a Missziós kereszt, a hamuban pedig megtalálták a Feltámadt Krisztus kormos szobrát. A légköri elektromos kisülés olyan rendkívüli erejű volt, hogy a két villámhárító ellenére a tetőszerkezet szentély fölötti része menten lángra kapott.

Fotó: Beliczay László

A gyorsan terjedő lángok ellehetetlenítették az értékmentést, noha a vihar miatt a harangozó és a plébános is a templomban tartózkodott a villámcsapás pillanatában.

Mindössze a szentségtartót, a miséző kelyhet, néhány liturgikus ruhát és misekönyvet sikerült kimenteniük.

Szénné égett a tetőszerkezet, a mennyezet égő gerendái beestek a templomtérbe, és a tűz átterjedt az oltárokra, a bútorzatra és az orgonára is. Az áttüzesedett toronyban a harangok is elolvadtak.

„Atyha bekerült a nagy vérkeringésbe”

A helyi közösség és lelkiatyja számára a legnehezebb időszak a következő év májusáig tartott. A főúttól félre esik, és magasan fekszik Atyha, akkoriban még az útviszonyok is nehezítették a közlekedést. Ha addig kevesen ismerték a falut, és ritkán látogatták, ezt egy csapásra megváltoztatta a templom katasztrófája.

Atyha bekerült a nagy vérkeringésbe

– mondja hálával Adorján Imre. A plébános és a hívek számára ma is hihetetlen az az együttérzés, amelyet megtapasztaltak. A környékbeli hivatásos és önkéntes tűzoltók után leghamarabb a Korondi Polgármesteri Hivatal sietett a segítségükre, ez gördülékennyé tette az ügymenetet. Anyaországi kormányzati, egyházi és civil szervezetek, baráti társaságok és nem tehetős, jó szándékú emberek egyként összefogtak a helybéliekkel és elszármazottakkal, hogy mihamarabb gyógyítsák a spirituális sebeket, felépíttetvén a már korábban is sok kárt szenvedett istenházát – 1867-ben majdnem hasonló mértékű tűzvész tette semmivé a falak kivételével az épületet, majd 1926-ban szélvész döntötte le a tornyot.

Fotó: Beliczay László

Megújulás

A gyors és nagylelkű gyűjtések eredményeként lépésről-lépésre számolták fel a károkat.

Az ideiglenes haranglábra Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő kölcsönzött két kis harangot. A szentmiséket a ravatalozóban tartották.

Az első, templomban töltött karácsony újabb reményt élesztett a hívekben: ismét hangok szólnak majd a toronyban; nem kell nélkülözniük ami odaveszett; Kolonics orgonájuk helyén liturgikus hangszer szólhat.

Amit ma látunk a templomban, az minden képzeletet felülmúl – a gyógyvakolattól a csíkmindszenti asztalosműhelyben készült faberendezési tárgyakon, a liturgikus bútorzaton, a Petrás Mária keze nyomát viselő oltárokon, stációképeken át az oltártér falára festett kérő ima szövegéig.

Az újjáépítés terveit Márton Judit műemlékvédő szakmérnök, az érsekség építészeti irodájának vezetője, a belsőépítészetit Káldi Gyula készítette.

A padló- és padfűtés az időseknek is kedvez, az esővíz elvezetése illetve a mozgássérült feljáró gondos (újra)tervezésre utal, a térkövek a látványt és kényelmet egyként szolgálják.

Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyében készült az új orgona.

Fotó: Beliczay László

Beharangoznak

Három, új toronylakó hívja szentmisékre az atyhaiakat: a 80 kilogrammos magyarországi, a faluhoz kötődő baráti orvostársaság adománya; a középsőt Lázár Imre ajándékként öntötte, a 300 kilogrammos nagyot pedig a korondi önkormányzat adományozta a falunak. A szinte felbecsülhetetlen kár után megbecsülni is nehéz az újjáépítés értékét.

Egyes munkálatok tárgyi szükségleteit, kivitelezésének árát ajándékba kapták, az elégett tárgyak helyett újakat adományoztak a jótevők.

Az új templom felszentelésére szombaton 11 órakor kerül sor, amely rendhagyó módon egyben a templom búcsúja is lesz. Az ünnep főcelebránsa Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-2.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-18.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-21.jpg
Az „újjászületés” temploma Atyhán. Felszentelését szombaton 11 órakor tartják Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-23.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-25.jpg
Fotó: Beliczay László
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/06_julius/o_atyha_ujtemplom_belo-26.jpg
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat