Trükközve szerezhetnek sokan teljes körű hazai egészségbiztosítást

Trükközve szerezhetnek sokan teljes körű hazai egészségbiztosítást

Ha valaki a rendszert kijátszva jut egészségbiztosításhoz, és arra fény derül, minden igénybe vett egészségügyi szolgáltatást ki kell fizetnie, és a hamis nyilatkozat miatt is felelősségre vonhatják. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

Noha van törvényes módja is annak, hogy a külföldön dolgozók hosszabb-rövidebb itthon tartózkodásuk alatt teljes körű állami egészségbiztosítást szerezzenek, sokan hamis jövedelmi nyilatkozattal jutnak hozzá ehhez. Ez azt eredményezheti, hogy visszafizettetik az érintettekkel az általuk itthon igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, de a hamis nyilatkozat miatt súlyosabb következményei is lehetnek a trükközésnek.

Széchely István

2022. augusztus 21., 22:022022. augusztus 21., 22:02

A teljes körű állami egészségbiztosításhoz szükséges hozzájárulást a munkakönyves alkalmazottak béréből társadalombiztosítási hozzájárulásként vonják le, de lehetőségük van a jövedelemmel nem rendelkezőknek is arra, hogy a minimálbérre számolt hozzájárulást fizetve biztosítottá váljanak, miután benyújtottak egy nyilatkozatot az adóhatósághoz, hogy nem rendelkeznek jövedelemmel. Ezt a lehetőséget használja ki a külföldön dolgozók egy része, amikor hosszabb-rövidebb időre hazatér – csakhogy ez teljesen törvénytelen.

Sokba kerülhet a rendszer kijátszása

„Egyre több olyan személy van, aki külföldön él és dolgozik, sok időt tartózkodik itthon, Romániában nincs jövedelme, de

itthon is biztosított szeretne lenni, ezért befizeti a minimálbérre számolt tízszázalékos járulékot.

Abban a nyilatkozatban, amit a pénzügyön kell letennie, van egy olyan rubrika, hogy nem valósít meg jövedelmet Romániában – ezt le is ellenőrzik –, de van egy olyan is, hogy nem valósít meg külföldön sem jövedelmet. Ha ezt választja, miközben külföldön dolgozik, akkor az büntetendő,

ha viszont azt nyilatkozza, hogy külföldön megvalósít jövedelmet, akkor eleve nem is élhet ezzel a lehetőséggel.

Sajnos, egyre többen vannak olyanok, akik ezzel próbálkoznak.

Ennek az a rákfenéje, hogy valaki mondjuk Spanyolországban dolgozik, elmegy a pénzügyre, nyilatkozik arról, hogy nincs jövedelme sem itt, sem külföldön, befizeti a minimálbérre számolt hozzájárulást, ami azt jelenti, hogy Romániában egy évig biztosítottá válik, elmegy bizonyos egészségügyi szolgáltatóhoz, a pénztár egy csomó pénzt kifizet ezekre a szolgáltatásokra, és rájövünk később, hogy tulajdonképpen neki van jövedelme külföldön. S akkor futunk ezek az emberek után, hogy hajtsuk fel az általuk igényelt szolgáltatásokra kifizetett pénzt.

Idézet
Nincs értelme megpróbálni kijátszani a rendszert, mert úgyis kitudódik, és akkor vissza kell fizetni az itt igénybe vett szolgáltatások árát”

– magyarázta Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

Van törvényes mód is

A rendszer az igényeknek megfelelően van kialakítva, azaz van törvényes módja is annak, hogy egy külföldi munkavállaló itthon is biztosított lehessen – hívta fel a figyelmet az egészségbiztosítási pénztár képviselője. Ennek azonban nem az a módja, hogy valaki azt nyilatkozza, hogy nincs külföldön megvalósított jövedelme – miközben ez nem igaz –, majd befizeti hat havi minimálbér 10 százalékát, azaz 1530 lejt és egy évre teljes körű állami egészségbiztosításhoz jut. Ez

már azért is törvénytelen, mert nem lehet senki egyszerre két országban is biztosított.

A szabályos eljárás egyik módja az, ha az illető hazalátogatása előtt igényli az európai egészségbiztosítási kártyát abban az országban, ahol dolgozik, így jogosult lesz a sürgősségi ellátásra itthon is. Ha viszont teljes körű – azaz nem csak a sürgősségi ellátásra kiterjedő – állami egészségbiztosítást szeretne, akkor kell kérelmeznie a biztosítása áthelyezését – részletezte a szabályos eljárást Duda Tihamér.

„Ha az illető felfüggeszti külföldön a munkaszerződését, mondjuk fél évre, és azt szeretné, hogy addig, amíg itthon tartózkodik, itt legyen a biztosítása, megvan annak is az intézményes megoldása: bemegy az ottani egészségbiztosítási pénztárhoz vagy bejön hozzánk, amikor hazajön, és

Idézet
a két rendszer egymás között lerendezi ezt, illetve áthelyezi az igényelt időszakra az egészségbiztosítást.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy mi itt szükség esetén ellátjuk ugyan, de a költségeket leszámlázzuk annak az országnak az egészségbiztosítási pénztárához, ahol az illető a jövedelmét megvalósítja” – részletezte a szabályos eljárást Duda Tihamér, hozzáfűzve, hogy hazautazásakor az érintettnek hasonlóan kell kérelmeznie biztosítása visszahelyezését a másik országba.

Az érintettek ezt az úgynevezett Biztosítási, szolgálati vagy helyben lakási időszakok összesítésének igazolásával, az E104-es nyomtatványnak a kitöltésével tudják megtenni. Ezzel a lehetőséggel múlt évben összesen 684-en éltek Hargita megyében, az idei első félévben pedig 315-en.

Az adóhatósághoz benyújtott jövedelmi nyilatkozat alapján tavaly egész évben összesen 3883-an jutottak egészségbiztosításhoz a minimálbérre számolt járulék befizetésével, az idei év első felében pedig már 4151-en. Köztük vélhetően vannak olyanok is, akik nyilatkozatukkal ellentétben külföldön jövedelmet valósítanak meg, de róluk nem rendelkezik adatokkal az egészségbiztosítási pénztár.

Kik élhetnek a minimálbéres lehetőséggel?

Az intézmény adatai szerint tavaly 65 711 olyan személy élt – a bejelentett lakhelye alapján – Hargita megyében, aki semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, így nem biztosított. Ők vehetik igénybe a jövedelmi nyilatkozat alapján befizetendő, minimálbérre számolt járulék lehetőségét és válhatnak biztosítottá. Amint arról a megyei egészségbiztosítási pénztár tájékoztatott, a D212-es nyilatkozatot kell kitölteniük azoknak, akik ilyen helyzetben vannak, majd be kell nyújtaniuk az adóhatósághoz. Ezt megtehetik a adóhatóság honlapján az Egyéni virtuális tér (Spaţiul privat virtual) szolgáltatás segítségével; a www.e-guvernare.ro kormányzati portálon a Nyilatkozat benyújtása (Depunere declaraţii) menüpont alatt; de akár személyesen is a legközelebbi közpénzügyi hivatalban; vagy postai úton.

A D212-es nyilatkozat benyújtása után az illetőnek az egészségbiztosítási pénztárt kell felkeresnie az adóhatóságtól kapott nyugtával, valamint a D212-es nyilatkozat másolatával. Ez a személykategória az egységes nyilatkozat benyújtásától számított 12 hónapos időszakra kapja meg a biztosítotti státuszt, egészségbiztosítási hozzájárulásként pedig hat havi minimálbér 10 százalékát, azaz 1530 lejt kell befizessen az egyéves időszakra.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is

Az ország több mint felére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is
2024. június 11., kedd

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben

Lángok csaptak fel egy Balavásárnál található szénüzemben keddre virradóra, és villámcsapás miatt ütött ki tűz egy elhagyatott lakóházban Csatófalván – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

Hogy is mehetnénk el szó nélkül a labdarúgó Európa-bajnokság mellett. Végigizguljuk az egy hónapot, meglátjuk, hogy bejönnek-e tippjeink. Nektek azonban könnyebb dolgotok van, mert ha a GaGával fociztok, fix nyereménnyel gazdagodtok.

Focizz a Rádió GaGával!
Focizz a Rádió GaGával!
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

2024. június 11., kedd

Célba jutatott Katalin-báli adomány

Átadták kedden a csíkszeredai kórház újonnan megalakult Stroke-központjának szánt adományt, amelyre a tavaly novemberi Katalin-bálon gyűjtöttek. A tizedik alkalommal megszervezett jótékonysági bálon összesen 107 ezer lej gyűlt össze.

Célba jutatott Katalin-báli adomány
Célba jutatott Katalin-báli adomány
2024. június 11., kedd

Célba jutatott Katalin-báli adomány

2024. június 11., kedd

Súlyosan megsérült egy nő gázrobbanás miatt

Gázrobbanás történt egy sepsiszentgyörgyi tömbházban hétfőn késő este, egy nő harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és összesen 25 személy evakuáltak az épületből.

Súlyosan megsérült egy nő gázrobbanás miatt
2024. június 11., kedd

Fákat döntött ki a hétfő esti vihar

Fákat döntött ki a vihar hétfőn több Hargita megyei településen, a helyi önkéntes és hivatásos tűzoltók egyaránt bevetésen voltak az úttesteken keletkezett károk eltakarításában.

Fákat döntött ki a hétfő esti vihar
2024. június 10., hétfő

Mutatjuk azokat a számokat, amelyekre sokan kíváncsiak

Ha tudni szeretné, hogy hány szavazatot kapott a hétvégi helyhatósági választásokon például Korodi Attila, Tőke Ervin, Bíró Barna Botond, Gálfi Árpád, Soós Zoltán, Nagy Zoltán, Antal Árpád vagy éppen Simó Zoltán, akkor jó helyen jár.

Mutatjuk azokat a számokat, amelyekre sokan kíváncsiak
2024. június 10., hétfő

Ossian-koncert a Cekend-tetőn

Az Ossian-zenekar koncertezik két hét múlva a Máréfalva községhez tartozó Cekend-tetőn, a hatodik alkalommal megrendezett Tűzoltó napok részeként – közli a polgármesteri hivatal.

Ossian-koncert a Cekend-tetőn
Ossian-koncert a Cekend-tetőn
2024. június 10., hétfő

Ossian-koncert a Cekend-tetőn

2024. június 10., hétfő

Medgyesi Emese köteteit mutatják be Székelyudvarhelyen

Medgyesi Emese Élesben a sorssal. Erdélyi mozaik című családregényét, valamint a Túloldalt semmi című novelláskötetét mutatják be szerdán a székelyudvarhelyi városi könyvtárban.

Medgyesi Emese köteteit mutatják be Székelyudvarhelyen
2024. június 10., hétfő

Gyalogost ütöttek el Kökösön

Átjárón ütöttek el egy hatvanéves nőt Kökösön hétfőn délután, az áldozatot kórházba kellett szállítani – közli a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Gyalogost ütöttek el Kökösön
Gyalogost ütöttek el Kökösön
2024. június 10., hétfő

Gyalogost ütöttek el Kökösön

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!