Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tíz-húsz oltóanyag jut most kórházanként

Széchely István 2019. február 12., 11:53
HIRDETÉS

Utánpótlást kapott Hargita megye influenza elleni oltóanyagból, ám mindössze néhány száz adag vakcinát utalt ki az egészségügyi minisztérium. Jó hír viszont, hogy csökkenő tendenciát mutat az influenzás megbetegedések száma.

A kórházak és a háziorvosok egy része kapott az oltóanyag-utánpótlásból. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mindössze 300 adag influenza elleni védőoltást kapott utánpótlásként Hargita megye az egészségügyi minisztériumtól. A szezonális influenza elleni oltáskampány kezdetén, azaz októberben közel hétezer védőoltást utalt ki a szaktárca a megyének, ám az már elfogyott, ezért volt szükség utánpótlásra.

Már szét is osztották

Nagyon kevés oltóanyag érkezett most, a szállítmányt már szét is osztották a kórházaknak, illetve a háziorvosoknak – tájékoztatott dr. Lázár Cecília, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság járványtanász szakorvosa.

A kórházak csak 10–20 adagos pótlásokat kaptak,

annyit, amennyit kértek korábban. A háziorvosok közül nem is jutott mindenkinek, csak azoknak, akik a rendelkezésre álló nagyon rövid idő alatt igényeltek utánpótlást, de így is rendelőnként csak pár adag oltóanyagot kaphattak.

HIRDETÉS

Jó hír viszont, hogy úgy tűnik, csökkenni kezdett az influenzás megbetegedések gyakorisága Hargita megyében. Noha a múlt heti megbetegedésekről hétfőn még nem volt végleges összesítés, de amint azt a járványtanász szakorvos elmondta, az utóbbi időben kevesebb olyan tesztet kellett elvégezni, ami az influenzafertőzést igazolja vagy cáfolja, ez pedig arra enged következtetni, hogy

csökkenő tendenciát mutat a megbetegedések száma.

Kétezer-ötszáz oltást kértek, kevesebb mint felét kapták

Maros megye számára kétezerötszáz influenza elleni védőoltást kért az egészségügyi igazgatóság, ennek kevesebb, mint a fele érkezett meg – tájékoztatott Stelian Caraghiaur. A Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, az ezer védőoltás elsősorban a háziorvosi rendelőkbe jut el,

a lakosságot oltják be belőle.

Kérdésünkre, hogy jut-e az oltásból a kórházakba is, Caraghiaur annyit mondott, hogy az még bizonytalan. Maros megyében tizenegy, influenza vírussal fertőzött beteget vettek nyilvántartásba, közülük három személy elhunyt a vírus okozta szövődmények miatt. Valamennyien még más betegségben is szenvedtek. A halálesetek még januárban történtek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS