Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Telekvita miatt hiúsul meg az életmentő beruházás?

Simon Virág 2019. szeptember 25., 21:45
HIRDETÉS

Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea szerint egyértelmű, hogy a városhoz tartozik az a telek, amelyre az egészségügyi minisztérium fel akarja építtetni az égési sérülteket ellátó központot, és ennek tisztázása érdekében csütörtökre megbeszélését hívott össze az érintettekkel. A megyei önkormányzat álláspontja szerint a szóban forgó telek tulajdonjoga még nem tisztázott, és félő, hogy emiatt a megye elveszítheti a fontos beruházást.

Florea szerint a tulajdonjog őket illeti Fotó: Haáz Vince

A nagykórház körüli telek tulajdonjogának tisztázása azért került ismét a középpontba, mert a meglévő kórházépületek mellé a szakminisztérium fel akarja építtetni – uniós pénzalapokból – az égési sérültek kezelő központot. Ehhez azonban

át kell ruházni a telek tulajdonjogát az építkezés ideje alatt a szakminisztériumra.

Jelenleg a terület nincs sem a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, sem a megyei tanács nevére telekelve. Mindkét intézmény azonban sajátjaként tartja számon. A húszhektáros telket a kormány 2002-ben a megyei tanácsnak adta, de ezt a döntést megtámadta a város, azt állítva, hogy a telek mindig a város adminisztrálásában volt. A bíróság kimondta, hogy a kormányhatározat, amellyel a megyei tanácsnak adták a telket, nem volt törvényes, de nem hozott döntést a terület tulajdonjogát illetően.

Florea: a városé a telek

Dorin Florea polgármester szerint nincs szükség arra, hogy a nevükre telekeltessék azt a területet, hiszen már a 70-es évektől ők adminisztrálják, és ezen jogukat bírósági ítélettel is elismerték. Kifejtette, polgármesterként és orvosként is támogatja az égési sérülteket ellátó központ megépítését, és

mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a beruházás megtörténjen Marosvásárhelyen. De nem mond le a terület tulajdonjogáról, és perelni fog a város tulajdonáért,

ahogy eddig is tette. „A telek a városé, használatba adjuk, ha kell, hogy megépítsék a központot, semmiképp nem fogunk a tervek elé akadályt gördíteni. A megyei tanácsosok nem dönthetnek egy olyan terület sorsáról, amely nem az övéké.

A húszhektáros terület tulajdonjoga máig sem tisztázott Fotó: Haáz Vince

Ha valóban meg fog épülni a központ, akkor megvárjuk, hogy ez megtörténjen, és azután fogunk oda parkolókat kialakítani. Találkozóra hívtam a telekkönyvi hivatal, a megyei tanács, a kórházak és az orvosi egyetem képviselőit, hogy tisztázzuk le ezt a kérdést, és ne tudják azt mondani, miattam nem történt meg ez a fontos beruházás” – nyilatkozta Florea.

A másik álláspont

A megyei önkormányzat álláspontja szerint a polgármesteri hivatal hozzáállása elsősorban a város és Maros megye lakosai számára káros, hiszen

a telek tulajdonjoga körüli alaptalan vita miatt elveszíthetik ezt a beruházást,

és nem épülhet meg az égési sérülteket ellátó központ.

„Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, arra van szükség, hogy a helyi és a megyei önkormányzat is lépéseket tegyen a helyzet tisztázása érdekében a bíróságok rendelkezései szerint, valamint a törvényes előírásoknak megfelelően. A bíróság elrendelte, hogy a telekkönyvben a korábban szereplő húszhektáros felület helyett a kórházhoz kapcsolódó földterület kifejezés szerepeljen, és ezáltal előírta, hogy konkrét mérésekkel kell tisztázni a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházhoz tartozó földterület nagyságát.

HIRDETÉS

A Maros megyei tanács megrendelte a telek tagolásához szükséges topográfiai tanulmányt, és az elkészült dokumentumot a megyei önkormányzat e heti soros ülésén szavazásra fogják bocsátani (szerk. megj.: a mérés kimondja, hogy a beruházáshoz szükséges telek a Maros megyei tanácsoz tartozik).

Ezt követően a dokumentumot a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, akkor a megyei tanács a telek tulajdonosaként átruházhatja a központ felépítéséhez szükséges terület adminisztrálásának jogát az egészségügyi minisztériumra. Ha ezt a műveletet nem sikerül végrehajtani 2019 végéig, elveszítjük az új központ építéséhez rendelkezésre álló finanszírozást” – állítja a megyei tanács sajtóirodája.

Lukács Katalin sajtószóvivőtől megkérdeztük, hogy hivatalosak-e a csütörtöki, a telek tulajdonjoga és a marosvásárhelyi városháza szándékainak tisztázását célzó találkozóra? A sajtószóvivő azt mondta, hogy a megyei tanácsot nem hívták meg erre a megbeszélésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS