HIRDETÉS

Új alpolgármestere lesz Gyergyószentmiklósnak

Gergely Imre 2017. október 18., 19:07 utolsó módosítás: 2017. október 18., 19:32
HIRDETÉS

A gyergyószentmiklósi képviselő-testület legutóbbi ülésén György Istvánt bízta meg azzal, hogy a város tulajdonában lévő és közszolgáltatásokat végző cég, a Vitalissima vezetője legyen, így helyére mást kell választaniuk a képviselőknek. A polgármester az RMDSZ javaslatát várja.

György István, beiktatásakor. Új feladatot kapott, más kell átvegye a helyét Fotó: Balázs Katalin

Egyelőre ideiglenes, megbízott vezetője a Vitalissimának György István, és míg a hivatalos beiktatása meg nem történik, alpolgármesterként folytatja a munkáját – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz György utódja.

HIRDETÉS
Kihúznák az adósságból a céget

György István a tavasszal vette kezébe a csődközelbe került Vitalissima ügyeinek intézését, amikor a korábbi vezető, Sándor István felmondott.

Az alpolgármester felvállalta, hogy rendbehozza a cég ügyeit. Időközben, megismerve a konkrét helyzetet, úgy látta, el tudná azt érni, hogy gazdaságosan működjön az önkormányzati tulajdonú cég.

Jelezte a polgármesternek és tanácsostársainak, hogy amennyiben megbízzák ezzel, ő elvállalná a vezetési feladatot. Nincs jó helyzetben a cég, adósságai felgyűltek amiatt, hogy egy 2015-ös bírósági döntés szerint nem az akkori törvényeknek megfelelően bízta meg az önkormányzat a köztisztasági és hóeltakarítási feladatok elvégezésével, és nem az akkor hatályos jogszabályok szerint adta át számára az ehhez szükséges eszközöket, gépparkot. Mindezt vissza kellett adnia az önkormányzatnak, és a munka ellenértékeként kapott összegek jelentős részét is vissza kellett fizetnie. Azonban, mivel munkát eszközök nélkül nem vállalhatott, jövedelme sem maradt.

A legutóbbi tanácsülésen 250 ezer lejes törzstőkeemelést szavazott meg a Vitalissimának a testület. Amint akkor György István elmondta, ebből 110 ezer lejt visszafizet a városnak a számvevőszék által megállapított kár törlesztésére, 40 ezer lej további tartozások rendezésére kell, 100 ezer lejből pedig télen a hóeltakarítást oldják meg.

Mivel a törvény 2015 óta megváltozott, most nincs akadálya annak, hogy a szolgáltatásokat és eszközparkot átadhassa az önkormányzat a saját cégének.

Nagy Zoltán elmondása szerint György István, ha nem is azonos hatáskörrel, mint alpolgármesterként, de

lényegében ugyanazt a tevékenységet kell irányítsa cégvezetőként, hiszen több közszolgáltatás is az utóbbi időben az ő vezetése alatt működő mellékgazdasághoz tartozott.

A Vitalissima végzi majd a köztisztasággal, zöldövezetekkel, közterület-karbantartással, közútkezeléssel kapcsolatos feladatokat és a hóeltakarítást is. Az elvárások szerint gazdaságosan.

Az RMDSZ jelöli az utódot

György István már megkapta a megbízatást. Egyelőre csak ideiglenesen, ugyanis a képviselő-testület egy döntése értelmében vezetőtanácsot is kineveznek a Vitalissimához. Amikor beiktatják hivatalosan a vezetőtanácsot, illetve György Istvánt cégvezetőként, le kell mondania a képviselői és alpolgármesteri tisztségéről, mert a két tisztség a törvény szerint összeférhetetlen lenne.

Lemondásával az a helyzet áll elő, hogy új tanácsosnak kell a testületbe kerülnie, az RMDSZ- frakcióba, és új alpolgármestert is választani kell. Az MPP-RMDSZ megállapodás értelmében az alpolgármesteri tisztségre az RMDSZ jelölhet valakit.

Nagy Zoltán nem kívánt megnevezni senkit, hogy kivel dolgozna együtt a lehetséges jelöltek közül. Várja, hogy kit jelöl az RMDSZ.

Még nincs döntés

Egyelőre nincs jelöltje az RMDSZ-frakciónak – válaszolta kérdésünkre Erős Levente frakcióvezető. Folynak a megbeszélések, és a jelenlegi RMDSZ-es képviselők közül többnek is felmerült a neve.

Először egymás között kell megegyezésre jussanak, majd az MPP-vel is egyeztetni fognak, és csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy kit jelölnek

– tette hozzá.

György István döntését azonban nem csak elfogadja, de támogatja is az RMDSZ, úgy gondolják, ő az a személy, aki az utóbbi időben a legtöbbet foglalkozott a Vitalissima ügyeivel, tehát neki van a legnagyobb rálátása. Szerintük György talpra tudja majd állítani a céget és jövedelmezően működtetni, hogy az hatékony szolgáltatásokat végezzen. A törvény szerint a megüresedő képviselői tisztséget a 2016-os RMDSZ választási listán soron következő személy töltheti be. Ez Keresztes Zsombor, aki korábban is volt már helyi képviselő. Egyeztettek vele, jelezte, vállalja a feladatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS