Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tűzzel, dobbal ünneplik a napéjegyenlőséget az íjászok

Székelyhon 2018. szeptember 20., 18:41 utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., 18:42
HIRDETÉS

A napéjegyenlőséget honfoglaló őseink szertűzzel meg táltos dobokkal ünnepelték, és valamiképp ezt a hangulatot szeretnék megidézni szombaton a marosszéki íjászok is, amelynek tagjai a Főnix próba elnevezésű versenyükkel, tagavatással és magyarországi íjászbajnokokkal ünneplik a szeptember 22-ei napéjegyenlőséget. Természetesen a szertűz és a dobolás sem marad el.

A versenyre csak hagyományos íjjal és fa nyílvesszővel lehet nevezni. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Ötödik éve rendezi meg az őszi napéjegyenlőség apropóján a Marosszéki Íjászok Egyesülete a hagyományos őszi versenyét, amely harmadik éve Főnix próba néven fut. Az idén pontosan szeptember 22-én, az őszi napéjegyenlőség napján zajlik a verseny. A megmérettetésen igazából

nem egymással, hanem önmagukkal versenyeznek az íjászok,

ugyanis a Főnix próba egy szintfelmérő verseny, amely minden távot ellenőriz 7-től 151 méterig, az eredményeket pedig egy örökranglistán tüntetik fel.

„Mindenki ellenőrizni tudja, hogy tavalyhoz képest mennyit fejlődött íjászatban, mennyivel tud jobban lőni. Ezen az örökranglistán mindenki csak felfelé tud jutni, ha idén rosszabb az eredménye, mint múlt évben, akkor marad a ranglistán legjobb eredmény” – mondta a versenyről a Marosszéki Íjászok Egyesületének titkára, Szabó Ádám.

HIRDETÉS

A versenyre amúgy csak hagyományos íjjal és fa nyílvesszővel (ha van távlövő, akkor még jobb) lehet nevezni. Kor és nem szerinti felosztás nem lesz, ajánlott alsó korhatár kilenc év. A szervezők ugyanakkor azt szeretnék, ha a versenyzők hagyományos viseletben érkeznének, vagy ha az nincs is, akkor legalább

ne tornacipő, farmer vagy golfsapka legyen a versenyzőkön.

A Főnix próba szombaton 10 órától kezdődik a Kishegyszőlőben, de ezzel nem ér véget az íjászok napéjegyenlőségre tervezett programja, délután bemutatólövések zajlanak, ugyanis két híres vendége is lesz a marosszéki íjászoknak, az egyik Kalmár József, a Magyar Íjász Szövetség történelmi szakágának elnökségi tagja, többszörös magyar, Európa- és világbajnok. A másik kiemelt vendég a hihetetlen lövéseiről ismert Mónus József távlövő világbajnok, aki 19 órától közönségtalálkozót is tart a Kultúrpalota kistermében.

A napéjegyenlőség megünnepléséből nem maradnak el a dobok és a szertűz sem, fellép a Tűzvarázs hagyományőrző együttes, valamint hivatalos tagavató is lesz. Több mint tízen részesülnek majd a marosszéki íjászok tagavató szertartásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS