HIRDETÉS

Pontosan nem tudni, mekkora mértékű az írástudatlanság

Kovács Eszter 2018. február 12., 12:20
HIRDETÉS

Gyakorlatilag esélytelenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben az írástudatlanok, helyzetükkel nem foglalkozik senki, pontos számuk sem ismert, a felzárkóztatást célzó programokból pedig kimaradnak, hisz ezeknél többnyire alapfeltétel a nyolc osztály elvégzése.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség egy tavalyi statisztikája szerint

Romániában 22 ezer olyan munkanélküli van, aki sem írni, sem olvasni nem tud,

HIRDETÉS

a megyei lebontásról azonban nem közöltek adatokat. A Hargita megyei ügynökségnél erre vonatkozóan még nem végeztek felmérést, a munkanélküliek iskolázottságát összesítő statisztikákból viszont egyértelműen kiderül, hogy

az alacsonyan vagy egyáltalán nem iskolázottak elhelyezkedése a legnehezebb.

Egyébként az Országos Statisztikai Hivatalnál sem végeztek olyan felmérést, amelynek célzottan az analfabetizmus lenne a témája, csupán a népszámlálási kérdőív részeként szerepel az írástudás külön kérdésként. Így csak a 2011-es népszámlálás szolgálhat „naprakész” adatokkal erre vonatkozóan, az akkori felmérés szerint Romániában 245 ezer írástudatlan élt.

Azoknak, akiknek még a nyolc osztályt sem sikerült befejezniük vagy esetleg írástudatlanok, sajnos majdhogynem semmilyen esélyük sincs a felzárkózásra, hiszen az ügynökség által rendezett tanfolyamokon sem vehetnek részt, illetve a Második esély programra sem jelentkezhetnek. Ők azok, akiket gyakorlatilag nagyon nehéz vagy nem lehet munkába állítani

– magyarázta Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség vezetője. Konkrétan az analfabetizmusra vonatkozó felmérésük nincs, tette hozzá, hisz ezt soha nem kellett mérniük. „Az általunk vezetett adatbázis nem tér ki erre. Viszont a regisztrált munkanélkülieket az elhelyezkedés nehézségétől függően négy kategóriába osztjuk: könnyen, közepesen, nehezen vagy nagyon nehezen alkalmazható. Rendszerint az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, nagyon nehezen alkalmazható munkanélkülieknél áll fenn az a lehetőség, hogy analfabéták” – sorolta az illetékes.

A statisztikákat áttekintve egyébként a legnépesebb ilyen korcsoport a 30 és 39 év közöttieké, érdekes továbbá, hogy

az alacsonyan vagy egyáltalán nem iskolázott munkanélkülieknek (mindegyik kategóriában és korcsoportban) több mint hatvan százaléka férfi.

Az ügynökség adatbázisa szerint tavaly a megyében összesen 1545 olyan munkanélkülit (ebből 602 nőt) jegyeztek, akinek semmilyen végzettsége nincs, iskolába soha nem járt. Közülük 1512-en a nagyon nehezen elhelyezhető kategóriába kerültek. A korosztályonkénti megoszlás tekintetében legtöbben 30–39 év közöttiek (478-an), akiknek több mint 90 százalékban (462 személynek) nagyon nehéz munkát találniuk.

A 25 év alattiak körében 222 olyan munkanélkülit jegyeznek, akik semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, közülük csupán 63 nő. Továbbá igen magas azon munkanélküliek száma is, akik nem fejezték be az általános iskolát: az ügynökség adatbázisában tavaly 1411 ilyen személy (köztük 539 nő) szerepelt, 1375-en pedig a kiemelten nehezen alkalmazható kategóriába kerültek. Itt is a 30–39 év közöttiek korosztálya „teljesített” legrosszabbul: tavaly 400 ilyen munkanélkülivel számolt az ügynökség. Ugyanakkor összesen 320 olyan munkanélküli szerepel az adatbázisban, aki állítása szerint rendelkezik valamilyen iskolai végzettséggel, azonban ezt semmilyen irattal nem tudta igazolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS