HIRDETÉS

Székelyföld jól teljesít

Gáspár Botond 2017. október 10., 13:55
HIRDETÉS

Megyékre lebontva Közép-Erdélyben – beleértve Székelyföldet is – található a legtöbb „erős” cég. A Ziarul Financiar gazdasági napilapban jelent meg a Creditinfo România felmérése.

Az erős cégek határidőre törlesztik tartozásaikat és számláikat. Illusztráció Fotó: Sándor Csilla

A kereskedelmi kockázatmenedzsmenti szolgáltatásokra és termékekre szakosodott, tizenhárom éves múlttal rendelkező Creditinfo România elemzése szerint

Maros, Hargita, Szeben, Brassó és Kovászna megyék vállalkozásai közül kerülnek ki a legnagyobb arányban az „erős” cégek: a vállalkozások több mint hat százaléka pénzügyileg stabil és jövedelmező.

HIRDETÉS

Az elemző rámutatott, ebben a legfontosabb szerepet a pontosságra, helyességre (korrektség) irányuló kultúra, valamint a magyar és a szász hatások jelentik. Az „erős” cégek sűrűségét tekintve a sorban következő megyék Temes, Kolozs, Ialomiţa és Argeş, míg a rangsor végén Mehedinţi, Krassó-Szörény, Dolj, Olt és Dâmboviţa megyék kullognak.

Törlesztés határidőre

Erős cégnek számítanak azok, amelyek határidőre törlesztik tartozásaikat és számláikat, és folyamatosan profitot termelnek – országos szinten ezt a bejegyzett vállalkozások 5,6 százaléka teljesíti, és ezek azok, amelyek a teljes profittermelés több mint 86 százalékát, illetve a pénzügyi forgalom több mint 40 százalékát érték el.

Az erős cégek 99 napon belül kifizetik adósságaikat, majdnem négyszer hamarabb a 355 napnyi országos átlagnál,

és több mint ötször hamarabb a többi intézménynél, amelyek átlagban 542 napra törlesztenek. A kintlevőségeket (követelések) mintegy 70 nap alatt hajtja be egy erős cég, míg ez átlagban 166 nap alatt sikerül.

A legtöbb erős cég a közúti áruszállításra szakosodott vállalkozások közül kerül ki. Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Sikeres kisvállalkozások

A kimutatás értelmében az erős cégek megközelítőleg 75 százaléka a legfennebb kilenc alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozás, ez az arány pedig több mint kétszázalékos növekedést jelent a 2016-os adathoz képest. Továbbá a gazdasági elemzés rámutatott, az országos átlagos 4,5 százalékos jövedelmezőséghez képest egy olyan vállalkozás, amely időben törlesztette adósságait, átlagban 9,36 százalékos profittermelést tudott felmutatni, miközben egy olyan vállalkozás, amely nem tartozik az erősek közé, csupán 1,13 százalékot.

A legtöbb erős cég a közúti áruszállításra szakosodott vállalkozások, a kiskereskedelmi és az építőipari vállalkozások közül kerül ki,

majd következnek a könyvelési, a gabonatermelési, a mérnöki és az üzleti tanácsadói cégek.

„Az elemzések rávilágítanak, hogy egy vállalkozás számára sokkal jövedelmezőbb, hogy korrekt kifizetési magatartást tanúsítson. Továbbá a kisvállalkozások nem gyenge cégek, ellenkezőleg, a romániai gazdaság motorjai” – idézte a zf.ro a Creditinfo România vezérigazgatóját, Aurimas Kacinskast.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS