Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tomcsa ma is nevettet – névadóját ünnepelte a székelyudvarhelyi teátrum

Kovács Eszter 2018. november 25., 22:32
HIRDETÉS

A sokoldalú alkotó, a bohém székelyudvarhelyi polgár emléke előtt tisztelgett megalakulásának huszadik évfordulóján a Tomcsa Sándor Színház. A Tomcsa20 elnevezésű háromnapos rendezvényen a kortársak elmesélése révén a fiatalabb színházbarátok is megismerkedhettek a névadóval.

A névadó vigyázó tekintete alatt ünnepelte a színházat az udvarhelyi közönség Fotó: Szabó Károly

A Kulisszák előtt és mögött című gyűjteményes kiállítás megnyitójával csütörtökön rajtolt az ünnepi program, majd vasárnap éjjelbe nyúló szülinapi bulival zárult a Tomcsa20. Az esemény apropóján Nagy Pál színházigazgató fontosnak tartotta megemlíteni, hogy 

nem annyira a jubileum megünneplésén, mint inkább a névadó emlékének felidézésén volt a hangsúly, hiszen az erdélyi kőszínházak sorában az udvarhelyi még viszonylag fiatalnak számít.

Tomcsa Sándor emlékét viszont sem emlékszoba, sem kiállítás nem őrzi, munkáinak sem létezik leltára, ezért a színháznak és a Haáz Rezső Múzeumnak feltett szándéka a közeljövőben méltó emléket állítani az alkotónak.

HIRDETÉS

A kiállítás mellett két másik érdekes programmal is előrukkoltak a szervezők. Pénteken délután Tomcsa Sándorral kapcsolatos emlékeiket idézték fel a meghívottak, Ferenczy Ferenc, Marosi (Ferenczy) Anna és Ferenczy Jenő János, akikkel Katona Zoltán beszélgetett. Egyébként a Tomcsa-örökség jogutódja a Ferenczy család. Este a színház gondozásában kiadott Műtét című kötet bemutatásán is bőven volt idő a nosztalgiázásra:

a közönség könnyesre nevette magát az elhangzott Tomcsa-anekdotákon.

A programban továbbá két előadás is szerepelt: Pásztor Márk Tomcsa-humoreszkek alapján összeállított egyéni produkciója szombaton, illetve a szintén Tomcsa-darab alapján színre vitt Műtét csütörtökön és pénteken. Az udvarhelyi társulatnak így idei második bemutatója volt csütörtökön, a Zakariás Zalán rendezte vígjátékot azonban az évad hátralévő részében még több ízben játsszák majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS