Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rangos irodalomverseny Székelyudvarhelyen

Kosztolányi Kata 2018. április 17., 13:11
HIRDETÉS

Kolozsvár, Miskolc és Pécs után Székelyudvarhely ad otthont idén az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny tizenegyedik kiadásának. A megmérettetésre április 19–22. között kerül sor.

Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról és Vajdaságból érkeznek részvevők a Gimiben megtartandó versenyre. Archív Fotó: Barabás Ákos

Az eseménynek helyet adó Tamási Áron Gimnázium honlapján az iskola tizenegyedikes diákja, a tavalyi második helyezett Kerekes Krisztina tett közzé köszöntőt. „Tamási Áron, Orbán Balázs, Kányádi Sándor és sok más jeles személyiség emlékét őrzik a város építőkövei, a Gimnázium büszke homlokzata dicső múltról árulkodik…” A rendezvény célja, hogy bátorítsa a magyar nyelv és irodalom tanulását, elősegítve népszerűsítését az interkulturális párbeszéd szellemében. Az irodalmi műveltséget szorgalmazza, ezért sem a tematika, sem az előzetesen kiadott, évfolyamonként kijelölt könyvészet nem kapcsolódik szorosan a tantervi követelményekhez.

A nemzetközi fordulóban olyan 5–12. osztályos diákok szerepelnek, akik korábbi országos versenyeken az első három helyen végeztek.

A szabályzat értelmében a nemzetközi elbíráló bizottság kinevezett elnöke dr. Egyed Emese, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem irodalomtudományi professzora Kolozsvárról. 

Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön 17 órától tartják a Városháza Szent István Termében: fellép a gimnázium diákkórusa, a Vox Gimiensis és a Gereben Néptáncegyüttes. Este nyolc órától a Vitéz Lelkek színjátszó csoport előadására kerül sor a kollégium Nyirő József Dísztermében. A verseny három részből áll:

péntek délelőtt az írásbeli vizsga zajlik, míg szombat a szóbeli versenynap, amikor is egyéni vers- és prózamondásban, illetve a kijelölt művek alapján készült csoportos színpadi jelenet helyszíni előkészítésében, rövid bemutatásában mérik össze magukat a diákok.

A gondosan összeállított programba péntekre szejkefürdői és farkaslaki kirándulást is beiktattak a szervezők, ugyanakkor a Legendárium csapatával is találkozni fognak a részvevők. Pénteken este az Udvarhely Néptáncműhely Tamási Áron novellája alapján készült Szép Domokos Anna című táncjátékának megtekintése szerepel a programban, majd táncház következik a Művelődési Házban.

HIRDETÉS

Szombaton 15 órától író-olvasó találkozóra kerül sor, ahol Böszörményi Zoltán író az Irodalmi Jelent, Vida Gábor pedig a Látót képviseli. A 18 órára időzített díjkiosztón és záróünnepségen (ugyancsak a Városházán) fellép a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola Allegra zenekara és a maksai-székelyszenterzsébeti Cickom Énekegyüttes. A verseny részvevőit korcsoportonként díjazzák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS