Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Új kórházi szárny épülne Marosvásárhelyen – engedély már van, csak pénz kell rá

Simon Virág 2020. március 31., 12:25

Bár két héttel ezelőtt még könnyű szerkezetű, ideiglenes kórház felépítéséről egyeztetett a Maros Megyei Tanács és a prefektúra illetékese, a tervezők javaslatára végül egy korszerű intenzív terápiás részleg megépítése mellett döntöttek. Terv és építkezési engedély már van, csak pénz kell hozzá.

Új kórházi szárny épülne Marosvásárhelyen – engedély már van, csak pénz kell rá
galéria
Ha lesz pénz rá, lesz új kórházi szárny is. Felgyorsítható az építkezési folyamat? Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Marosvásárhelyi és kolozsvári  tervezőmérnökök készítették el az intenzív terápiás részleg tervét, két hét alatt, ami rekordidőnek számít.

A tervek alapján az új épületszárny, amely a Dózsa György utcában található 1-es Fertőző betegségek klinika udvarán kap helyet, 1362 négyzetméteres lesz.

A Maros megyei tanács elnöke, Péter Ferenc a sajtónak elmondta, hogy az új épületben 19 kórterem lesz, amelyekben 33 intenzív terápiás ágy áll majd a betegek rendelkezésére. Sergiu Papuc marosvásárhelyi alpolgármester arról számolt be, hogy sürgősségi eljárással bocsátották ki a beruházás építkezési engedélyét.

A Maros megyei önkormányzat az egészségügyi minisztériumtól, valamint a beruházásokért felelős minisztériumtól kedden átiratban kéri, hogy hagyják jóvá a beruházás finanszírozását.

A beruházás teljes értéke 16,4 millió lej, a kivitelezésére, ha meglesz a pénz, két hónapot kell várni.

Péter Ferenc a kormány helyi és központi képviselőivel korábban már egyeztetett erről a tervről, ezért  bízik abban, hogy a minisztériumok támogatni fogják a kórházfejlesztést, és ezáltal megnyílik a lehetőség arra, hogy már nyáron a betegek rendelkezésére lehessen bocsátani az új termeket.

Maros megyében jelenleg a szóban forgó 1-es fertőző betegségek klinikáján kezelik a koronavírus fertőzés-gyanújával beutalt személyeket és hétfőtől azokat is, akiknek tesztje pozitív lett.

Ha itt már nem lesz hely, a fertőzöttek és az orvosok birtokba veszik a közelben levő 2-es számú fertőző betegségek klinikáját is, majd a többi, ezen betegség kezelésére kijelölt kórházakat.

Képalá: Az új részleg tervei már készen vannak, csak pénz kell a megvalósításhoz

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat