HIRDETÉS

Gold Band: kék-aranyban játszanak

Bálint Kinga Katalin 2014. március 21., 19:15 utolsó módosítás: 2014. március 21., 19:25

Immár lassan két éve működik Szentegyházán a könnyűzenét klasszikus hangzásokkal ötvöző, növekvő sikerű Gold Band együttes. A huszonhét tagú hobbizenekar – soraiban számos volt gyermekfilharmóniás zenésszel – március 22-én, szombaton szülővárosában tartja második születésnapi koncertjét.

Fotó: Farkas Antal

A nagyrészt helyiekből álló Gold Band zenekar repertoárja igen változatos: a réz- és fafúvós, illetve vonós hangszerekre átírt dalok közt többek közt Queen-, Abba-, Neoton-, Europe-, Beatles-, sőt Lady Gaga-szerzeményeket is felfedezhet a közönség – a listát a zenészek javaslatai alapján állítják össze, a dalok betanulási ideje a nehézségtől függően egy próbától több hónapos gyakorlásig terjedhet. Koncertjeiken az idősebb és a fiatalabb korosztály képviselői is jelen vannak – fejtette ki Bálint Sándor csíkmadarasi származású trombitatanár, a zenekar vezetője. Ő írja a kottákat, és ő az egyetlen, aki a bandán kívül is zenei pályán tevékenykedik – a többiek számára csupán hobbi a zenélés.

Mint elmondta, a Gold Band létrehozásának ötlete mintegy két éve született meg, az alapítók a helyi fúvószenekar tagjai voltak. Az új banda megalapítását az egyik fúvószenekaros próba utáni kocsmázás alkalmával határozták el, s kevesebb mint egy hét múlva el is kezdték a tagtoborzást, illetve a próbákat – a próbatermet a szintén zenélő vendéglőtulajdonos biztosítja számukra, ahol hétfőn és péntek este gyűlnek össze. Kezdetben huszonegy tagot sikerült bevonniuk – ők nagyrészt réz- és fafúvós hangszereken játszottak –, mostanra huszonheten vannak: a produkció dobszóval és vonós hangzásokkal, illetve szóló- és basszusgitárjátékkal, a banda pedig mostani gyermekfilharmóniásokkal is kiegészült – énekes egyelőre nincs a zenekarban.

Alapul szolgál a gyermekfilharmónia

A kék alapon arany feliratos pólóban játszó zenekar és a Szentegyházi Gyermekfilharmónia között baráti a kapcsolat: a nagyrészt a filinél felnőtt banda a hangszerek egy részét a Haáz Sándor vezette gyerekegyüttestől kölcsönözte, s a filharmónia karvezetője időnként besegít a Gold Band zenészeinek – a repertoárba mostanában bekerülő, a Queen együttes egyik igen komplex szerzeményének számító Bohemian Rhapsody betanulásánál is közreműködik. A Gold Band általában város- és falunapokon, sörfesztiválon koncertezik, de a csíkszeredai Nemzeti Összetartozás Napján is megmutatkoztak már. Az indulásuk kimondottan ünnepélyes volt, ugyanis bemutatkozó koncertjüket a gyermekfilharmónia harmincadik születésnapi ünnepségén tartották. A kétéves születésnapi koncertjüket március 22-én, szombaton este nyolc órától a Bartók Béla Művelődési Házban tartják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS