Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A gimisek nyerték a TUDÁSZ általános műveltségi vetélkedőt

Dávid Anna Júlia 2016. december 08., 20:35

Huszonhetedik alkalommal szervezték meg a TUDÁSZ általános műveltségi vetélkedőt középiskolásoknak. Idén az ’56-os események 60. évfordulójára emlékezve a forradalom volt a rendezvény témája. Hat középiskola diákjai mérték össze tudásukat a székelyudvarhelyi Stúdió mozi nagytermében csütörtök délután.

Fotó: Dávid Anna Júlia

A rendezvényen a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium, a Tamási Áron Gimnázium és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium és a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium háromfős diákcsapatai mérkőztek meg.

A kérdésfeltevés a már megszokott, mozis formában zajlott: hang- és képanyagok, térképek tették érdekessé a feladatokat, de a színjátszás sem maradhatott el. Elhangzott a híres „Avanti ragazi di Buda” (Előre budapesti srácok) mára már kultuszdallá vált, az 56-os pesti srácoknak emléket állító dal is.

„Évről évre jobb és jobb előadásokat láthatunk” – fogalmazott a vetélkedőről Kápolnási Zsolt, a rendezvény főszervezője. Családtörténeteket, kihallgatást, a besúgásra való kényszerítő körülményeket, a szökés nehézségeit mutatták be a diákok tragikus és komikus formában.
Az első két forduló után a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai vezettek. A végjátékban a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a Palló Imre tanulói mérték össze tudásukat, ahol a témához igazodva idén 56 villámkérdésre kellett válaszolniuk. Végül a Tamási diákjai lettek a legjobbak, ők nyerték az első díjat.

A csapatok egy hónappal ezelőtt kapták meg a felkészüléshez szükséges filmes, illetve hanganyagokkal és képpel ellátott bibliográfiát. A csíkszeredai csapat a munkamegosztás elvét választotta, előre elosztották a megtanulandó anyagot – tudtuk meg Tóth Emesétől, aki azt is elmondta, hogy a csapat tagjai tizenegyedikesek, társadalomtudományok profilú osztályba járnak, így közel áll hozzájuk a történelemtudomány. Sokat tanultak és készültek a vetélkedőre iskolai programokon kívül is a Márton Áron iskola diákjai.

A nyertes csapat diákjai a verseny előtti utolsó héten vágtak bele az aktív tanulásba, addig csak ízlelgették a megkapott tananyagot. A csapattagok tizedikesek, reál profilú osztályba járnak, de a történelmet is nagyon szeretik. Nem az első alkalom, hogy részt vesznek ilyen versenyen és jövőre is szeretnék kipróbálni magukat a vetélkedőn – tudtuk meg Kerekes Krisztinától és Mike Annától.

A TUDÁSZ zsűrijét a főszervező, Kápolnási Zsolt, az Eötvös József Szakközépiskola történelem szakos tanára, Tifán Magdolna az iskola magyar szakos tanára és Sólyom Andrea, a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa alkották. A műsorvezetők szerepét Varga Andrea pszichológus és Máthé László Ferenc, a Star Rádió főszerkesztője töltötték be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS